7/4/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

07/04/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στα δημόσια οικονομικά που, σύμφωνα με το οικονομικό πακέτο της Κυβέρνησης, ο στόχος είναι για 35 εκ. ευρώ φέτος και 35 εκ. του χρόνου. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν τρόποι για την υλοποίηση αυτής της συνεισφοράς. Επειδή χθες λέχθηκε ότι η Κυβέρνηση τάχα σκόπιμα καθυστέρησε έτσι ώστε να κλείσει η Βουλή και να μην μπορεί να αποφασιστεί οτιδήποτε, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο ότι πολλά από τα θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή που συμπεριλήφθηκε στο οικονομικό πακέτο το θέμα της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, ως Κυβέρνηση είχαμε τονίσει τη σημασία του διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο Πρόεδρος σύντομα θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και ακολούθως θα γίνει νέα συνάντηση. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η αναλογιστική μελέτη θα δοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα αρχίσει διάλογος για τη ρύθμιση του θέματος. Υπενθυμίζω ότι η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ένα από τα βασικά διαρθρωτικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πακέτο και που η Κυβέρνηση θέλει επίσης να ρυθμίσει πάντοτε με διάλογο και με τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει κάτι γραπτώς στην ΠΑΣΥΔΥ για τα 35 εκ.;

Απάντηση: Έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος για τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αυτό το ποσό. Θα αναμένουμε και την επόμενη συνάντηση διότι και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων λογοδοτούν στα δικά τους μέλη.

Ερώτηση: Θα πρέπει να γίνει συνεισφορά και από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Θα επαναφέρετε κάποια νομοσχέδια στο διάλογο με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ;

Απάντηση: Είναι γνωστή η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως είναι και γνωστό ότι η Κυβέρνηση είχε στείλει στη Βουλή δύο νομοσχέδια για την ελάχιστη αύξηση στον εταιρικό φόρο προσωρινά για δύο χρόνια, αυτό προέβλεπε το νομοσχέδιο, και επίσης για την ελάχιστη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Δυστυχώς, και τα δύο νομοσχέδια έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν τέτοιες θέσεις και για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να γίνει συζήτηση και επί θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια ασφαλώς να μπορέσουμε να έχουμε υλοποίηση των διάφορων προνοιών που υπάρχουν στο οικονομικό πακέτο της Κυβέρνησης που αφορούν τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας.

Ερώτηση: Ο κ. Χατζηπέτρου δεν ξεκαθάρισε αν αυτή η συνεισφορά είναι δεσμευτική για τις εργοδοτικές οργανώσεις. Είπε ότι είναι κοινή η προσπάθεια. Αλλιώς μόνη της η ΠΑΣΥΔΥ…

Απάντηση: Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος της ΠΑΣΥΔΥ, εγώ μιλώ εκ μέρους της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να συμφωνηθούν κάποια πράγματα έτσι ώστε να υλοποιηθούν. Για αυτό και κάνουμε τον διάλογο. Εμείς δεν είπαμε ότι πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες πακέτο, εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε το οικονομικό πακέτο που περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν τόσο τα δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας όσο και την ανάγκη επίλυσης και ρύθμισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν, και η Κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επίλυση αυτών των προβλημάτων έτσι ώστε να δίνουμε προοπτική για μια εύρωστη οικονομία της χώρας μας.

Ερώτηση: Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τον διάλογο;

Απάντηση: Όχι δεν έχουμε θέσει χρονοδιαγράμματα, αλλά θέλουμε το συντομότερο αυτά τα πράγματα για να μπορέσουμε να έχουμε ανακοινώσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνέχεια της κατάργησης 405 μόνιμων θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση άλλων 218 μόνιμων θέσεων που συνεπάγεται μείωση του μισθολογίου στη Δημόσια Υπηρεσία. Αυτή είναι μια μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη που υπολογίζεται γύρω στα 8-8,5 εκ. ευρώ».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης περαιτέρω εξοικονομήσεις στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας ύψους 63,8 εκ. ευρώ. Αυτή η εξοικονόμηση είναι συνέχεια των εξοικονομήσεων που έχουν επιτευχθεί πέρσι και πρόπερσι στη Δημόσια Υπηρεσία συνολικού ύψους 190 εκ. ευρώ, με τελευταία αυτή που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 40 εκ. ευρώ. Η Κυβέρνηση θέλει να τονίσει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για περαιτέρω εξοικονομήσεις χωρίς βέβαια να επηρεάζεται δυσμενώς η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και η λειτουργικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Ερώτηση: Τι αφορούν οι εξοικονομήσεις;

Απάντηση: Είναι εξοικονομήσεις από όλα Υπουργεία και πολλές Υπηρεσίες του κράτους. Θα δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επαναδιορίσει ως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τον Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη για την περίοδο μέχρι την 30ή Απριλίου 2012. Είναι κατανοητό ότι για να γίνεται ανανέωση της θητείας είναι διότι αναγνωρίζεται η προσφορά του Αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη».

Ερώτηση: Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία τον καλεί να αποκαλύψει το όνομα και παραθέτει έξι ονόματα πρώην και νυν Υπουργών και ζητά να διαβεβαιώσει τον λαό ότι ουδείς εξ αυτών έλαβε ανεργιακό επίδομα.

Απάντηση: Μόλις έχω ενημερωθεί για την επιστολή, δεν έχω αντίληψη του περιεχομένου, δεν μπορώ τώρα να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος παραμένοντας σε αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει.

Ερώτηση: Σήμερα η Κυβέρνηση είναι σε θέση να πει σε ποιον πρώην Υπουργό αναφερόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει ότι δεν πρόκειται να πούμε σε ποιον αναφερόταν. Άλλωστε δεν ήταν αυτός ο στόχος της αναφοράς. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα προνόμια που κατά καιρούς είχαν αποφασιστεί να υπάρχουν στη Δημόσια Υπηρεσία, ένα εκ των οποίων ήταν η παροχή ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες σε λειτουργούς που συνταξιοδοτούνται, είπε ότι αυτή η Κυβέρνηση κατάργησε αυτό το προνόμιο λέγοντας ότι αυτό το φαινόμενο υπήρχε και υπήρχε κατάχρηση αυτών των προνομίων. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει το συγκεκριμένο θέμα για τον Υπουργό. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.