4/5/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια στα εγκαίνια της τρίτης ατομικής έκθεσης γλυπτικής του Κώστα Ιωαννίδη, στη Λεμεσό
04/05/2011







Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τελέσω τα εγκαίνια της τρίτης ατομικής έκθεσης γλυπτικής του φίλου Κώστα Ιωαννίδη.

Η γλυπτική είναι η τέχνη που αναπαριστάνει πάνω σε στερεή ύλη αντικείμενα ή παραστάσεις. Είναι η καλλιτεχνική δημιουργία - έκφραση που εκτελείται μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων μορφών σε οποιοδήποτε μέσο. Η γλυπτική είναι η τέχνη της αφής, του αγγίγματος και του χεριού. Ένας τρόπος έκφρασης για τον καθένα από εμάς να βγάλει οποιαδήποτε κρυφά του συναισθήματα. Σήμερα ένας αυτοδίδακτος γλύπτης μας αποκαλύπτεται, προβάλλοντας τις ευαισθησίες του, τον ρομαντισμό του και τον ρεαλισμό του, μέσα από τα έργα του.

Ο Κώστας Ιωαννίδης, γνωστός και ως Κώστας Βαλεντάιν, κατάγεται από την Λεμεσό. Γεννήθηκε το 1949 και αποφοίτησε από το Δεύτερο Γυμνάσιο Αρρένων Λεμεσού το 1969. Η κλίση του στις καλές τέχνες ήταν εμφανής από τα μαθητικά του χρόνια. Πάντοτε έπαιρνε άριστα στη ζωγραφική και είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο διαγωνισμού ζωγραφικής για το εξώφυλλο του σχολικού του περιοδικού που φιλοτέχνησε. Έζησε για δέκα χρόνια στην Αγγλία και Γαλλία, απ’ όπου έχει επηρεαστεί η τεχνοτροπία του. Το 1990, όταν επέστρεψε στην Κύπρο άρχισε να ασχολείται με τη γλυπτική. Ξεκίνησε να δουλεύει στον ελεύθερο του χρόνο. Κανείς δεν υπήρχε να τον διδάξει, κανείς να του δείξει πώς ν’ αρχίσει. Είχε τη θέληση μα και την πεποίθηση πως θα τα κατάφερνε. Και τα κατάφερε.

Η ευχή και το όνειρο να γίνει γλύπτης πάντοτε υπήρχε. Έγινε όμως πραγματικότητα μετά από μερικά χρόνια, όταν η γλυπτική έγινε η αποκλειστική του ενασχόληση. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2008. Ακολούθησε και δεύτερη και άλλες ομαδικές εκθέσεις, μαζί με άλλους γλύπτες, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η εργασία του καλλιτέχνη βρίσκει τον δικό της τρόπο να επικοινωνεί με το ευρύ κοινό, η θεματική του δε, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Αντλεί τα θέματα του από τη γυναικεία μορφή, τη μητρότητα, τη φύση και επεκτείνεται στις έννοιες της αγάπης, του έρωτα. Είναι ένα έργο σύγχρονο και ελεύθερο, που εμπερικλείει ευαισθησία και μια έντονη συναισθηματική αγωνία.

Ο Κώστας, αυτή του την ευαισθησία, μας την μετέφερε και με το έργο του για τη μάνα της Αρτέμιδας, τη μητέρα που κάλυψε με το σώμα της τα τέσσερα παιδιά της στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007, με το έργο του για τον απροσδόκητο θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, με το έργο του που απεικονίζει τη μορφή της Αγίας Αικατερίνης και τόσα άλλα.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που με τον τρόπο τους μας παρουσιάζουν τη δική τους αισθητική αντίληψη για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν την τέχνη τους σαν ασπίδα ενάντια στα άσχημα και αλλοτριωτικά φαινόμενα της εποχής μας.

Η τέχνη είναι ένα μέσο που αντανακλά, διατηρεί και εμπλουτίζει την πολιτιστική ταυτότητα και την πνευματική κληρονομιά των κοινωνιών και συνιστά παγκόσμια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας. Η ευαισθησία αυτής της Κυβέρνησης απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό είναι δεδομένη. Έχει θέσει τον τομέα του πολιτισμού ψηλά στις προτεραιότητές της και στηρίζει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, αλλά και στη δημιουργία και ανάπτυξη σύγχρονων καλλιτεχνικών προτάσεων.

Αγαπητέ φίλε Κώστα,

Δέξου τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις εξαίρετες καλλιτεχνικές σου δημιουργίες, με τις οποίες γινόμαστε όλοι σήμερα κοινωνοί, μέσα από αυτή την έκθεση. Εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις να δημιουργείς, εμπλουτίζοντας με το έργο σου τη σύγχρονη κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία.