5/5/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην πρώτη συνάντηση των Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λεμεσό
05/05/2011

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.



Πρώτα απ' όλα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά και ταυτόχρονα να συγχαρώ την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης, η οποία ανοίγει τον δρόμο μιας στενότερης συνεργασίας στην προσπάθεια να επιτευχθεί αναβαθμισμένη ρύθμιση του τομέα της ραδιοτηλεόρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Ο ραδιοτηλεοπτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Η τεχνολογική επανάσταση που περιγράφεται από λέξεις «ψηφιοποίηση» και «σύγκλιση» είναι ιδιαίτερα συνυφασμένες με το φαινόμενο αυτό. Οι προηγούμενα ξεχωριστοί τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας των πληροφοριών συγχωνεύονται. Οι νέες υπηρεσίες που δημιουργούνται, παράλληλα με την παραδοσιακή ραδιοτηλεόραση, φαίνεται να κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην αγορά. Παράλληλα, καθίσταται, επίσης, προφανές ότι τα ηλεκτρονικά μέσα γίνονται όλο και πιο διεθνή σε χαρακτήρα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλοί εθνικοί κανονισμοί ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης έχουν φιλελευθεροποιηθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει κερδίσει σημαντική πρόσβαση στην αγορά, έχει παράλληλα παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση στις επιλογές του καταναλωτή.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές δημιουργήθηκαν με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη, την υπεράσπιση του ελεύθερου ανταγωνισμού και την πρόληψη των μονοπωλίων στην αγορά.

Σήμερα οι ρυθμιστικοί φορείς του ραδιοτηλεοπτικού τομέα έχουν αναλάβει την ευθύνη της διατήρησης του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ προωθούν την πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική και γλωσσική πολυφωνία. Μελλοντική πρόκλησή τους είναι να διαχειρίζονται και να εξασφαλίζουν την πολιτιστική πολυμορφία στις πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής τους την παρακολούθηση των προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, με στόχο να διασφαλίσουν ότι ο πλουραλισμός σε γενικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και γλωσσικής πολυφωνίας, γίνεται σεβαστός.

Άλλες προτεραιότητες των Ρυθμιστικών Αρχών είναι εξίσου σημαντικές στις ολοένα και πιο πολυπολιτισμικές κοινωνίες του σήμερα και περιλαμβάνουν την ενεργό αποθάρρυνση της υποκίνησης μίσους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω φυλής, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής ή φύλου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θέτει ως μια από τις προτεραιότητές της το ζήτημα αυτό και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει θεματική διάσκεψη εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στόχος αυτής της μεγάλης εκδήλωσης είναι να υπογραμμιστεί η σημασία δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που να αναπαράγει ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και εποικοδομητικής συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικό εθνοτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο.

Η προστασία στα νεότερα μέλη των κοινωνιών μας από δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα θα πρέπει, επίσης, να εξακολουθήσει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις Ρυθμιστικές Αρχές. Οι σημερινοί νέοι βομβαρδίζονται από καταιγισμό μηνυμάτων, κάποια από τα οποία απευθύνονται στο υποσυνείδητο και στο αυθόρμητο του χαρακτήρα τους, προκειμένου να τους οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε απαράδεκτη κοινωνική συμπεριφορά, π.χ. κατάχρηση ουσιών, χουλιγκανισμό, ακόμη και εγκληματικές δραστηριότητες.

Προβάλλει, με άλλα λόγια, επιτακτικά η ανάγκη οι νέοι να τύχουν παιδείας για τα μέσα, έτσι που να αναπτύξουν, ως οι πολίτες του αύριο, κριτική σκέψη και αντιστάσεις σε μηχανιστικές συμπεριφορές που πολλές φορές προκαλούν τα διαφημιστικά μηνύματα αλλά και ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην επίτευξη των ευγενών στόχων σας. Σας καλώ να απολαύσετε αυτό το ευχάριστο ανοιξιάτικο βράδυ.

Αρχή