5/4/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Ανδρέα Δημητρίου για την Ολυμπιακή Ημέρα - 6 Απριλίου
05/04/2011





Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες, μαθητές και μαθήτριες,

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καθόρισε την 6η Απριλίου ως Ολυμπιακή Ημέρα για να τιμάται από όλο τον κόσμο το αθλητικό ιδεώδες και το ολυμπιακό πνεύμα. Η ολυμπιακή φλόγα που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 21ου αιώνα ανάβει τη δάδα της από την αρχαία Ολυμπία, σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σύνδεση του αρχαίου Ολυμπιακού πνεύματος, που διαχρονικά εμβολιάζει για 28 αιώνες τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα ήταν το πιο σημαντικό γεγονός του Ελληνισμού. Και αυτό, γιατί οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους αγώνες όχι για να αναπτύξουν και να δημιουργήσουν θεάματα, αλλά για να μορφώσουν ανθρώπους. Πίστευαν ότι για να αναπτύξουν ισχυρούς χαρακτήρες, έπρεπε να καλλιεργήσουν την ευγενική άμιλλα, το σώμα και το πνεύμα, να δημιουργήσουν τον τέλειο και ολοκληρωμένο άνθρωπο, γενικά ότι συνθέτει την ιδιότητα ενός καλοκάγαθου πολίτη, που σέβεται το «ευ αγωνίζεσθαι».

Το σημαντικότερο πολιτικοκοινωνικό επίτευγμα του Ολυμπιακού πνεύματος ήταν η επιβολή της εκεχειρίας, μέσω της πειθούς και όχι με στρατιωτική ή πολιτική εξουσία. Μοναδική περίπτωση επιβολής της ειρήνης μέσω του κύρους και του ηθικού περιεχομένου της φιλοσοφίας του Ολυμπισμού. Στις αναζητήσεις προτύπων συμπεριφοράς και νέων παιδαγωγικών μεθόδων, η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έδινε διέξοδο. Η διορατικότητα του Γάλλου Πιερ Ντε Κουπερτέν και η γενικότερη αποδοχή των ιδεωδών του Ολυμπισμού οδήγησε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που τιμητικά τελέστηκαν στην Αθήνα το 1896.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Για 115 χρόνια, μέσα από το διεθνή χαρακτήρα των Αγώνων, ο Ολυμπισμός έχει καταστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Περιλαμβάνει την παγκόσμια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, καλλιεργεί το αίσθημα αλληλοαναγνώρισης, συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών, την ειλικρινή κατανόηση και το – με ίσους όρους – τίμιο και δίκαιο ανταγωνισμό. Ο Ολυμπισμός εξαίρει την ατομική προσπάθεια και δεν επιτρέπει διακρίσεις μεταξύ εθνών, φυλών, πολιτικών συστημάτων και πεποιθήσεων, τάξεων, οικονομικών καταστάσεων ή κοινωνικής ανάπτυξης. Με αυτούς τους τρόπους προωθεί τη διεθνή κατανόηση, αναπτύσσει τη μεταξύ των νέων ελευθερία και δημιουργεί ιδεώδη κοινωνική συμβίωση.

Η ιδανική κοινωνία βασίζεται σε ανθρώπους που έχουν το «γνώθι σ’ εαυτόν», σε άτομα με αυτοπεποίθηση, σεβασμό προς τους άλλους, πίστη στα ιδανικά, ανεξαρτησία γνώμης και δράσης, και σωστή κοινωνική συμπεριφορά. Παρόλες τις αρνητικές επελάσεις της σύγχρονης κοινωνίας επί του αθλητικού ιδεώδους (βία, εμπορευματοποίηση, ειδωλοποίηση, ντόπινγκ) εντούτοις το Ολυμπιακό πνεύμα επιβάλλεται όπως τις ακτίνες του ήλιου που διαλύουν οποιαδήποτε προσωρινή κατάσταση σκότους.