17/5/11

Ομιλία της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην εκδήλωση παράδοσης καθισμάτων ασφάλειας αυτοκινήτου, σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, στο Δάλι
17/05/2011





Τα παιδιά αποτελούν την επένδυση και την ελπίδα μας για το μέλλον και η προστασία τους από κάθε κίνδυνο, αποτελεί υπέρτατη ευθύνη όλων μας. Όμως, κάποιοι γονείς, δυστυχώς βάζουν καθημερινά τα παιδιά τους σε θανάσιμο κίνδυνο όταν τα μεταφέρουν με το αυτοκίνητο στο σχολείο, στα ιδιαίτερα μαθήματα, στα πάρτυ γενεθλίων, στις εκδρομές και δεν φροντίζουν να είναι προσδεδεμένα με ασφάλεια.

Αποτελεί μια πολύ θλιβερή εικόνα στους κυπριακούς δρόμους, να βλέπουμε γονείς στα μπροστινά καθίσματα, προσδεδεμένους ασφαλισμένα με τη ζώνη ασφαλείας τους και τα παιδιά τους άδετα στο πίσω κάθισμα ή ακόμη στα γόνατα ενός γονιού, εκτεθειμένα και ανυπεράσπιστα, σε περίπτωση μιας οδικής σύγκρουσης.

Αποτελεί ύψιστο καθήκον και υποχρέωση του κάθε γονιού να φροντίζει για την ασφάλεια των παιδιών του. Πέραν τούτου, ως πολίτες αυτού του κράτους, αλλά και της ΕΕ, έχουμε όλοι υποχρέωση να σεβόμαστε τον νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί και νόμο όλων των κρατών μελών της ΕΕ, για την υποχρεωτική πρόσδεση όλων των επιβατών οχημάτων, με κατάλληλα συστήματα συγκράτησης. Δυστυχώς όμως, αρκετοί Κύπριοι γονείς, διαιωνίζοντας κακές οδικές συμπεριφορές του παρελθόντος, δεν φροντίζουν να είναι τα παιδιά τους προσδεδεμένα και ασφαλή.

Για τον λόγο αυτό και για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, που έχω την τιμή αλλά και τη μεγάλη ευθύνη να προεδρεύω, αποφάσισε πριν δύο χρόνια να υιοθετήσει εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για την προσφορά σε όλα τα παιδιά της προδημοτικής τάξης των δημοσίων νηπιαγωγείων ειδικών καθισμάτων ασφάλειας αυτοκινήτου. Πέρσι δόθηκαν καθίσματα σε 6.812 παιδιά.

Πριν λίγους μήνες, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποφάσισε να επαναλάβει αυτή την πολύ πετυχημένη και ωφέλιμη προσφορά, επεκτείνοντας την και στα παιδιά της προδημοτικής τάξης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Συνολικά προσφέρθηκαν ήδη, ειδικά καθίσματα ασφαλείας σε 6.972 μαθητές των δημοσίων και κοινοτικών νηπιαγωγείων. Σήμερα, παραδίδουμε τα καθίσματα αυτά σε 19 παιδιά της προδημοτικής του Νηπιαγωγείου Kinder Club. Ευχαριστώ θερμά τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και πάνω απ’ όλα τα παιδιά, για τη θερμότατη υποδοχή που μας επιφύλαξαν.

Με τα 19 καθίσματα που παραδίδουμε σήμερα, ολοκληρώνεται η παράδοση καθισμάτων σε, συνολικά, 2.041 μαθητές ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι Κύπριοι γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και θα φροντίσουν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο αυτοκίνητο, με την αγορά του κατάλληλου καθίσματος.

Όλοι οι γονείς λέμε ότι τα παιδιά μας είναι το παν για μας. Καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.