5/5/11

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη για τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης, στη Λευκωσία


Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη για τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης, στη Λευκωσία
05/05/2011





«Κατά το 2010 προωθήσαμε μεγάλα έργα υποδομής, αντιστρέψαμε την αρνητική πορεία του τουρισμού μας, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας και καταφέραμε να είμαστε, πλέον, ένα βήμα πριν την επίτευξη του εθνικού στόχου της μετατροπής της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.

Οι δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη έγιναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για παρουσίαση του έργου του Υπουργείου του κατά τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης του τόπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης, στον τομέα της ενέργειας υπήρξαν πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και η υπερκάλυψη από την Κύπρο του ενδεικτικού στόχου του 3,8% της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για το 2010, με το τελικό ποσοστό να ανέρχεται στο 5,2%. Παράλληλα, με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε, κατά το 2010:
· Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ που καλύπτει την περίοδο 2010-2020.
· Συνεχίστηκαν απρόσκοπτα οι δραστηριότητες έρευνας υδρογοναθράκων.
· Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 82MW και υπογράφηκαν άλλα πέντε συμβόλαια επιδότησης αιολικών συστημάτων.
· Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε από τα 3,5 στα 6,6MW.
· Ολοκληρώθηκε το 2ο Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση.
· Δημιουργήθηκε το Μητρώο Ειδικευμένων Εμπειρογνωμόνων και το Μητρώο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων.
· Παραχωρήθηκαν χορηγίες πέραν των €15,2 εκ. σε δικαιούχους που επένδυσαν στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
· Δημοσιεύθηκε πρόσκληση διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προεπιλογή στρατηγικών συνεργατών για σύσταση κοινοπραξίας, για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.

Όσον αφορά στον τομέα του Εμπορίου, είπε ότι κύριοι στόχοι του Υπουργείου είναι η προώθηση των εξαγωγών υπηρεσιών και αγαθών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και η εδραίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Παροχής Υπηρεσιών. Σημείωσε δε την τεράστια επιτυχία της αύξησης των εξαγωγών το 2010 κατά 18%, φθάνοντας τα €1,15 δις σε σύγκριση με τα €0,97 δις το 2009 και απαρίθμησε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις δράσεις που αναλήφθηκαν και τις χορηγίες που δόθηκαν:
· Για την προώθηση εξαγωγών των υπηρεσιών διοργανώθηκαν 21 σεμινάρια σε 15 χώρες, καθώς και 3 εκθέσεις υπηρεσιών, ενώ δόθηκαν χορηγίες ύψους €410 χιλιάδων.
· Για την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου δόθηκαν χορηγίες ύψους €1,0 εκ.
· Για την προώθηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων διοργανώθηκαν 28 εκθέσεις στο εξωτερικό και δόθηκαν χορηγίες ύψους €2,8 εκ.
· Για την προώθηση εξαγωγών γεωργικών προϊόντων δόθηκαν χορηγίες ύψους €1,05 εκ.

Αναφερόμενος στον τομέα της βιομηχανίας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι κατά το 2010 δόθηκαν χορηγίες ύψους €8.468.830 σε 155 επιχειρήσεις για στήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ έγιναν και βελτιωτικά έργα στις βιομηχανικές περιοχές και βιοτεχνικές ζώνες ύψους €2.763.561.

Παράλληλα, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι για τη στήριξη της κυπριακής βιομηχανίας αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε η Υπηρεσία Μονοθυριδικής Πρόσβασης σε Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης, καθώς και ότι το Υπουργείο προωθεί την υλοποίηση της Αναθεωρημένης Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις και συνεισφέρει στην ετοιμασία του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Όσον αφορά στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των εργασιών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι εισήχθηκαν νέες μέθοδοι εργασίας, με 19.278 νέες εταιρείες να εγγράφονται κατά το 2010, αριθμό που αποτελεί αύξηση της τάξης του 19,7% από τις 16.101 που είχαν εγγραφεί το 2009. Σημείωσε, επίσης, ότι αναπτύχθηκαν τα συστήματα ηλεκτρονικής καταχώρησης (e-filing) και ηλεκτρονικής έρευνας (e-search), με το τελευταίο, μάλιστα, να εφαρμόζεται στην προβλεπόμενη ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2011 και μέχρι την 1η Μαΐου 2011 να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια 6.386 ερευνών.

