29/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του «Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων», στην Ψημολόφου

29/05/2011





Φίλε Κοινοτάρχη και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου,
Φίλες – φίλοι,

Σεμνά και ταπεινά, έτσι όπως αρμόζει άλλωστε στους πεσόντες και αγνοούμενους αυτού του τόπου, που με τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην Ψημολόφου για να εγκαινιάσουμε το πάρκο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους. Σεβόμαστε, τιμούμε και ευγνωμονούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους της κοινότητας Ψημολόφου Γρηγόρη Λουβιά, Κυριάκο Θεοφάνη Χριστοδούλου, Στέλιο Γεωργίου Ππασιά, Χρίστο Χρυσοστόμου, Ευγένιο Χρυσοστόμου και Νίκο Χρυσάνθου. Παράλληλα, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων μας.

Εκδηλώσεις, όμως, όπως η σημερινή στέλνουν και ένα άλλο μήνυμα. Μήνυμα αντίστασης κατά της λήθης. Μήνυμα συνέχισης του αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση. Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας είναι πολύ μεγάλο. Με πλήρη συναίσθηση αυτού μας του χρέους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο και κεντρικό όραμα της διακυβέρνησης του την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Εμείς, απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τον συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική δηλαδή παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο. Η λύση θα διασφαλίσει τα παιδιά μας από την αβεβαιότητα και τους κινδύνους του στάτους κβο. Βασικό όπλο μας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας έχουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι όμως να φτάσουμε στο ποθητό αυτό αποτέλεσμα της επίλυσης του Κυπριακού, η Κυβέρνηση Χριστόφια θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, έστω και υπό συνθήκες ημικατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη με την κατασκευή πολλών και σημαντικών έργων σε όλη την Κύπρο. Σημαντικά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού εγκρίνονται και ξοδεύονται για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και εξωραϊστικών έργων. Από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες μας μέχρι τους μεγαλύτερους Δήμους, έργα μικρά και μεγάλα, βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βελτιώσουμε πραγματικά την ποιότητα ζωής των πολιτών μας. Έργα, όπως η κατασκευή υπεραστικών δρόμων, αλλά και η δημιουργία ή ο επανασχεδιασμός δημόσιων υπαίθριων χώρων, για τη διαμόρφωση πλατειών, πεζόδρομων, γραμμικών πάρκων, παιδικών χαρών και οργανωμένων χώρων πρασίνου, γίνονται παντού. Γι’ αυτό και η Κύπρος, τα τελευταία τρία χρόνια, μοιάζει με ένα απέραντο εργοτάξιο.

Αδιάψευστος μάρτυρας των όσων ισχυρίζομαι, είσαστε εσείς, οι κάτοικοι της Ψημολόφου, που γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δαπανήσει €300.000 για μια σειρά από έργα όπως δρόμους, εξωραϊστικά σχέδια, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά., τα οποία στην πλειοψηφία τους υλοποιούνται μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης.

Είναι, όμως, κατανοητό φίλοι μου, πως για την επιτυχή υλοποίηση πολλών από τους σχεδιασμούς μας, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις δομές ενός σύγχρονου κράτους.

Γι’ αυτό και μια από τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης Χριστόφια αφορά στη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο την αποκέντρωση, τη διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού και με τρόπο που οι Τοπικές Αρχές να λειτουργούν και να προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να κατοχυρώνουν διαδικασίες συμμετοχικότητας και άμεσης δημοκρατίας, να διακρίνονται από αποδοτικότητα και συνοχή στις πολιτικές που εφαρμόζουν και να διασφαλίζουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Ήδη, υλοποιώντας αυτή μας τη στρατηγική επιλογή, το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά και από όσα συμφωνήθηκαν στο διάλογο που εγκαινιάσαμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες ομάδες πολιτών, έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο σχετικά νομοσχέδια που βάζουν το νερό στο αυλάκι και αναφέρομαι στο νομοσχέδιο που προνοεί τη συμπλεγματοποίηση σε εθελοντική βάση κοινοτήτων και την ενοποίηση και κωδικοποίηση των Νόμων περί Δήμων και κοινοτήτων, αλλά και το νομοσχέδιο που προνοεί τη σύσταση, τις δομές και αρμοδιότητες των Επαρχιακών Συμβουλίων ως δευτεροβάθμιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καταλήγοντας, συγχαίρω την κοινότητα γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία να δημιουργήσετε το Πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων Ψημολόφου. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Κοινότητας Ψημολόφου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης, την οποία, επίσης, συγχαίρω για τη συνολική συμβολή της στην πρόοδο και ανάπτυξη της υπαίθρου μας. Να είστε βέβαιοι, πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να χαράζουμε νέους δρόμους για την κυπριακή κοινωνία του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάντα ψηλά στις προτεραιότητες μας την ευημερία, την ανάπτυξη και την πρόοδο εσάς των κατοίκων της κοινότητας Ψημολόφου.