6/5/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στα εγκαίνια της ομαδικής Έκθεσης Τέχνης «Οι Φίλοι της Παράδοσης», στη Λευκωσία
06/05/2011







Είναι με χαρά που αποδέχθηκα να τελέσω τα εγκαίνια της ομαδικής Έκθεσης Τέχνης Κυπρίων καλλιτεχνών με τίτλο «Οι Φίλοι της Παράδοσης».

Οι δώδεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, με τα έργα που μας παρουσιάζουν, στοχεύουν στη διαφύλαξη και διατήρηση της παράδοσής μας όπως την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Οι καλλιτέχνες Αθηνόδωρος Γεωργίου, Αννίτα Γεωργίου, Χριστίνα Κανάρη, Μαίρη Κκολού, Αντρέας Λευκάτης, Ιωάννης Μίας, Ανδρέας Μιχαήλ, Ανδρέας Μιχαήλ Πεππής, Μάριος Ορθοδόξου, Νίκος Παντέχης, Αντωνία Τσίκκη και Γιώργος Τσούκκας, θα μας παρουσιάσουν σε αυτή την ομαδική έκθεση, ο καθένας ξεχωριστά, τη δική του άποψη όσον αφορά πολιτισμικά στοιχεία του παρελθόντος, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Η έννοια της λέξης «παράδοση» αφορά αυτά ακριβώς τα πολιτισμικά στοιχεία που διαιωνίζονται, αναβιώνονται από εποχή σε εποχή και διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των κοινωνιών.

Η παράδοση περιέχει όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, όπως άλλωστε και ο πολιτισμός. Η θρησκευτική παράδοση, η γλωσσική, η πνευματική, η καλλιτεχνική δημιουργία σε όλες τις μορφές της, οι κοινωνικοί θεσμοί, οι παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες ακόμη και η αρχιτεκτονική, αποτελούν την κληρονομιά ενός λαού. Όσο πιο μακραίωνη είναι η ιστορία του τόσο πιο πλούσια είναι και η κληρονομιά του.

Συγχαίρω θερμά τους καλλιτέχνες μας για την επιλογή τους να μας παρουσιάσουν προσωπογραφίες, κυπριακά τοπία που αντανακλούν την ομορφιά του τόπου μας, αγιογραφίες, καθώς επίσης και πιο αφαιρετικά έργα που συνδέονται και συμβάλλουν στην αυτογνωσία της παράδοσης του λαού μας.

Στην εποχή μας παρατηρούνται φαινόμενα παραγκωνισμού της παράδοσης. Τα αίτια είναι ποικίλα. Η αλλοτριωτική λειτουργία των ΜΜΕ, η άσκηση πολιτιστικού επεκτατισμού από τις αναπτυγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες, ο μιμητισμός, η εισβολή της τεχνολογίας. Είναι ωστόσο απαραίτητο στη σύγχρονη εποχή, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση της ταυτότητάς μας, να στεκόμαστε απέναντι στην παράδοση με σεβασμό και ευλάβεια.

Φίλες και φίλοι,

Η εδώ παρουσία μας, σήμερα, αποτελεί κίνηση συμπαράστασης και στήριξης προς τους ανθρώπους που με το δικό τους τρόπο αγωνίζονται για μια άλλη αισθητική αντίληψη του κόσμου. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το κεφάλαιο πολιτισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στηρίζει τους δημιουργούς και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, γιατί γνωρίζει πως μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορεί να βρει την έκφραση της η αληθινή ψυχή του τόπου μας.

Μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, δεσμεύεται και στοχεύει σε ένα σωστό πολιτιστικό σχεδιασμό, που να αναπτύσσει και να ενισχύει τη δημιουργία, αναδεικνύοντας τις αρχές και αξίες που ο πολιτισμός εκφράζει.

Εγκαινιάζοντας την Έκθεση με τα έργα των Κυπρίων καλλιτεχνών μας, τους συγχαίρω θερμά για την παρουσία και συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Τους εύχομαι να είναι πάντα καλά και να δημιουργούν.