Για την προώθηση της τεχνολογίας, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι με στόχο την ενίσχυση της ποιοτικής βελτίωσης δόθηκαν, κατά το 2010, €1,75 εκ. υπό μορφή χορηγιών, σε 111 επιχειρήσεις. Πρόσθεσε δε ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2010 υπογράφηκε και το συμβόλαιο για την ανέγερση του νέου Εργαστηρίου Μετρολογίας, με πρόνοια για παράδοσή του στις 31/12/2012.

Αναλύοντας το έργο του Υπουργείου του αναφορικά με τον σημαντικό τομέα της προστασίας των καταναλωτών, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι κατά το 2010 διεξήχθηκαν 186 Παρατηρητήρια Τιμών για βασικά καταναλωτικά αγαθά και πετρελαιοειδή. Εξήγησε, παράλληλα, ότι έχει σταλεί για ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμος του 2011, καθώς και ότι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή όλων των σχετικών νομοθεσιών, προωθούνται τροποποιήσεις για την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών παρέθεσε τα εξής στοιχεία για το 2010:
· Μέσω του Συστήματος Επιθεώρησης και Επιτήρησης της Αγοράς, διεξήχθηκαν 51.621 επιθεωρήσεις υποστατικών και διερευνήθηκαν 1.816 παράπονα καταναλωτών.
· Στην δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτών 1429 λήφθηκαν 22.003 παράπονα και αιτήματα για πληροφορίες, που αποτελεί σημαντική αύξηση της τάξης του 337% από το 2009, όταν είχαν ληφθεί μόνο 6.537 τηλεφωνήματα.
· Υπήρξε αυξημένη συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο RAPEX, με 178 γνωστοποιήσεις επικίνδυνων προϊόντων συγκριτικά με τις 103 το 2009.

Όσον αφορά στις προετοιμασίες για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι αυτές συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και ότι υπήρξαν κατά το 2010 σειρά σχετικών συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συναρμόδια Υπουργεία και με αντιπροσωπείες από Πολωνία και Δανία. Όπως επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης, κατά την Προεδρία του 2012 ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα προεδρεύει δύο Συνθέσεων του Συμβουλίου Υπουργών, και συγκεκριμένα του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, Βιομηχανίας, Έρευνας και Διαστήματος και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Παρουσιάζοντας τις συνεχιζόμενες ενέργειες για στήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση του ευαίσθητου τομέα του τουρισμού, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε αρχικά το γεγονός ότι κατά το 2010 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 1,5% στις αφίξεις, καθώς και αύξηση 3,8% στα έσοδα. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού 2011-2015 που αφορά, πλέον, στοχευμένες ενέργειες και δράσεις και αναφέρθηκε λεπτομερώς στη στρατηγική της Κυβέρνησης για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και των γηπέδων γκολφ.

Συγκεκριμένα, για τον ναυτικό τουρισμού σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή Μαρίνας Λεμεσού κόστους €350 εκ. καθώς και ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαπραγματεύσεις για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, ενώ ετοιμάστηκε και η μελέτη βιωσιμότητας για τη Μαρίνα Παραλιμνίου.
Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική ανάπτυξης γηπέδων γκολφ, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την ανάπτυξη μέχρι 14 γηπέδων, περιλαμβανομένων των τεσσάρων υφιστάμενων και επισήμανε ότι ξεκίνησαν το 2010 οι κατασκευαστικές εργασίες για ακόμα τρία.