5/5/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
05/05/2011
Υπάρχουν ζητήματα αλλά και αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα αποτελέσματα των οποίων θα φέρουν έσοδα στο κράτος από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ήρθα εδώ, σε μια από τις πολλές μου επισκέψεις στη Λάρνακα, για να κάνω μια ανασκόπηση μαζί με τον Φορέα Ανάπτυξης Λάρνακας για το πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά σε μεγάλα έργα ανάπτυξης της Λάρνακας. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, πρέπει να πω. Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι και τη μαρίνα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τελική συμφωνία για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το μεγάλο έργο, που είναι έργο πραγματικής ανάπτυξης της Λάρνακας, θα αλλάξει την όψη της πόλης και, βεβαίως, θα είναι ένας μεγάλος πνεύμονας οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη και την Επαρχία της Λάρνακας.

Υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται στην πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση. Λύνονται διάφορα προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνεται και δεν αφορούν στην Κυβέρνηση - είναι εμπλεκόμενοι διάφοροι παράγοντες - λύνονται και αυτά και σύντομα θα έχουμε, όχι απλώς να ανακοινώσουμε, αλλά να εξαγγελθούν λύσεις, προσφορές και έναρξη των έργων.

Υπάρχει ο μεγάλος δρόμος Δεκέλειας – Λάρνακας. Προωθούνται διάφορες φάσεις του δρόμου και θα αρχίσει δουλειά, θα ληφθούν προσφορές το 2011 για διάφορα έργα και θα αρχίσει για ορισμένα, για τα περισσότερα, δουλειά το 2011 και για άλλα το 2012. Υπάρχει το θέμα της επέκτασης του Νοσοκομείου που επίσης έχει θετική πορεία. Η Κυβέρνηση αυτή έχει καλό ‘αυτί’ στα αιτήματα των Λαρνακέων, είτε αυτοί είναι αυτόχθονες κάτοικοι είτε είναι πρόσφυγες, για την καλυτέρευση της ζωής τους. Το αξίζει η Λάρνακα, η Λάρνακα είναι μια Επαρχία με απλό κόσμο και ωραίο κόσμο, διότι ο απλός κόσμος είναι και αγνός κόσμος και αξίζει, από αυτή την Κυβέρνηση τουλάχιστον, να τύχει αρωγής, να τύχει προσοχής, να τύχει αγάπης».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχω την άποψη ότι υπάρχουν ειδικοί για αυτά τα θέματα. Οι ειδικοί έκαναν τοποθέτηση και δεν είναι δουλειά του Προέδρου της Δημοκρατίας - βεβαίως είναι δουλειά μου εσωτερικά, στην Κυβέρνηση. Είμαι αισιόδοξος, δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού και με την έναρξη διαφόρων έργων ανάπτυξης θα έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί. Γίνεται λόγος για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα και άλλες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα αποτελέσματα των οποίων θα φέρουν έσοδα στο κράτος από τον Ιούλιο και μετά, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Κατά συνέπεια, εκείνοι οι οποίοι, δυστυχώς, πανηγυρίζουν - και πρέπει να πω ότι θλίβομαι πραγματικά - όταν θεωρηθεί ότι υπάρχει αρνητική εξέλιξη για τα οικονομικά του κράτους, για την οικονομία μας - είναι πρωτάκουστο αυτό το πράγμα, Κύπριοι να πανηγυρίζουν - θα διαψευστούν».