6/5/11


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή εγκαινίων του «Σπιτιού της Συνεργασίας», στη νεκρή ζώνη, Λευκωσία
06/05/2011





Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του «Σπιτιού της Συνεργασίας», το οποίο έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δικοινοτικού Ομίλου για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα. Πρόκειται για έναν χώρο οποίος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο συναπάντημα των Κυπρίων, στην κοινή δημιουργία, στον κοινό προβληματισμό και στον κοινό αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο που εγκαινιάζουμε σήμερα προσφέρουν τη δυνατότητα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα από τις δύο βασικές κοινότητες και όχι μόνο, να δραστηριοποιηθούν, με κύριο στόχο τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του οράματος για λύση και επανένωση.

Όπως είναι καλά γνωστό εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Φυσικά η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο απαιτεί την ενεργό εμπλοκή και την πολιτική βούληση και άλλων παραγόντων για να οδηγηθούμε στη λύση. Όμως η επαναπροσέγγιση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στη λύση και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που προσωπικά εδώ και πολλές δεκαετίες εργάζομαι προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και της οικοδόμησης της αναγκαίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι ευτυχισμένες περίοδοι ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οι κοινοί αγώνες για ένα καλύτερο αύριο αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Αυτό θα επιτευχθεί με μια σωστή λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει ουσιωδώς την πατρίδα και τον λαό μας.

Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι παραμένω πλήρως δεσμευμένος και εργάζομαι ακούραστα για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών. Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, είναι καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Εργαζόμαστε σκληρά στηριγμένοι στην κοινή βάση που έχουμε συμφωνήσει οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αλλά αντίθετα θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του οράματος μας.

Όραμά μας είναι μια ομοσπονδιακή Κύπρος, ελεύθερη και επανενωμένη, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα δημιουργούν και θα ευημερούν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Όραμα μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος με χαρακτηριστικά την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όραμα μας είναι μια επανενωμένη Κύπρος που θα αποτελεί μια πραγματική γέφυρα μεταξύ Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Ευρώπης. Όραμα μας είναι μια Κύπρος που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει αυτό τον χώρο και όλους όσοι στήριξαν οικονομικά και με άλλους τρόπους αυτή την προσπάθεια. Ας αποτελέσει το «Σπίτι της Συνεργασίας» ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια μας για επαναπροσέγγιση, για λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Αυτό είναι το «Σπίτι της Συνεργασίας». Πρέπει να τονίσω ότι το κοινό μας σπίτι είναι το νησί μας, η Κύπρος. Ελπίζω το συντομότερο να επανενώσουμε το νησί μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον λαό της Κύπρου, για τα παιδιά και για τα εγγόνια μας.