6/5/11

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στη συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, στην Αθαλάσσα
06/05/2011

Με συναίσθηση της κοινής μας ευθύνης χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που έγινε πια θεσμός με την ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Οι δραστηριότητες που γίνονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή, λίγο πριν από την έναρξη της μακράς καλοκαιρινής μας περιόδου, απευθύνονται στο ευρύ κοινό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προστασία των δασών μας.

Το δάσος, αυτό το πολύπλοκο οικοσύστημα που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του φυσικού μας περιβάλλοντος, για να συνεχίσει να υπάρχει και να μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη χρειάζεται τη φροντίδα και τη συνεργασία όλων μας. Τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και η προστασία τους αποτελεί καθήκον και ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κρατικών Υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των πολιτών της Δημοκρατίας μας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια Αρχή για την προστασία και τη διαχείριση των δασών, μέσω του Τμήματος Δασών, δίνει μεγάλη σημασία και ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην προώθηση της έρευνας, της ενημέρωσης και του ανοικτού διαλόγου σε όλα τα θέματα που αφορούν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον. Περισσότερο δίνει έμφαση και προτεραιότητα σε όλες τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με την καταπολέμηση του μεγάλου κινδύνου των πυρκαγιών που απειλούν τα δάση μας, τη βιοποικιλότητα, τη φυσική και τεχνική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Οι κλιματικές αλλαγές, που παρατηρούνται ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν περισσότερο από ποτέ την πρόκληση και επέκταση των πυρκαγιών λόγω των συνθηκών της ανομβρίας, της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των πυρκαγιών είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να βρούμε λύσεις. Ο κίνδυνος πρόκλησης μεγάλων πυρκαγιών απειλεί τις Μεσογειακές χώρες και την Κύπρο η οποία ταλανίζεται από παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, ψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους.

Στη χώρα μας η προστασία των δασών προβάλλει σαν μεγάλη αναγκαιότητα. Έχει, λοιπόν, οργανωθεί ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα για την πρόληψη, την ανίχνευση και την άμεση καταστολή των πυρκαγιών.

Τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκαν τα μηχανικά και πτητικά μέσα με την εγκατάσταση και λειτουργία του αυτόματου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στην περιοχή του Ακάμα, την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, την αγορά δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών, ο οποίος σήμερα ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την παραλαβή εννέα νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

Σ΄ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός κρατικών Υπηρεσιών, οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και ένα ευρύτατο δίκτυο εθελοντών. Η προστασία των δασών έγινε υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που έφταναν τους 46 βαθμούς Κελσίου και με δυο, τρεις ή και τέσσερις πυρκαγιές κάθε βδομάδα, είχαμε τις ελάχιστες απώλειες με λιγότερα από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η αντιμετώπισή τους ήταν ακαριαία και επιθετική και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν παρούσες κατά μέσον όρο μέσα σε 12 λεπτά από τον εντοπισμό των πυρκαγιών.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο συντονισμός που έγινε την περασμένη χρονιά κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν αρκετά επιτυχής, γι΄ αυτό είχαμε και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αυτό μας δημιουργεί επιπρόσθετη ευθύνη και υποχρέωση να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα, να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Σ΄ αυτό τον πόλεμο ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, το Τμήμα Δασών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια δύο άνδρες του Τμήματος έδωσαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας τη φωτιά. Πρόσφατα, μάλιστα, τελέσαμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τους που ανεγέρθηκε στον Σταυρό της Ψώκας. Άλλωστε, το Τμήμα Δασών προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία μας στον τομέα της προστασίας και της ανάπτυξης των δασών μας.

Τα δάση μας, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε. Ανήκουν σε όλους μας, ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές. Η προστασία τους αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Έχουμε τις δυνάμεις και τη θέληση να προστατέψουμε το δάσος και το πράσινο. Το μήνυμα έχει περάσει στην κοινωνία των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε την πυρκαγιά, να κρατήσουμε πράσινη και όμορφη την πατρίδα μας, για μας και τα παιδιά μας, για τώρα και για το μέλλον.