7/4/11


Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στο «Ανοιξιάτικο απόγευμα προσφοράς» που διοργανώνει η UNICEF, στη Λευκωσία
07/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.00 μ.μ.



Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι και πάλι ανάμεσά σας στην ωραία αυτή εκδήλωση. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του αγώνα που καταβάλλει η UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Το «Ανοιξιάτικο Απόγευμα Προσφοράς» είναι μια γιορτή ανθρωπιάς, εθελοντικής προσφοράς, αγάπης και ελπίδας για τα παιδιά. Με την παρουσία σας τιμάτε το σκοπό της εκδήλωσης και με τη συνεισφορά σας στηρίζετε έμπρακτα την προσπάθεια που καταβάλλεται. Εύχομαι κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, η αίθουσα αυτή να πλημμυρίζει από αγάπη. Όσο οι άνθρωποι επιλέγουν ως στάση ζωής την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο, τόσο ζωντανεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τέτοιες εκδηλώσεις, που έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το παιδί και την προάσπιση των δικαιωμάτων του, να είστε σίγουροι ότι θα έχουν πάντα τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και η προοπτική της κοινωνίας μας και σε αυτά εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που εγγυάται αυτά τα δικαιώματα σε όλο τους το φάσμα. Υπήρξε η απαρχή μιας σημαντικής προόδου στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών, στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κατοχύρωνε την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση ή διάκριση. Κατοχύρωνε τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στην ψυχαγωγία, αλλά και τα δικαιώματα στην έκφραση γνώμης, στη συμμετοχή, στην πληροφόρηση και στον ελεύθερο χρόνο.

Δυστυχώς, παρά τις ηθικές και νομικές δεσμεύσεις της διεθνούς κοινωνίας, η κατάσταση εκατομμυρίων παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο μάς φέρνει ενώπιον μιας τραγικής και σκληρής πραγματικότητας. Κάθε χρόνο παιδιά σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται, βασανίζονται, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, πεθαίνουν από την πείνα ή από ασθένειες, εξαναγκάζονται να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ή εκπορνεύονται. Στερούνται τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων, ορφανεύουν ή τραυματίζονται και αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το φύλο ή την εθνικότητά τους.

Όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία ντροπιάζουν και εκθέτουν την παγκόσμια κοινωνία που δεν έχει εξεύρει αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας της ευάλωτης ομάδας των παιδιών.

Η κοινωνία μας, σε αρκετές περιπτώσεις, απορροφάται από τα καθημερινά προβλήματα που πηγάζουν από τον αγχωτικό ρυθμό ζωής και, σε κάποιο βαθμό, η έννοια του ανθρωπισμού και της συνεισφοράς δεν αποτελεί για πολλούς προτεραιότητα. Ωστόσο, σαν λαός έχουμε αποδείξει πολλές φορές τα αποθέματα ανθρωπιάς που μας διακατέχουν και έχουμε προσφέρει απλόχερα τη βοήθεια μας προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας όπου και να βρίσκονται αυτοί, ιδιαίτερα προς τα παιδιά. Παιδιά δοκιμαζόμενων λαών. Παιδιά της Παλαιστίνης, της Σομαλίας, της Αϊτής, της Αιθιοπίας. Παιδιά της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που υποφέρουν από παντελή στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Είναι γι’ αυτά τα παιδιά που αγωνίζεται η UNICEF, είναι γι’ αυτά τα παιδιά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Συνεισφέροντας και ενισχύοντας τα προγράμματα της UNICEF, προσφέρουμε λίγο απ’ αυτό που μας περισσεύει. Απ’ αυτό που χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορούμε να δώσουμε. Συμβάλλουμε έτσι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο ανθρώπινου, ελπιδοφόρου μέλλοντος. Η ανταμοιβή θα είναι ένα παιδικό χαμόγελο χαράς και αισιοδοξίας. Η ευτυχία όλων μας, πηγάζει άλλωστε από την ευημερία των παιδιών μας.

Συγχαίρω τη UNICEF για τη δράση της, την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της, μέσα από την οποία έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο του προστάτη των δικαιωμάτων των παιδιών του κόσμου. Ευχαριστώ όλους εσάς που με την παρουσία και τη συνεισφορά σας τιμάτε τον σκοπό της εκδήλωσης. Εύχομαι να έχετε όλοι ένα όμορφο απόγευμα.