5/5/11


Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Κυπριακή Δημοκρατία – Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας: 50 χρόνια πορεία στον χρόνο»

05/05/2011







Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να μεταφέρω σ΄ αυτή την εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου Αγίου Γεωργίου τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα δεν μπορώ να κρύψω και τη συγκίνηση μου αφού σ΄ αυτήν εδώ την εκδήλωση έχω και μια πρόσθετη τιμητική ιδιότητα του απόφοιτου του Λυκείου Αγ. Γεωργίου Λάρνακας.

Η πορεία του Λυκείου Αγίου Γεωργίου είναι ταυτισμένη με τη δύσκολη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γέννημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη λειτουργία του διεύρυνε τους ορίζοντες εκπαίδευσης των νέων της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας. Τα γεγονότα του 1974 ήταν ένας άλλος καθοριστικός σταθμός για το Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Τα κτήρια έπρεπε να προσαρμοστούν για να δεχθούν τις εκατοντάδες των προσφύγων που βρήκαν προσωρινή στέγη στην πόλη της Λάρνακας. Οι εκπαιδευτικοί, αρκετοί από τους οποίους ήταν οι ίδιοι πρόσφυγες, έπρεπε να βρουν την ψυχική δύναμη και τις δεξιότητες για να στηρίξουν τα προσφυγόπαιδα, να τα εντάξουν σ΄ ένα σχολείο άγνωστο και να τα συνδέσουν με συμμαθητές που δεν γνώριζαν. Το λύκειό μας, οι άνθρωποί του καλύτερα, τα πέρασαν όλα αυτά με δυσκολίες αλλά και με πείσμα και ενόραση γιατί γνώριζαν ότι η παιδεία και ο πολιτισμός στα δύσκολα χρόνια που είχαμε μπροστά μας ήταν βασικοί πόλοι στον αγώνα του λαού μας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για απελευθέρωση, επανένωση, επιστροφή.


Η επένδυση στην παιδεία είναι μονόδρομος στην προσπάθεια για τη βελτίωση του κοινωνικού πολιτισμού, για την αναβάθμιση της ποιότητας σκέψης και του αξιακού μας κώδικα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτηρίων σ΄ αυτή τη διαδικασία ως χώρων απόκτησης γνώσεων και καλλιέργειας προτύπων. Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, στα 50 χρόνια πορείας του, ήταν και είναι φυτώριο γνώσεων και καλλιέργειας αξιών. Με την εκπαίδευση που πρόσφερε έδωσε τα κατάλληλα εφόδια σε χιλιάδες άτομα για να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και να βαδίσουν στον απαιτητικό δρόμο της ζωής.

Στη σημερινή εποχή της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, της έκρηξης στον τομέα της γνώσης και της επικοινωνίας, η εκπαίδευση αποκτά καθοριστικό και αναβαθμισμένο ρόλο τόσο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του γνωσιολογικού υπόβαθρου κάθε ατόμου όσο και συνολικά για την πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας, η παροχή ευκαιριών στα παιδιά μας για ανάληψη πρωτοβουλιών και ανάπτυξης της αυτενέργειας και του ερευνητικού τους πνεύματος, μέσα από σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που από τη μια προάγουν τη συνεργατική μάθηση και από την άλλη αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν τις βασικές αρχές της σύγχρονης παιδείας.

Χρειαζόμαστε ένα ανοικτό σχολείο που να παρέχει μια γενικότερη παιδεία και να μορφώνει πολίτες υπεύθυνους, σκεπτόμενους, καλλιεργημένους και κοινωνικά ευαίσθητους, πολίτες με ιδανικά, αρχές και αξίες, πολίτες με ταυτότητα, που ξέρουν από πού έρχονται και πού πάνε, πολίτες που σέβονται τους θεσμούς και τιμούν τους συμπολίτες τους αλλά παράλληλα αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Η παιδεία και ο πολιτισμός βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης. Ως Κυβέρνηση, έχουμε αποδείξει στα τρία χρόνια διακυβέρνησής μας ότι έχουμε την πολιτική βούληση και τη διάθεση για εκείνες τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που ακριβώς θα οδηγούν στην προαγωγή αυτών των αξιών και στάσεων. Κατά τη διάρκεια της τριετίας που πέρασε έχει λειτουργήσει σημαντικός αριθμός νέων σχολείων που καλύπτουν την προδημοτική και λυκειακή εκπαίδευση.

Πρόσθετα, προχωρούμε μελετημένα στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα μας επιτρέπει να πρωταγωνιστούμε από πλευράς μάθησης στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.

Σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής μας στον τομέα της παιδείας αποτελεί και η φοιτητική μέριμνα. Με ένα πακέτο συνολικού ύψους €12 εκ. δώσαμε στήριξη σε χιλιάδες φοιτητές στα θέματα στέγασης, διατροφής, αγοράς βιβλίων, ενώ με το μέτρο για την επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές Β’ Γυμνασίου διευρύνουμε την ηλεκτρονική ενσωμάτωση. Παράλληλα, και για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε ο θεσμός του δωρεάν σχολικού λεωφορείου.

Κυρίες και κύριοι,

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας καθοδηγείται από την ιστορία του και έχει βαριά κληρονομιά που καθορίζει και τους στόχους του. Στόχοι οι οποίοι ξεκινούν από τα οράματα που οδήγησαν στην ίδρυσή του, αλλά ταυτόχρονα ανανεώνονται συνεχώς για να συμβαδίζουν με το σήμερα και να ανταποκρίνονται στο απαιτητικό αύριο.

Στα 50 χρόνια της λειτουργίας του το σχολείο μας έχει επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, μόρφωσε χιλιάδες νέους και νέες, λάξευσε χιλιάδες ψυχές και θεμελίωσε αξίες και στάσεις ζωής. Μεγάλη είναι η προσφορά του λυκείου μας στην εκπαιδευτική ζωή της πόλης της Λάρνακας, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η προσφορά του στον πολιτισμό και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτή η προσφορά οφείλεται σε μια πλειάδα εκπαιδευτικών που τίμησαν το σχολείο και το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και τους οποίους είμαι βέβαιη ότι οι απόφοιτοι που σήμερα βρισκόμαστε εδώ θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό.


Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου στη Διεύθυνση, τους καθηγητές, σε όλο το προσωπικό, στους μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωσή της.