30/5/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου

30/05/2011
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα ακόλουθα:



«Εκφράζουμε τη λύπη και την απογοήτευσή μας για το περιεχόμενο της χθεσινής ομιλίας του Αρχιεπισκόπου, η οποία περιέχει πολλές διαστρεβλώσεις και δημιουργεί για ακόμη μια φορά αχρείαστες εντάσεις με απαράδεκτες θέσεις τόσο για τις διαχρονικές τοποθετήσεις της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια, όσο και πιο συγκεκριμένα για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διπλή είναι η λύπη και η απογοήτευσή μας γιατί έγινε προσπάθεια να στηριχθούν οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου σε μια στρεβλωμένη δήθεν ‘πολιτική Μακαρίου’. Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος πλέκει το εγκώμιο του Μακαρίου, τελικά με τις θέσεις που υποστηρίζει τον ακυρώνει. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κυπριακό λαό ότι ο Μακάριος υπήρξε ο πολιτικός ηγέτης που προασπίστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου ενάντια στις ξένες επιβουλές, ο ηγέτης που υποστήριξε την πολιτική του ‘εφικτού’ έναντι της επικίνδυνης πολιτικής του ‘ευκταίου’, που αντιπάλεψε τα ακραία στοιχεία τα οποία με τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις και την εθνικιστική τους ρητορεία τελικά άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Αττίλα, υπήρξε ο πραγματικός ηγέτης που προχώρησε στη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1977 με τον Ντενκτάς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

Η θέση που εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία "συνοψίζει όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις" αποτελεί προσβολή για τον Εθνάρχη Μακάριο, αποτελεί προσβολή για τον Σπύρο Κυπριανού που προχώρησε στη σύναψη της δεύτερης Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου, αποτελεί προσβολή για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος συνήψε τη Συμφωνία της 8ης του Ιούλη, η οποία αναφέρεται ρητά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αποτελεί προσβολή για όλους τους Κύπριους Προέδρους που επεδίωξαν αυτή τη λύση και αποτελεί προσβολή για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τη λύση αυτή.

Θέλουμε για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι στην πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς, στο πρώτο σημείο, αναφέρεται η επιδίωξη για "μια ανεξάρτητη αδέσμευτη δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο", ενώ στο δεύτερο σημείο αναφέρεται η δημιουργία δύο περιφερειών που θα διοικούνται από κάθε κοινότητα, κάτι που στη συνέχεια, από το 1980, ορίστηκε ως διζωνικότητα με την αξιολόγηση Βάλντχαϊμ.

Εάν υλοποιηθεί η θέση του Αρχιεπισκόπου ότι η συνέχιση των συνομιλιών για λύση θα οδηγήσει σε χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο, άρα λογικά η εισήγηση για διακοπή των συνομιλιών, θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο. Η εγκατάλειψη των προσπαθειών για λύση θα οδηγήσει στην παραμονή χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, στην ανεξέλεγκτη εισροή χιλιάδων εποίκων και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε ως Ελληνοκύπριοι σήμερα. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτίναξη της κατοχής από τις πλάτες του λαού και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στηριζόμενοι πάντοτε σε απαραβίαστες αρχές, διεκδικώντας τα δίκαια του λαού μας.

Είναι πολύ καλά γνωστό ότι τα μεγάλα αλλά ψεύτικα λόγια, οι εθνικιστικές ρητορείες, οι μαξιμαλιστικοί και ανέφικτοι στόχοι του "ευκταίου", ο ακραίος εθνικισμός και το ιδεολογικό και πολιτικό μίσος έναντι μιας μερίδας του πληθυσμού οδήγησαν το 1974 στο φασιστικό πραξικόπημα και στην προσπάθεια εξόντωσης του Μακαρίου, ανοίγοντας ταυτόχρονα την πόρτα στον Τούρκο εισβολέα και στην καταστροφή.

Ας θάψουμε αυτά τα καταστροφικά ιδεολογήματα μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η αναγκαία οφειλόμενη τιμή στον Πρόεδρο Μακάριο είναι η εμμονή στον δρόμο που χάραξε για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι η εμμονή στην πολιτική του εφικτού για τη σωτηρία της πατρίδας».

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Υπάρχουν αντιδράσεις στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης να παραχωρηθεί το Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως στη Γαλλική Κυβέρνηση. Θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση;

Απάντηση: Αντιλαμβάνομαι ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει ήδη αναλάβει μια πρωτοβουλία. Αυτά είναι ζητήματα που χειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας και για περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να απευθυνθείτε στον Υπουργό Παιδείας.

Ερώτηση: Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής; Υπάρχει κάποιο ραντεβού με τον κ. Περδίκη;

Απάντηση: Όχι. Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση γενικά δεν εμπλέκονται στα ζητήματα που είναι ζητήματα καθαρά της Βουλής και ένα από αυτά τα κατ’ εξοχήν θέματα είναι η εκλογή του Προέδρου του Σώματος.

Ερώτηση: Το ενδεχόμενο ισοψηφίας ανησυχεί την Κυβέρνηση γενικά;

Απάντηση: Να μου επιτραπεί να μην προβώ σε περαιτέρω σχόλια γι’ αυτό το θέμα, θέλοντας να μην συμβάλουμε κι εμείς με τις τοποθετήσεις μας σε μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται και στην κοινωνία και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το τι θα γίνει στο ζήτημα του Προέδρου της Βουλής. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στη Βουλή, θα δημιουργηθούν οι ανάλογες συνεργασίες, η υποστήριξη υποψηφίων και στο τέλος θα δούμε τι θα προκύψει, με την ευχή να εξελιχθούν όλα ομαλά.