29/4/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου

29/04/2011







Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε εδώ στο Ζύγι μαζί με την Επίτροπο Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων της ΕΕ, φίλη Μαρία Δαμανάκη, για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου. Το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου εξυπηρετεί τρεις πολύ βασικούς στόχους για την κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου: εξυπηρετεί τις ανάγκες των ψαράδων του Ζυγίου και της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας και Λεμεσού, δημιουργεί νέες θέσεις και αναβαθμίζει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Η δημιουργία του έργου αυτού αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί έχει κατασκευαστεί σε μια δύσκολη περίοδο, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του προσανατολισμού μας για συνεχή αναπτυξιακή πολιτική, ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση.

Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας, γιατί γίνεται επιτέλους πραγματικότητα ένα αίτημα των ψαράδων και των κατοίκων της περιοχής. Ένα αίτημα που χρονολογείται πέραν των 25 ετών. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού υλοποιούνται βασικοί στόχοι του Προγράμματος της Διακυβέρνησής μας. Υλοποιούνται οι στόχοι της δημιουργίας της αναγκαίας υποδομής για τον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών, για καλύτερη προστασία των αποθεμάτων, για παροχή διευκολύνσεων στους αλιείς και για ενίσχυση της παράκτιας αλιείας.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την κυπριακή αλιεία. Για το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου έχει δαπανηθεί ποσό ύψους €15 εκ. και το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά 50%. Το καταφύγιο έχει χωρητικότητα πέραν των 250 σκαφών. Όλο το παραλιακό μέτωπο μαζί και οι δύο κυματοθραύστες, οι τέσσερις αποβάθρες, τα πεζοδρόμια, οι χώροι πρασίνου, περιπάτου και εκδηλώσεων, αποτελούν ένα ανεπτυγμένο χώρο υψηλής αισθητικής, με ιδιαίτερη λειτουργικότητα. Εξυπηρετεί τη διακίνηση και διευκόλυνση των ψαράδων και ταυτόχρονα είναι ένας χώρος για να τον χαίρονται και να τον απολαμβάνουν οι επισκέπτες. Το καταφύγιο διαθέτει ειδικούς χώρους καθέλκυσης και ανέλκυσης σκαφών, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, υγειονομικών διευκολύνσεων καθώς επίσης και χώρους παραλαβής και πώλησης ψαριών. Επιπρόσθετα, για την προστασία της ακτής Ζυγίου έχουν κατασκευασθεί πέντε κυματοθραύστες. Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει αισθητά προς το καλύτερο ολόκληρη την περιοχή.

Η αλιεία είναι ένας σχετικά μικρός τομέας της οικονομίας και η συμβολή της στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν δεν είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά αποφέρει σημαντικά κοινωνικά οφέλη και συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, προσφέροντας ταυτόχρονα υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στον καταναλωτή.

Είναι και γι’ αυτό που η Κυβέρνησή μας έχει καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για την αλιεία. Τέτοιοι στόχοι είναι η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και η αειφόρος ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, ενσωματώνοντας μάλιστα την περιβαλλοντική διάσταση και τη στήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων.

Με βάση αυτούς τους στόχους και σημείο αναφοράς την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προχωρούμε στην εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού €40 εκ., εκ των οποίων τα €20 εκ. αποτελούν κοινοτική συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Η σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στην παράκτια ζώνη της Κύπρου και η επιτακτική ανάγκη για εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και βελτίωση του εισοδήματος των ψαράδων ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάγκη καταρτισμού του ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Σχεδίου Αλιείας, που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Τα μέτρα του Σχεδίου εφαρμόζονται στο σύνολό τους και στοχεύουν στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων της παράκτιας ζώνης της Κύπρου.
Το έργο της Κυβέρνησης είναι πλούσιο και συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση:

