17/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου, στο χωριό Πάχνα, στη Λεμεσό
17/05/2011

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της εταιρείας Λάμπρος Φωτοβολταϊκό Πάρκο Λτδ για να εγκαινιάσω το φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 149,68 KW. Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό €560.000 το οποίο αναμένεται να παράγει 232 MW ετησίως και να συμβάλει στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 215.000 κιλά ανά έτος.

Τα ενεργειακά θέματα και, κυρίως, η σχέση της παραγωγής και χρήσης ενέργειας με το περιβάλλον, αποτελούν πλέον αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμών, όχι μόνο στον χώρο των επιστημόνων και των πολιτικών, αλλά και στον χώρο των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δεν απαντούν μόνο στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά παρέχουν και διέξοδο στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Πρόσθετα, υπόσχονται επιπλέον τόνωση των τοπικών αγορών και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ευνοούνται, παράλληλα, από το νέο πολιτικό σκηνικό που θέτει υψηλούς στόχους για τα ποσοστά διείσδυσής τους στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιείται σημαντικά. Το 2010, το ποσοστό συνεισφοράς των ΑΠΕ στην συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε στο 5,2% σε σχέση με το 2,6% που ήταν το 2005.

Εντούτοις, η Κύπρος έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει μέχρι την υλοποίηση του δεσμευτικού στόχου του 13% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μέχρι το 2020. Για αυτόν τον λόγο δεν επαναπαυόμαστε. Από την πλευρά μας, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται συνεχής, συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια για εκμετάλλευση του δυναμικού της Κύπρου σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ που καλύπτει την περίοδο 2010-2020, στοχεύεται η εγκατάσταση 192 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι το έτος 2020, τα οποία θα παράγουν περίπου το 4,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο είναι της τάξης των 6,8 MW.

Στην πιο πάνω ισχύ περιλαμβάνονται δέκα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής δυναμικότητας 1.3 MW και 65 φωτοβολταϊκά συστηματα που εγκαταστάθηκαν το 2010 σε δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα, συνολικής ισχύος 1,1 MW, στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ και από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, με την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, συνεχίζονται οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της χρήσης και των άλλων μορφών ΑΠΕ. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το πρώτο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 82 MW βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες επιδότησης ακόμη πέντε αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 75,5 MW. Πρόσθετα, υπάρχουν σε λειτουργία 11 μονάδες εκμετάλλευσης βιομάζας και βιοαερίου συνολικής ισχύος 8,2 MW και έχει δοθεί καταρχήν έγκριση για παροχή επιδότησης σε δύο ηλιοθερμικούς σταθμούς δυναμικότητας 10 και 15 MW αντίστοιχα.

Τέλος, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η λειτουργία των σχεδίων παροχής χορηγιών για ενθάρρυνση εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης με χρήση ΑΠΕ, όπως είναι τα ηλιακά συστήματα, τα συστήματα βιομάζας και οι αντλίες θερμότητας με γεωεναλλάκτη, των οποίων οι ετήσιες εγκαταστάσεις εμφανίζουν σημαντικά ποσοστά αύξησης.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές: τους ιδιοκτήτες, τους χρηματοδότες, τους εγκαταστάτες και το προσωπικό του έργου. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές επιτυχίες.