5/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στον εορτασμό για την προστάτιδα της Αστυνομίας, Αγία Ειρήνη
05/05/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που για ακόμη μια χρονιά παρευρίσκομαι και απευθύνω χαιρετισμό στους εορτασμούς για την Ημέρα της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας του Αστυνομικού Σώματος.

Παράλληλα, όμως, τα αισθήματα χαράς και ικανοποίησης συνυπάρχουν με συναισθήματα δέους και συγκίνησης για τους πεσόντες Αστυνομικούς, στους οποίους αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Πιστοί στον όρκο τους για προάσπιση της ζωής των πολιτών, τα ηρωικά αυτά μέλη του Αστυνομικού Σώματος έδωσαν σε καιρούς τραγικούς για τον τόπο και τον λαό μας, το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας και για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ανεκτίμητη, λοιπόν, υπήρξε η προσφορά της Κυπριακής Αστυνομίας στους εθνικούς αγώνες. Ανεκτίμητη, όμως, παραμένει και σήμερα η πολύπλευρη προσφορά και συμβολή της στην κοινωνική σταθερότητα και συνοχή, σε μια εποχή που τα κράτη, οι οργανισμοί, αλλά και ο κάθε πολίτης βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά νέα δεδομένα και προκλήσεις.

Στις μέρες μας αποδεικνύεται περίτρανα και πολύ πιο έντονα από προηγούμενες εποχές, η σοφή ρήση του Ηράκλειτου «Τα πάντα ρει». Πραγματικά, τα πάντα είναι ρευστά και οι όποιες αλλαγές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές, συντελούνται πολύ συχνά με ιλιγγιώδεις, θα λέγαμε, ρυθμούς. Πολύ πρόσφατα φαινόμενα, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι πολιτικές αναταραχές και αστάθεια σε αρκετές γειτονικές μας χώρες του αραβικού κόσμου και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα από τρίτες χώρες προς την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν έντονα τον δικό μας γεωπολιτικό χώρο και τη δική μας κοινωνία. Κατ’ επέκταση, οι συνέπειες των φαινομένων αυτών αντανακλώνται σε ουσιαστικό βαθμό στο έργο και στη λειτουργία της Αστυνομίας, παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της δικής μας σύγχρονης κοινωνίας. Επιπρόσθετα, το έργο της δυσχεραίνεται σημαντικά και λόγω της έκρυθμης κατάστασης που υφίσταται στο νησί μας μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Απαιτείται, επομένως, από την Αστυνομία να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Να αφουγκράζεται την κοινωνία. Να συνειδητοποιεί πλήρως τις πιθανές συνέπειες από νέα φαινόμενα και δεδομένα και να δρα προληπτικά και συνάμα με ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Παράλληλα, όμως, αποτελεί χρέος και υποχρέωση της Αστυνομίας να χειρίζεται τις ομολογουμένως δύσκολες και πολύπλοκες καταστάσεις που έχει ενώπιόν της με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα εκεί και όπου χρειάζεται. Οφείλει να λειτουργεί αρμονικά με τα νέα νομικά και θεσμικά πλαίσια και με στοχοπροσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη, να αντιμετωπίζει και να καταπολεμά αποτελεσματικά τη νέα τυπολογία και χαρακτηριστικά στο έγκλημα και τις όποιες εξάρσεις της εγκληματικής δραστηριότητας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Αστυνομία αναβαθμίζεται και μετεξελίσσεται συνεχώς, προσπαθώντας να διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Προχωρά μπροστά, στη βάση πλέον ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που επιδιώκει να την μετασχηματίσει σε ένα ακόμη πιο ευέλικτο, σύγχρονο παραγωγικό και την ίδια στιγμή ανθρώπινο οργανισμό.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην υπογραμμίσω στο σημείο αυτό την πραγματικά αξιέπαινη συμβολή της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση καυτών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα, η νεανική παραβατικότητα και η βία στους αθλητικούς χώρους. Η ουσιαστική αυτή προσφορά οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ακούραστες προσπάθειες της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Αστυνομικού Σώματος που καθημερινά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή των μαχών» που διεξάγονται, στην προσπάθεια της κοινωνίας να αντιπαλέψει με τις σύγχρονες αυτές μάστιγες.

Γι’ αυτό και η σημερινή μέρα αποτελεί επίσης μέρα αναγνώρισης και τιμής για τα μέλη της Αστυνομίας.

Ο ρόλος του σύγχρονου Κύπριου Αστυνομικού είναι πλέον περισσότερο πολυδιάστατος από ποτέ. Αναντίλεκτα, ο παραδοσιακός ρόλος του Αστυνομικού ως φρουρός των νόμων και της ευταξίας δεν έχει χάσει ίχνος από την τεράστια σημασία του και είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένος. Το ίδιο επιβεβλημένος όμως είναι ο ρόλος του ως υπηρέτης του κοινού με την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες τους οποίους είναι ταγμένος να υπηρετεί, με αφετηρία το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον, βασικά χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου Αστυνομικού είναι η ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες.

Ο κάθε Αστυνομικός οφείλει να αισθάνεται περήφανος για τη σημαντική αποστολή που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία, αλλά και να καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες, ούτως ώστε να αποτελεί πάντοτε πρότυπο ήθους και επαγγελματισμού.

Τον καθοριστικό ρόλο, όμως, της Αστυνομίας για ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο κάθε πολίτης. Μια κοινωνική συμμαχία προβάλλει περισσότερο από ποτέ προηγουμένως ως αδήριτη ανάγκη. Επιβάλλεται, να αντιληφθεί ο καθένας τη σημασία και την αξία της αποστολής της Αστυνομίας και αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικά ενεργός πολίτης με αγάπη και έγνοια για τον τόπο, να συνταχθεί μαζί της. Γιατί, ας μην ξεχνούμε ότι το δύσκολο έργο της διασφάλισης συνθηκών ασφάλειας και κοινωνικής γαλήνης είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά και μόνο της Αστυνομίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το δύσκολο και πολυσχιδές έργο που καλείται να επιτελέσει σήμερα η Αστυνομία, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη και την υποστήριξή της στη διεκπεραίωση της αποστολής της. Θα εξακολουθήσει να προωθεί, να σχεδιάζει και να υλοποιεί κοινωνικές πολιτικές και μέτρα, με στόχο μια Αστυνομία με ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους πολίτες, μια Αστυνομία με επίκεντρο τον άνθρωπο.