8/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην εκδήλωση για την παραχώρηση 170 οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες στην κοινότητα Σωτήρας επαρχίας Λεμεσού
08/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.



Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 170 οικοπέδων αυτοστέγασης σε ισάριθμες δικαιούχες οικογένειες προσφύγων στη Σωτήρα.

Να διευκρινίσω, ωστόσο, πως στο πλαίσιο εφαρμογής της ολοκληρωμένης, συγκροτημένης, σύγχρονης και πολυεπίπεδης στεγαστικής μας πολιτικής, που απευθύνεται και αγκαλιάζει όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας - πρόσφυγες και αυτόχθονες, και κυρίως τα νεαρά μας ζευγάρια - στη Σωτήρα, εκτός από τα οικόπεδα αυτοστέγασης που παραχωρούμε στους πρόσφυγές μας, παράλληλα, προχωρούμε με το διαχωρισμό οικοπέδων που θα παραχωρηθούν σε μη πρόσφυγες και, συγκεκριμένα, σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Σε ένα κράτος ημικατεχόμενο που ακόμη μετράμε ανοικτές πληγές, μια αριστερή Κυβέρνηση, όπως αυτή του Δημήτρη Χριστόφια, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων μας, αλλά και των άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας που χρήζουν κρατικής αρωγής για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Ένας από τους στόχους που θέσαμε με τη νέα στεγαστική μας πολιτική ήταν να υπερβούμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στο παρελθόν και που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες να αναμένουν τρία και τέσσερα χρόνια και να ταλαιπωρούνται μέχρι να τους δοθεί ένα οικόπεδο αυτοστέγασης που δικαιούνταν. Αντίθετα, τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από μια καλά συντονισμένη και μεθοδική δουλειά, καταφέραμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαχωρισμού οικοπέδων και έτσι μειώσαμε δραστικά το χρόνο αναμονής για την παραχώρηση οικοπέδου αυτοστέγασης στους δικαιούχους πρόσφυγες. Και όταν λέω μειώσαμε δραστικά το χρόνο αναμονής τους δεν είναι σχήμα λόγου. Τώρα πια, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι πρόσφυγές μας παίρνουν το οικόπεδο τους μέσα σε ένα – ενάμισι χρόνο από τη στιγμή που εγκρίνεται η αίτησή τους.

Άλλωστε, οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση μιλούν από μόνοι τους. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε παραχωρήσει 1.548 οικόπεδα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες. Μέχρι το Μάιο του 2011 δε, θα παραχωρήσουμε επιπλέον 137 οικόπεδα σε πρόσφυγες στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχωρισμός 845 οικοπέδων αυτοστέγασης, έτσι που να είμαστε βέβαιοι ότι, όχι μόνο καλύπτουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια, η στεγαστική πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, την 1η Μαρτίου 2008, δεν περιορίζεται μόνο στην παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης. Αντίθετα, είναι μια πολιτική που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στεγαστικά προγράμματα, έτσι που να διασφαλίζεται η ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των προσφύγων μας που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Με την εφαρμογή αυτής της στεγαστικής πολιτικής έχουμε υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα, αλλά και όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, από €72 εκ. που διέθεταν κατά μέσο όρο το χρόνο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διαφόρων προγραμμάτων της προσφυγικής τους πολιτικής, εμείς αυξήσαμε αυτό το ποσό στα €150 εκ. περίπου το χρόνο.

Έτσι, στο πλαίσιο εφαρμογής της στεγαστικής μας πολιτικής, μεταξύ άλλων:

· Προχωρούμε με την ανέγερση των 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη, στις 21 Φεβρουαρίου, παραδώσαμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 60 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες άλλες 52 κατοικίες και διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στο Τσακκιλερό, και αμέσως μετά, άλλα 36 διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στον Οικισμό Κόκκινες.
· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
· Βάλαμε μπροστά τη διαδικασία και παραχωρούμε πιστοποιητικό μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες μας δεν μπορούν ακόμη να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, αφού το σπίτι τους έχει κτιστεί σε τουρκοκυπριακή περιουσία η οποία δεν έχει ακόμη ανακτηθεί από το κράτος. Ένα μέτρο που θέσαμε σε εφαρμογή γιατί εμείς δεν θέλουμε ούτε ένας πρόσφυγας να αδικηθεί. Ήδη, 550 δικαιούχοι έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης, ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες παραχωρούμε πιστοποιητικά σε άλλους 430 δικαιούχους σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο και με προοπτική βέβαια να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους πολύ σύντομα.
· Μετά τα πρώτα 160 οικόπεδα που παραχωρήσαμε ως αντιστάθμισμα, καλύπτοντας όλους τους δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στη Λευκωσία, το επόμενο δίμηνο άλλοι 210 δικαιούχοι αποκτούν το δικό τους οικόπεδο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 2.000 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους πρόσφυγες μας που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες.
· Αυξήσαμε την προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση των εκτοπισθέντων.
· Επεκτείναμε τη βοήθεια που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών.
· Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες μας που για χρόνια διέμεναν σε ακατάλληλα σπίτια. Για το σκοπό αυτό, μόνο για την τριετία 2008-2010 έχουμε διαθέσει €112 εκ. περίπου.
· Μετά την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς, τώρα προχωράμε στη Β΄ Φάση του έργου με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους κυβερνητικούς οικισμούς σε όλες τις επαρχίες.

Κλείνοντας, εύχομαι σε εσάς τους δικαιούχους των 170 οικοπέδων που παραχωρούμε σήμερα κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Ταυτόχρονα, να επαναβεβαιώσουμε πως τελικός στόχος και κύριο όραμα της Κυβέρνησης μας, όπως και του κάθε Κύπριου, είναι η επίλυση του Κυπριακού για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και το λαό μας, να απαλλαγούμε από την κατοχή και οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις κατεχόμενες σήμερα πόλεις και τα χωριά σας.