18/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Οικονομικό Κογκρέσο του Συνεδρίου Εγκεκριμένων Λογιστών(ΣΕΛΚ), στη Λευκωσία
18/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω στη συζήτηση για την κυπριακή οικονομία του «Οικονομικού Κογκρέσου» του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του ‘ΣΕΛΚ’, η οποία αναμφίβολα θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που ρυθμίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Κύπρος προσφέρει βεβαιότητα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τομέα των υπηρεσιών και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονέκτημα της Κύπρου, στοχεύοντας στην ανάδειξή της σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών. Προς επίτευξη του στόχου αυτού αξιοποιούμε κάθε δυνατή ευκαιρία που μας παρέχεται για αποτελεσματικότερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Με συγκεκριμένο και στοχευμένο σχέδιο δράσης και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δραστηριοποιείται έντονα στην προβολή της χώρας μας διεθνώς, ως κέντρο παροχής υπηρεσιών. Προσπάθειά μας είναι η ενημέρωση των ξένων επιχειρηματιών σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού για τα συγκριτικά και άλλα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρου διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και κέντρου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αναμφίβολα το γεγονός αυτό συμβάλλει αμφίδρομα στην περαιτέρω ανάπτυξη των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Μέσα στο 2011 έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί, και θα πραγματοποιηθούν και εντός των προσεχών μηνών, σεμινάρια, αποστολές και επιχειρηματικά φόρουμ σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αμερικής. Συγκεκριμένα, κατά το 2011 έχει προγραμματισθεί η διοργάνωση 20 σεμιναρίων σε 14 συνολικά χώρες.

Σε κάποιες από αυτές τις αποστολές θα ηγούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ενώ θα συμμετέχουν αρκετοί Κύπριοι επιχειρηματίες που πραγματοποιούν επαφές με ξένους συναδέλφους τους.

Καταλήγοντας, θα έλεγα πως η εμπειρία το έχει αποδείξει πως οι προσπάθειές μας, μέσω κυρίως της διοργάνωσης επιχειρηματικών φόρουμ στο εξωτερικό, καθώς και μέσω των διαφημίσεων, της πρόσκλησης ξένων δημοσιογράφων και άλλων προωθητικών δραστηριοτήτων, συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο και ανάπτυξη συνεργασιών με Κύπριους επιχειρηματίες. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στις αυξήσεις ετησίως τόσο στον αριθμό εγγραφής νέων εταιρειών όσο και στη ροή ξένων καταθέσεων και επενδύσεων στην Κύπρο, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.