8/4/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Επιληψία, στη Λευκωσία
08/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8 μ.μ.



Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία. Η πολιτιστική αυτή βραδιά έχει βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα αφού όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των παιδιών με φαρμακοανθεκτική επιληψία- σύνδρομο Ντραβέτ.

Συγχαίρω το Σύνδεσμο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για προώθηση μιας πιο πλατιάς κατανόησης της φύσης της επιληψίας και των αναγκών των ατόμων με επιληψία στην Κύπρο. Σκοπός της ίδρυσης του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία είναι η παροχή κάθε δυνατής στήριξης προς τα άτομα που πάσχουν από επιληψία και τις οικογένειές τους, η προώθηση, με στόχο την επίλυση, των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού.

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί επίσημο παράρτημα του Παγκόσμιου Γραφείου για την Επιληψία. Αρχικά, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα λίγα μέλη του Συνδέσμου είχαν να αντιπαλέψουν με το φόβο και την προκατάληψη. Το φόβο των ατόμων με επιληψία που δεν επιθυμούσαν να γνωστοποιήσουν την πάθησή τους και την προκατάληψη που υπήρχε από μέρους της κοινωνίας σε βάρος τους. Με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου το 2007, επιχειρήθηκε ένα μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία με συνεντεύξεις, αρθρογραφία, δημιουργία ιστοχώρων, συμμετοχή στα παγκόσμια και τα πανευρωπαϊκά συνέδρια. Πέτυχε, στις δραστηριότητες του να εμπλέκονται πλέον όχι μόνο άτομα με επιληψία, συγγενείς και φίλοι, αλλά και αρκετοί νέοι που επιθυμούν να ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Επιληψία εργάστηκε και συνέβαλε στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την κοινωνική και ιατρική φροντίδα για τα άτομα με επιληψία. Συνεχίζει να εργάζεται για τη διάδοση αυτών των πληροφοριών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα αγωνίζεται για την επιμόρφωση και εξειδικευμένη εκπαίδευση έτσι που να καλύπτει όλες τις πτυχές της επιληψίας και την προώθηση της έρευνας όσον αφορά την κοινωνική πτυχή του προβλήματος.

Η ελεγχόμενη επιληψία και στους ενήλικες και στα παιδιά είναι συνήθως αβλαβής, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα, η βαριά φαρμακοανθεκτική επιληψία προκαλεί στα άτομα που υποφέρουν από αυτήν ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς και εάν δεν αντιμετωπισθούν μπορούν να επιφέρουν μόνιμες και σοβαρές συνέπειες. Οι οικογένειες, για να ανταπεξέλθουν, καλούνται να επιστρατεύσουν μεγάλα ψυχικά αλλά και οικονομικά αποθέματα. Η αποψινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε αυτά τα παιδιά, εκφράζει την αναγνώριση της αναγκαιότητας για την ενδυνάμωση των προσπαθειών, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δράση του Συνδέσμου είναι πολύπλευρη και δεν περιορίζεται σε όσα προανέφερα. Ο αγώνας είναι συνεχής και οι ανάγκες πολλές. Η Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στο έργο της για βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.

Η ανάπτυξη του τομέα της υγείας και η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συνολικό πνεύμα της φιλολαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Αυτό, γιατί ο τομέας της υγείας αποτελεί αναμφίβολα τον πιο σίγουρο δείκτη για το επίπεδο παρουσίας ή απουσίας κοινωνικών ευαισθησιών στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινωνικού κράτους.

Γιατί η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει ένα κράτος στους πολίτες του. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρις ότου καταστεί η Κύπρος ένα σύγχρονο και αναπτυγμένο περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά και ειλικρινή μου εκτίμηση προς τους ιδρυτές και όλους όσους δραστηριοποιήθηκαν μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία. Σε αυτή την πορεία της ανιδιοτελούς προσφοράς η συμβολή του καθενός από εσάς αναγνωρίζεται και εκτιμάται στο σύνολο της.

Σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των παιδιών, των οικογενειών τους και όχι μόνο, για το έργο που έχετε μέχρι σήμερα επιτελέσει, για τα όσα έχετε πετύχει και για τα όσα είμαι βέβαιη ότι θα πετύχετε στο μέλλον. Ευχαριστώ από καρδιάς και τον φίλο εθελοντή Χάρη Τομάζο, που είναι συνδιοργανωτής της βραδιάς και ανιδιοτελώς αγωνίζεται για τα παιδιά με προβλήματα υγείας. Η στήριξη και η συμπαράστασή μας προς τις προσπάθειές σας είναι δεδομένη. Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας.