29/5/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι κυπριακές ομοσπονδίες Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, στο Σίδνευ

29/05/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είπε σήμερα ότι η τουρκική ηγεσία πιθανόν να έχει συμβιβαστεί με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας στο θέμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η στάση της Τουρκίας θα δοκιμαστεί μετά τις εκλογές στη χώρα

Μιλώντας στους ομογενείς, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα στο Σίδνευ οι Κυπριακές Οργανώσεις Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Το δικό μου όραμα είναι η λύση του Κυπριακού, τώρα. Είμαι πάντα πανευτυχής όταν είμαι μαζί σας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. ΄Εμαθα να λέω πώς αισθάνομαι πάντοτε και να εκφράζω τα συναισθήματά μου. Δεν μπορώ να τα κρύψω. Κάποτε με βλέπετε δακρυσμένο, έτσι αισθάνομαι, όταν είμαι χαρούμενος πάλι καταλαβαίνει ο κόσμος ότι έχω κάτι καλό να τους πω ή αισθάνομαι ωραία. Εύχομαι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να με βλέπετε με ένα μεγάλο χαμόγελο. Ευχαριστώ για τη θερμή αγκαλιά, το καλωσόρισμα και την αγάπη σας. Μακάρι αυτά τα συναισθήματα να τα ζούσαμε στην Κύπρο. Δεν είμαι καθόλου εναντίον της κριτικής στην πολιτική. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα κόμματα που εκφράζουν διαφορετικές φιλοσοφίες. Αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατίας. Κανένα παράπονο. Το παράπονο ενός λογικού ανθρώπου είναι γιατί να μη θέτουμε πάνω από όλα και διαχρονικά την πατρίδα και τα συμφέροντα της και να μην την υποτάσσουμε στα κομματικά μας συμφέροντα, τις φιλοδοξίες και επιδιώξεις.

Οι βουλευτικές εκλογές ανήκουν στο παρελθόν. Εύχομαι να γυρίσουμε σελίδα.

Διψάτε να ακούσετε από το στόμα του Προέδρου μια καλή κουβέντα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μακάρι να είχα νερό μπόλικο να σας το προσφέρω. Δυστυχώς, δεν το διαθέτω στον βαθμό που να σας κάνω να ξεδιψάσετε. Οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο θα ήθελα.

Δυστυχώς η τουρκική ηγεσία μεθυσμένη από τις ‘επιτυχίες’ τον τελευταίο καιρό, λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου της στην περιοχή – έτσι εκτιμά η ίδια τον ρόλο της στις εξελίξεις στην περιοχή μας - είναι γεμάτη αλαζονεία σε βαθμό που ο κ. Ερντογάν να τα ‘βάζει’ με τους Τουρκοκύπριους και να τους προσβάλλει χονδροειδώς, διότι ύψωσαν ανάστημα και διαμαρτύρονται κατά των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων που τους επιβάλλει καταπατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των απλών ανθρώπων. Έχει θυμώσει διότι διαμαρτύρονται έντονα για τους δεκάδες χιλιάδες έποικους από την Τουρκία. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Αυτό αναφέρεται στη Συνθήκη της Γενεύης. Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει τον χώρο σε περιοχή που να ελέγχεται και όπου θα ζει κόσμος που να είναι τουρκικός πληθυσμός. Και δεν αναφέρομαι στους Τουρκοκύπριους που είναι Κύπριοι.

Με τους Τουρκοκύπριους έχουμε στοιχεία κοινού πολιτισμού. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουμε κοινές παραδόσεις και τρόπο σκέψης. Υπάρχει η διαφορετικότητα, όμως αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα. Αν δεν υπήρχαν οι ξένες επεμβάσεις δεν θα είχαμε τα δεινά, ούτε συγκρούσεις ούτε σκοτωμούς. Αυτά έγιναν όμως και η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει έδαφος της Κύπρου. Το βάσανο είναι πώς θα υποχρεώσουμε την Τουρκία να λογικευθεί και να φύγει, να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του ενιαίου κράτους σε ένα ενωμένο, διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος.

Η Αυστραλία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Κύπρο. Εσείς είστε η πρώτη ύλη, γι’ αυτό εκεί που θα επιστρέψετε θα ‘μπολιάσετε’ την Κύπρο με το εμβόλιο του πολυπολιτισμού.

