5/5/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
05/05/2011
Αν θα πετύχουμε κάτι σημαντικό στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι αυτό αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο δε η δική μας πλευρά η οποία και το αναμένει αλλά και το επιδιώκει.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συνεχίσαμε σήμερα τη συζήτηση πάνω στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας. Έχουμε επιβεβαιώσει ως ηγέτες τη σύγκλιση που επήλθε σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συζήτησης από ειδική Επιτροπή και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της συζήτησης πάνω στις δεσμευτικές διεθνείς Συνθήκες για την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Επιτροπή θα συνέλθει πολύ σύντομα. Αυτά έχουν συζητηθεί σήμερα και η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί».

Ερωτηθείς ποιά θέματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε να κουβεντιάσουμε πάνω στα ίδια θέματα ακόμη, αλλά και, γενικότερα, θα κουβεντιάσουμε για το πώς προχωρούμε μέχρι να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος και η ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι ακόμη».

Σε ερώτηση αν προκύπτει κάτι πιο συγκεκριμένο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για το τι πρέπει να γίνει μέχρι τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Σύντομα ο Γενικός Γραμματέας θα στείλει τα μηνύματα του και τα δικά μας εμείς στον Γενικό Γραμματέα».

Κληθείς να αναφέρει αν η χρονική στιγμή που έχει επιλεχθεί για τη συνάντηση του ιδίου και του κ. Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι η κατάλληλη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας έχει κρίνει ότι θα ήταν καλά η συνάντηση να γίνει μετά από τις εκλογές στην Τουρκία. Θα είναι κοντά βέβαια στη διεξαγωγή των εκλογών, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση της Τουρκίας μετά τις εκλογές και εμείς και ο Γενικός Γραμματέας θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς πάμε παρακάτω».

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε έτοιμοι για κάθε συνάντηση εν πάση περιπτώσει. Εμείς έχουμε τι να πούμε στον Γενικό Γραμματέα και τι να πούμε στους συνομιλητές μας ενώπιον του Γενικού Γραμματέα».

Σε ερώτηση αν έχει διαφοροποιηθεί κάτι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, από τότε που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είχαμε κάποιες θετικές κινήσεις που σχετίζονται και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το θέμα της οικονομίας, αλλά και στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς να θεωρώ ότι έχει ολοκληρωθεί το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας. Υπάρχουν ζητήματα, που είναι και σοβαρά, για τα οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και η ταχύτητα με την οποία διεξάγονται ή με την οποίαν επιτυγχάνονται οι όποιες συγκλίσεις δεν είναι εκείνη που πρέπει να είναι. Πιστεύω αυτό οφείλεται και στις εκλογές στην Τουρκία για να μην πω στις εκλογές στην Τουρκία, και - όπως έχω δηλώσεις πάρα πολλές φορές - αναμένουμε μετά τις εκλογές η Τουρκία να πάρει αποφάσεις αν θέλει να λυθεί το Κυπριακό και πώς θέλει να λυθεί το Κυπριακό, διότι εμείς είμαστε πανέτοιμοι για λύση στο Κυπριακό, υπάρχει όλη η καλή θέληση – το έχω δηλώσει επανειλημμένα.

Δεν έχει αλλάξει η θέση η δική μας, όπως εσείς οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε που ασχολείστε κάθε μέρα με τα ζητήματα αυτά ένεκα των δικών μας βουλευτικών εκλογών, και περιμένουμε η Τουρκία να μας δώσει ένα θετικό μήνυμα. Διότι πλησιάζει και η Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν θα πετύχουμε κάτι σημαντικό θεωρώ ότι πρέπει να είναι πριν από την έναρξη της Προεδρίας. Το αναμένουν βεβαίως και τα Ηνωμένα Έθνη και το αναμένει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο, όμως, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι εμείς το αναμένουμε και το επιδιώκουμε και όχι οι ξένοι», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.