· Έχουμε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και μεγάλο μέρος του Διαχειριστικού Σχεδίου.
· Προωθήσαμε την ανάπτυξη της παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό τόσο της ιχθυοκαλλιέργειας όσο και της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, όπου ήδη δαπανήθηκε ποσό ύψους €3 εκ..
· Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το Σχέδιο Πρόωρης Συνταξιοδότησης σε 17 δικαιούχους αλιείς της παράκτιας αλιείας. Μάλιστα, μέχρι τον Μάρτιο του 2011 καταβλήθηκαν συντάξεις ύψους €217,000 και με την ολοκλήρωση θα καταβληθεί ποσό πέραν του €1 εκ..
· Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε την αναγκαία υποδομή ασφάλειας ελλιμενισμού και διευκολύνσεων για τους ψαράδες μας. Ολοκληρώθηκαν βελτιωτικά έργα στα Αλιευτικά Καταφύγια του Κάτω Πύργου και Πωμού με δαπάνες ύψους γύρω στο €1 εκ.
· Βελτιώσαμε την ικανότητα του Αλιευτικού Στόλου των Πολυδύναμων Σκαφών με την απόσυρση των παλαιών και δαπανηρών σκαφών. Στους δικαιούχους καταβλήθηκε το ποσό του €1,5 εκ.
· Καταβλήθηκε το ποσό των €3 εκ. στους ψαράδες της Παράκτιας Αλιείας για τη χρήση πιο επιλεκτικών εργαλείων και για τον εκσυγχρονισμό των σκαφών τους.

Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κράτος έχει καταρτίσει σχέδιο για την καταβολή κρατικής βοήθειας για απώλεια εισοδήματος λόγω της χρήσης επιλεκτικότερων εργαλείων. Από τον Μάιο θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις από τους δικαιούχους αλιείς. Στους δικαιούχους θα καταβληθεί το εγκεκριμένο ποσό των €2,5 εκ. για την απώλεια εισοδήματος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι για να είναι αποτελεσματικά τα διαχειριστικά μέτρα ελέγχεται η εφαρμογή τους, ενώ ταυτόχρονα ακολουθούνται αυστηρά τόσο η εθνική όσο και η κοινοτική νομοθεσία. Γι’ αυτό και έχουμε αναβαθμίσει το Κέντρο Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων και συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά Προγράμματα Ελέγχου Κοινοτικής Επιθεώρησης Αλιείας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του περιπολικού μας σκάφους «Αμμόχωστος», το οποίο έχει αποκτηθεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση κατά 50%.
Είναι γνωστό ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρχισαν να συζητούνται σοβαρά θέματα του τομέα της αλιείας, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν επί Κυπριακής Προεδρίας και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της αλιείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Πρόκειται για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική και το άμεσα συνδεδεμένο με αυτή Νέο Ταμείο Αλιείας καθώς και τον Κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγορών.

Αγαπητή μου κυρία Επίτροπε,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως παρακολουθούμε και εκτιμούμε πολύ τις υπεύθυνες προσπάθειες και το όραμά σας για όλα αυτά τα θέματα και ότι λαμβάνουμε υπόψη τις θέσεις όλων των εταίρων μας. Ευελπιστούμε ότι η Κυπριακή Προεδρία με τη συνεργασία σας θα αποβεί αξιόπιστη και δημιουργική και στον τομέα της ευρωπαϊκής αλιείας. Η επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ειδικό πολιτικό βάρος. Ήδη εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε στο δύσκολο αυτό έργο.

Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα υπερσύγχρονο έργο αξιοποιώντας αποτελεσματικά και δημιουργικά τις δυνατότητες που μας προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Από σήμερα, οι ψαράδες της περιοχής Ζυγίου και της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας και Λεμεσού θα έχουν ένα ασφαλές ορμητήριο με σύγχρονες διευκολύνσεις, κάτι που θα βοηθήσει στην αύξηση του εισοδήματός τους και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Για τους εκτοπισμένους ψαράδες, το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου αποτελεί προσωρινή λύση, γιατί εμείς έχουμε στόχο και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, να απαλλαγούμε από την κατοχή ώστε σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, οι Κύπριοι ψαράδες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να μπορούν να ψαρεύουν χωρίς περιορισμούς στις θάλασσές μας, στα ακρογιάλια και τα παράλια της Κύπρου μας. Όραμά μας, η γλυκιά μας πατρίδα Κύπρος να είναι ολόκληρη ένα ασφαλές και ειρηνικό «καταφύγιο» για όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συμβάλει στο σχεδιασμό και την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου Ζυγίου καθώς και τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης.

Εύχομαι το νέο σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο που σήμερα παραδίδουμε στους Κύπριους ψαράδες να είναι καλορίζικο.