5/5/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην εκδήλωση για την παραχώρηση 100 πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες στην κοινότητα Μενεού
05/05/2011





Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 100 πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους πρόσφυγες που διαμένουν εδώ, στον οικισμό αυτοστέγασης εκτοπισθέντων στο Μενεού.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη της φιλοσοφίας που διακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησής μας απέναντι σε εσάς τους πρόσφυγες. Δεσμευτήκαμε να σας στηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Δεσμευτήκαμε να αντιπαλέψουμε τις όποιες αδικίες και να εργαστούμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Δεσμευτήκαμε να μην αφήσουμε κανένα πρόσφυγα αδικημένο. Υλοποιώντας αυτές μας τις δεσμεύσεις, είμαστε εδώ για να παραχωρήσουμε 100 πιστοποιητικά μίσθωσης σε πρόσφυγες που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που δεν έχει ανακτηθεί από το κράτος και, συνεπώς, δεν μπορούν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη, άλλοι 730 δικαιούχοι έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους πρόσφυγες.

Η πολιτική αυτή που υιοθετήσαμε με την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης αποτελεί μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση Χριστόφια. Καινοτομήσαμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε την κατοχή των κατοικιών αυτών, την προοπτική μεταβίβασης της κατοχής στους κληρονόμους των σημερινών ιδιοκτητών, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των προσφύγων και τη δυνατότητά σας να αξιοποιείτε τις κατοικίες αυτές για σκοπούς εξασφάλισης δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και για να διευκολυνθούν οι εκτοπισθέντες που κατέχουν τέτοιες οικιστικές μονάδες στην εξασφάλιση δανείων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις των προσφύγων που κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουμε διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό μίσθωσης που σας παραχωρείται σήμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δανειοληπτικούς σκοπούς από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με κρατική εγγύηση.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως ήδη ισχύει και στην περίπτωση έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας, δικαιούχοι πιστοποιητικού μίσθωσης οι οποίοι έχουν προβεί σε σοβαρές πολεοδομικές ή/και άλλες παρανομίες στις οικίες που διαμένουν ή σε κοινόχρηστους και άλλους δημόσιους χώρους της ευρύτερης περιοχής δεν θα πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης στην παρούσα φάση. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους μπορούν να υποδείξουν σε πρόσφυγες αυτής της κατηγορίας τις παρανομίες στις οποίες έχουν προβεί και τις οποίες πρέπει να αποκαταστήσουν ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση και παραχώρηση του πιστοποιητικού μίσθωσης. Να είστε όμως βέβαιοι πως μόλις αρθεί η παρανομία, οι Υπηρεσίες μας θα είναι σε θέση να εκδώσουν άμεσα το πιστοποιητικό μίσθωσης.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω πως τελική επιδίωξή μας είναι όλοι εσείς, που σήμερα λαμβάνετε πιστοποιητικό μίσθωσης, να αποκτήσετε τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη αυτό έχει γίνει κατορθωτό για έναν σημαντικό αριθμό.

Όσοι πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια και, συνεπώς, δεν θα πάρουν ποτέ άλλο τίτλο ιδιοκτησίας, θα πάρουν οικόπεδο ως αντιστάθμισμα. Προς τον σκοπό αυτό, προχωρούμε με τις διαδικασίες διαχωρισμού 2.000 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Ήδη, έχουμε παραχωρήσει τα πρώτα 370 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα, καλύπτοντας δικαιούχους σε Λευκωσία και Λάρνακα, ενώ την επόμενη εβδομάδα παραχωρούμε επιπλέον 45 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα σε δικαιούχους στην Επαρχία Πάφου.

Αναγνωρίζουμε πως οι εκτοπισμένοι συνεχίζουν να επωμίζονται ιδιαίτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή, γι’ αυτό και από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη, σύγχρονη και πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική. Μια πολιτική την οποία συνεχώς εκσυγχρονίζουμε, εμπλουτίζουμε και αναβαθμίζουμε για να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες και απαιτήσεις των προσφύγων. Απόδειξη αυτού είναι πως από τα €72 εκ., που διέθεταν κατά μέσο όρο τον χρόνο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διάφορων προγραμμάτων της προσφυγικής τους πολιτικής, εμείς αυξήσαμε αυτό το ποσό στα €150 εκ. περίπου τον χρόνο.

Μια από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που επιφέραμε στη στεγαστική μας πολιτική αφορά στη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής και, συνεπώς, και της ταλαιπωρίας για εσάς τους πρόσφυγες και κυρίως τα νεαρά ζευγάρια για την παραχώρηση οικοπέδου αυτοστέγασης. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε παραχωρήσει 1.783 οικόπεδα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες. Επιπλέον, 23 οικόπεδα είναι έτοιμα για παραχώρηση σε πρόσφυγες στην επαρχία Λάρνακας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχωρισμός 870 οικοπέδων αυτοστέγασης, για να είμαστε βέβαιοι πως, όχι μόνο καλύπτουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Πέρα όμως από τα διάφορα προγράμματα παραχώρησης οικοπέδων στους πρόσφυγες, στο πλαίσιο υλοποίησης της στεγαστικής μας πολιτικής, μεταξύ άλλων:

· Προχωρούμε με την ανέγερση των 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, με δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη, παραδώσαμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 96 διαμερίσματα στους οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες. και συνεχίζουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την παράδοση επιπλέον 52 κατοικιών και διαμερισμάτων στο Τσιακκιλερό.
· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
· Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες που για χρόνια διέμεναν σε σπίτια με πολλά προβλήματα. Την τριετία 2008-2010 διαθέσαμε €112 εκ. περίπου γι’ αυτό τον σκοπό.
· Ολοκληρώνουμε την Α’ Φάση του έργου για την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων και, παράλληλα, προχωρούμε στη Β΄ Φάση με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους οικισμούς σε όλες τις επαρχίες.

Από προχθές η Κυβέρνηση Χριστόφια βρίσκεται πιο κοντά στο όραμά της για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μετά και την απόφασή της για ικανοποίηση αιτημάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων. Όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες δικαιούνται την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου φοιτητών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Μετά και από αυτή μας την απόφαση, είμαι βέβαιος πως ακόμη και οι πιο δύσπιστοι επικριτές μας δεν μπορούν να μην μας αναγνωρίσουν αυτή την αλήθεια: πως η Κυβέρνηση Χριστόφια είναι η πρώτη Κυβέρνηση που τόλμησε να θέσει οριστικό τέρμα στην αδικία που για 37 χρόνια βίωναν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Τώρα πια η στεγαστική μας πολιτική γίνεται ακόμη πιο ολοκληρωμένη και συγκροτημένη, πιο δίκαιη και ισορροπημένη.

Απευθυνόμενος στους δικαιούχους των πιστοποιητικών μίσθωσης που παραχωρούμε σήμερα, δεν έχω παρά να σας ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Και να μην ξεχνάμε, πως τελικός στόχος και κύριο όραμα της Κυβέρνησής μας είναι η επίλυση του Κυπριακού για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, έτσι που να μπορέσετε επιτέλους όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις πόλεις και στα χωριά από όπου κατάγεστε.