4/5/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφιας στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χριστόφορου Λάρκου, προχθές στη Λευκωσία
04/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην γκαλερί «Opus» για να τελέσω τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης ενός αξιόλογου νέου και Κύπριου ζωγράφου, του Χριστόφορου Λάρκου.

Ο ζωγράφος Χριστόφορος Λάρκου γεννήθηκε στη Λάρνακα και κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Κοντέα Αμμοχώστου. Αποφοιτώντας από το σχολείο σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας υπό την εποπτεία του καθηγητή Γιάννη Βαλαβανίδη. Είναι ένας νέος δημιουργός με αξιόλογη εικαστική και καλλιτεχνική πορεία. Αξιόλογη γιατί, πέρα από τις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχε, έχει ήδη πραγματοποιήσει με επιτυχία την πρώτη του ατομική έκθεση, για να ακολουθήσει σήμερα η δεύτερη. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι πολιτιστικές του αναζητήσεις δεν περιορίζονται στη ζωγραφική, αφού προσφέρει στην τέχνη και ως σκηνογράφος σε διάφορες παραστάσεις μουσικής ή χορού με προβολές βίντεο.

Μέσα από το έργο του ο καλλιτέχνης έχει την ευχέρεια να αποτυπώσει μια πληθώρα αισθημάτων. Μέσα από τα χρώματα και τα σχήματα μας αποκαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο, τον δικό του καθαρά προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης. Η τέχνη δεν υπήρξε ποτέ μια πράξη εσωστρέφειας, μια ιδιωτική υπόθεση του καλλιτέχνη. Αντίθετα, μέσα από την τέχνη ο καλλιτέχνης επικοινωνεί, έρχεται σε διάλογο με τους ανθρώπους, με την ευρύτερη κοινωνία. Μας αποκαλύπτεται. Η έκθεση που θα απολαύσουμε σε λίγο με τίτλο «I love Cyprus» έχει σαν θέμα ιδιαίτερα τοπία από την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο. Τοπία «πειραγμένα» από τον άνθρωπο. Τοπία όπου η ανθρώπινη παρουσία μέσω έργων ή οικοδομημάτων διαμορφώνει την οπτική τους. Πολλές φορές με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμπληρώνει την ομορφιά τους.
Εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά μας μέσα από τη δουλειά του Χριστόφορου. Εικόνες καθάριες, φωτεινές που μας περιγράφουν σιωπηλά τη δική του προσωπική αλήθεια. Την αλήθεια αυτή που τον καταξιώνει για όσα μας μεταφέρει, μέσα από κάτι απλό όσο μια ακτή και κάτι τόσο σύνθετο όσο η προσωπική ματιά του καλλιτέχνη απέναντι στη ζωή.

Η εδώ παρουσία μας σήμερα είναι κίνηση συμπαράστασης και στήριξης. Στήριξης προς τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τον δικό τους τρόπο για μια άλλη αισθητική αντίληψη του κόσμου. Σε εκείνους που αντιστέκονται μέσα από την τέχνη τους και την χρησιμοποιούν σαν ασπίδα ενάντια στα καταστροφικά φαινόμενα της εποχής μας. Η Πολιτεία στηρίζει τους δημιουργούς γιατί γνωρίζει πως μόνο μέσα από τον πολιτισμό μπορεί να βρει την έκφρασή της η αληθινή ψυχή του τόπου μας.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Χριστόφορο για την καλλιτεχνική του πληρότητα. Του εύχομαι ολόψυχα και νέες καλλιτεχνικές επιτυχίες. Να είναι πάντα καλά και να δημιουργεί. Ευχαριστώ και όλους εσάς για την προσοχή σας και σας καλώ να δούμε και να απολαύσουμε τα έργα του Χριστόφορου Λάρκου.