Εύχομαι η ενότητα να επικρατήσει και στην Κύπρο, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των φίλων της. Για την ώρα η Τουρκία ‘μεθυσμένη’, δεν λέει να δώσει το χέρι της και να δώσει οδηγίες στον κ. ΄Ερογλου για να αλλάξει στάση και να έχουμε όσο γίνεται πιο σύντομα λύση στο Κυπριακό.

Αντιμετωπίζουμε όμως ολοένα και περισσότερο μια φτιαχτή τεχνητή προπαγάνδα της Τουρκίας ότι δήθεν βιάζονται εκείνοι να λυθεί το Κυπριακό και εμείς ‘σκοτώνουμε’ τον χρόνο διότι δήθεν εκμεταλλευόμαστε την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Διότι αν βιάζονταν θα έδιναν το χέρι τους για λύση, θα έβαζαν θέσεις στο τραπέζι που θα ήταν γεφυρωτικές και συμβιβαστικές για να προχωρήσουμε.

Η φιλοσοφία όμως της άλλης πλευράς δεν είναι φιλοσοφία ομοσπονδιακής λύσης. Είναι κάτι χειρότερο. Και δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε.

Όμως για χάρη της λύσης δεν θα θυσιάσουμε αρχές που χωρίς αυτές δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το κυπριακό κράτος. Δεν μπορούμε να έχουμε λύση που την επόμενη θα δημιουργήσει συγκρούσεις και πάλι. Αυτή τη φορά η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να γίνει αυτό, η Κύπρος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Δεν χρειαζόμαστε κηδεμόνες. Ο κυπριακός λαός είναι αρκούντως ώριμος ώστε να μη χρειάζεται εγγυητές δήθεν της ανεξαρτησίας του, διότι αυτοί οι εγγυητές δεν λειτούργησαν σωστά. Η ένταξή μας στην ΕΕ είναι αρκετή εγγύηση για όλους μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε το κακό παρελθόν και να προσβλέπουμε σε ένα χαρούμενο μέλλον.

Δεν θέλω να δώσω απαισιόδοξο μήνυμα, αλλά ούτε φρούδες ελπίδες αυτή την ώρα τουλάχιστον. Αναμένουμε να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία και θα δοκιμαστεί η Τουρκία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέβαλε από τις αρχές Απριλίου στις αρχές Ιουλίου τη συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Στόχος είναι να περάσουν οι εκλογές στην Τουρκία και να διερευνηθούν οι βουλές της ηγεσίας της Τουρκίας, η οποία δεν θα είναι άλλη από αυτήν που είναι σήμερα και ίσως πιο ισχυρή.

Ο φόβος μου είναι ότι είναι πιθανόν - μακάρι να διαψευστώ- ότι η νέα ηγεσία της Τουρκίας να έχει συμβιβαστεί με τους στρατιωτικούς στο θέμα της Κύπρου. Ενώ εξοβελίζει τους στρατιωτικούς από τον καθοριστικό τους ρόλο στο εσωτερικό της χώρας, ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την Κύπρο πιθανόν να έχουν συμβιβαστεί μεταξύ τους. Ένα σημαντικό μέρος του τουρκικού στρατού έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου. Ένα μέρος του Κεμαλικού κατεστημένου θεωρεί την Κύπρο επέκταση της Ανατολίας. Αναχρονισμός. Καμιά σχέση με τη σύγχρονη αντίληψη και την ιστορική πραγματικότητα. Την ίδια ώρα θέλουν να εντάξουν τη χώρα στην ΕΕ. Για να ενταχθεί πρέπει να εκσυγχρονιστεί και πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί και δεν το λέμε εμείς, αυτός είναι όρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Γι’ αυτό θέλει η Τουρκία να επιβάλει λύση σε μας για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέρονται και να κρατά την Κύπρο όμηρο. Ούτε αυτό θα το αποδεχτούμε. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του συμβιβασμού, υπέρ της ευελιξίας και κάνουμε συνεχώς γεφυρωτικές προτάσεις, όμως υπάρχουν όρια. Υπάρχουν αρχές που δεν μπορούμε να υπερβούμε.

Στέλλω μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα: ψηλά τα κεφάλια. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμείνει σκλαβωμένη. Η ελευθερία θα επικρατήσει και στον δικό μας τόπο. Θα μεταφέρω στην Κύπρο την αγάπη και την αλληλεγγύη σας για τον τόπο μας».