18/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 62ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων (FIABCI), στην Πάφο
18/05/2011





Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι,

Αρχικά επιτρέψετε μου να καλωσορίσω στην Κύπρο τους εκλεκτούς συνέδρους που έρχονται από το εξωτερικό και να σας ευχηθώ καλή παραμονή.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εναρκτήρια τελετή του 62ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων του δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί στο Συνέδριο σας, γι’ αυτό και θα διαβάσω εκ μέρους του τον χαιρετισμό του.

Η σημασία του τομέα της κτηματαγοράς σε πάρα πολλές εθνικές οικονομίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι προφανής και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και προβληθεί με ιδιαίτερα έντονο και συγκεκριμένο τρόπο. Εξίσου εξαιρετική σημασία έχει η κτηματαγορά και ο ορθός και αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας της και στην εθνική οικονομία της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα της ανάπτυξης γης και ακινήτων στο νησί μας αισθάνονται τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς χώρους προέλευσης πελατών της κυπριακής κτηματαγοράς. Με τον τρόπο αυτό, έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό ένας κλάδος της βιομηχανίας του τόπου μας που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κυπριακή οικονομία.

Εν όψει των σοβαρών προβλημάτων που επηρεάζουν τη βιομηχανία, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η προώθηση και υιοθέτηση καινοτόμων ρυθμίσεων και συνεχών παρεμβάσεων που κατά γενική ομολογία δημιουργούν ένα ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας για ολόκληρο τον κλάδο των κατασκευών και της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου της FΙABCI θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα που απασχολούν τον τομέα των κατασκευών και την κτηματαγορά της Κύπρου ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας και σοβαρότητας. Η πραγματοποίηση του φετινού παγκόσμιου συνεδρίου σας στην Κύπρο συμπίπτει με μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία, δεδομένου ότι πρόσφατα η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τέσσερα κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση έργων ανάπτυξης και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα σε οικοδομές.

Είμαστε βέβαιοι πως, σε αντίθεση με τις αποσπασματικές ενέργειες του παρελθόντος, αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία θα πετύχει, γιατί αντικρίσαμε τα προβλήματα από μια ολιστική οπτική. Εμείς ήμασταν αποφασισμένοι να λύσουμε ριζικά τον γόρδιο δεσμό και τις παθογένειες του παρελθόντος με στόχο να προστατέψουμε και να κατοχυρώσουμε τους αγοραστές, αλλά και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του καλού ονόματος της κτηματαγοράς της Κύπρου στο εξωτερικό, με άμεσο όφελος στον κατασκευαστικό τομέα στον τόπο μας.

Είμαι βέβαιος πως το νέο νομικό καθεστώς που ρυθμίζει την αδειοδότηση οικοδομών και αναπτύξεων και την έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας, σε συνάρτηση με τις πρόνοιες της τροποποίησης της νομοθεσίας που αφορά στην Ειδική Εκτέλεση Συμβάσεων αγοραπωλησίας οικοδομών, θα αποκαταστήσουν το εξαίρετο όνομα της Κύπρου ως αγοράς ακινήτων, προσφέροντας σε κάθε αγοραστή, Κύπριο, Ευρωπαίο Πολίτη, ή άλλους επενδυτές ασφάλεια, προοπτικές και πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό, τον συντονισμό και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων αδειοδότησης, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα πολύχρονα και σύνθετα, δεν περιορίστηκε στην τροποποίηση της νομοθεσίας. Την ίδια περίοδο, το Υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε σε Τμήματα και Υπηρεσίες που διαχειρίζονται τμήματα των συστημάτων αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, όπως είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δήμοι, μηχανισμούς καλύτερου συντονισμού και επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης, έγκρισης των οικοδομών, εγγραφής και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις.

Στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με τους μηχανισμούς που εισήχθησαν και με συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, έγινε κατορθωτό να εκδοθούν από την 1/6/2009 μέχρι σήμερα 25.000 περίπου τίτλοι ιδιοκτησίας, ενώ οι Πολεοδομικές Αρχές κατάφεραν να εκδίδουν πολεοδομικές άδειες για αναπτύξεις συνήθους κλίμακας και περιεχομένου, μέσα σε τρεις μέχρι τέσσερις μήνες. Ταυτόχρονα, από τις 14 Μαρτίου 2011 έχει επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου του Αυτοελέγχου και σε νέους τύπους αναπτύξεων, μεγαλύτερους σε κλίμακα και πιο σύνθετους σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την εξέταση των αιτήσεων μέσα σε τριάντα μέρες από την υποβολή τους στην Πολεοδομική Αρχή.

Την περίοδο αυτή περατώνεται μια δημοκρατική, διαφανής και συμμετοχική, αλλά κατ’ ανάγκη και χρονοβόρα διαδικασία για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό έξι συνολικά Τοπικών Σχεδίων, που αφορούν στα κυριότερα αστικά κέντρα της Κύπρου. Παρά τις μεμψιμοιρίες που κατά καιρούς ακούγονται για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, θυμίζω πως οι συμμετοχικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο και πολλή προσπάθεια από πολλούς. Επιλέξαμε να δώσουμε στις Τοπικές Αρχές και στους πολίτες τη δυνατότητα να ακουστούν έγκαιρα και ουσιαστικά πριν τη δημοσίευση των Σχεδίων, παρόλο που αυτό στοίχισε σε απώλεια χρόνου. Αυτή την περίοδο τα τέσσερα από τα Τοπικά Σχέδια υποβάλλονται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η επιπρόσθετη αυτή καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη για να συμμορφωθούμε με τις πιο σύγχρονες σχετικές νομοθεσίες, αλλά και για να εφαρμόσουμε στην πράξη τις διακηρύξεις όλων για επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των αστικών μας συγκροτημάτων.

Σημαντικότερο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως στα Σχέδια αυτά θα περιλαμβάνονται σημαντικές βελτιώσεις των πολεοδομικών πολιτικών που ισχύουν στην Κύπρο, αλλά και ουσιώδεις αναβαθμίσεις των προοπτικών και των περιοχών ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της δυναμικής της ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την προσαρμογή των πολεοδομικών μας πολιτικών στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα και την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής σε όλες τις αστικές περιοχές της Κύπρου.

Ακολουθώντας ανάλογες πρακτικές, προχωρούμε με την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων για Συμπλέγματα Κοινοτήτων της Υπαίθρου, όπως για παράδειγμα οι κοινότητες των κοιλάδων της Μαραθάσας και της Σολιάς, της Νότιας Λευκωσίας, του Κόλπου Χρυσοχούς, και του Ακάμα. Ένας σχεδιασμός που για πρώτη φορά υιοθετείται στην Κύπρο, και που είμαστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα και νέα δυναμική με ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης και οργάνωσης των επενδύσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές αυτές.

Συμβλητική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση μας να προχωρήσουμε με την εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων σε 150 μέχρι σήμερα κοινότητες της υπαίθρου μας, με στόχο βέβαια την κάλυψη και των υπόλοιπων κοινοτήτων μας.

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν αναφερόμουν, με την ευκαιρία του παγκόσμιου σας συνεδρίου, και στις συνεχείς προσπάθειες μας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει το μέγιστο των δυνάμεων του στο εγχείρημα του διαλόγου και της επιδίωξης μιας μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα δημιουργεί προοπτικές ευημερίας και ανάπτυξης, από την οποία θα ωφελούνται όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, με αυτοπεποίθηση και επιμονή, γιατί γνωρίζουμε πως η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ομοσπονδιακό Κράτος θα λειτουργήσει ως ο ιστορικός καταλύτης που θα αποδεσμεύσει τις πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της Κύπρου και του λαού της.

Ένα καταληκτικό σχόλιο. Παρά την κρίση που βιώνει η αγορά, λόγω του αναπόφευκτου επηρεασμού της από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Κύπρος συνεχίζει να προσφέρει ένα ευνοϊκό και πολύ υψηλής ποιότητας επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που την καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.