30/5/11

Ενημέρωση σχετικά με τη διακίνηση αγγουριών ισπανικής προέλευσης που θεωρούνται ύποπτα στην παρουσία του βακτηρίου Ε. Coli
30/05/2011





Το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΑΤ) επιθυμεί να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για τα μέχρι σήμερα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται εντατικά στη Γερμανία, Ισπανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως ακολούθως:

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF) για τη διακίνηση στη Γερμανία αγγουριών τα οποία θεωρούνται ύποπτα στην παρουσία του Enterohaemorrhagic Escherichia Coli (EHEC). Αυτό προέκυψε μετά από διερεύνηση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια, τα οποία προκλήθηκαν από τοξίνη προερχόμενη από το εν λόγω μικρόβιο. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, η πηγή της επιμόλυνσης εντοπίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης με κυριότερη τα αγγουράκια ισπανικής προέλευσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε δύο περιοχές νότια της χώρας (Μάλαγα και Αλμερία).

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως την εξέλιξη της κατάστασης και βρίσκονται σε επαφή με τις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφάλειας των Τροφίμων και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει τους Κύπριους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών, όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για την πρόθεση των Υπηρεσιών να απαγορεύσουν διοχέτευση στην αγορά τέτοιων μολυσμένων προϊόντων. Ανεξάρτητα όμως με τα πιο πάνω, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για τους Κύπριους καταναλωτές λόγω του ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει διακίνηση αγγουριών ισπανικής προέλευσης στην κυπριακή αγορά.

Με την ευκαιρία αυτή καλούνται οι καταναλωτές, για αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων, να ακολουθούν τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την ετοιμασία των γευμάτων, να πλένουν καλά τα λαχανικά με άφθονο καθαρό νερό, να φροντίζουν την προσωπική τους καθαριότητα και να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν το εν λόγω θέμα και ανάλογα θα ενημερώνει τους καταναλωτές.