5/4/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην Παγκύπρια Εκστρατεία κατά της Νεανικής Παραβατικότητας, στο Γυμνάσιο Σταυρού
05/04/2011





Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της σημερινής ωραίας εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους. Αυτή, αναμφίβολα, συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη χρήση των κροτίδων και την πρόληψη ατυχημάτων, που κάθε χρόνο επανέρχεται και προκαλεί σε όλους μας θλίψη όταν επισυμβούν. Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν την αστυνομία, η οποία κάθε χρόνο αναλαμβάνει δράση και πραγματοποιεί διαφωτιστικές εκστρατείες αλλά και εκστρατείες κατασταλτικού περιεχομένου. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός μεν η πρόληψη του φαινομένου της εμπορίας και της χρήσης κροτίδων, αφετέρου δε η αντιμετώπισή του. Πέραν τούτου, τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν και στην ενημέρωση των νέων και της κοινωνίας γενικότερα σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης κροτίδων.

Δεν είναι τυχαίο που το Πάσχα ονομάζεται 'Λαμπρή', καθώς είναι η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Όλοι οι Χριστιανοί στον κόσμο γιορτάζουν τη μέρα που νικήθηκε ο πιο ισχυρός εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος. Γι' αυτό το λόγο αυτές οι μέρες είναι μέρες χαράς. Αναμφίβολα, ο κάθε λαός γιορτάζει το Πάσχα με βάση τα δικά του ήθη και έθιμα. Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε την ασφάλεια, κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς και την αρχαιοελληνική σοφή επιταγή να ενεργούμε με μέτρο.

Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, το πρόβλημα των κροτίδων δεν είναι καινούριο. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο οι αρμόδιες Αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων και ωστόσο πολλά δυσάρεστα γεγονότα επαναλαμβάνονται. Κάθε Πάσχα σημειώνονται νέα δυσάρεστα περιστατικά από τραυματισμούς που προήλθαν από τη χρήση κροτίδων. Ακρωτηριασμοί και διάφοροι άλλοι τραυματισμοί είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Το χειρότερο όμως είναι ότι συχνά οι κροτίδες δεν απειλούν μόνο εκείνους που τις κατασκευάζουν, τις διακινούν και τις χρησιμοποιούν, αλλά και άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα και απλά έτυχε να βρεθούν σε χώρους που κάποιοι χρησιμοποιούν κροτίδες. Δεν θέτουμε μόνον τους εαυτούς μας σε κίνδυνο με τέτοιες άσοφες ενέργειες αλλά και τους συνανθρώπους μας.

Γνωστό είναι επίσης και το γεγονός ότι η διακίνηση και η χρήση κροτίδων είναι παράνομη. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνεται συχνά ότι όχι μόνο διακινούνται παράνομα κροτίδες αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου άτομα κατασκευάζουν αυτοσχέδιες κροτίδες. Αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο καθώς αυτές οι κροτίδες κατασκευάζονται από άτομα που δεν έχουν ούτε καν τις στοιχειώδεις γνώσεις για το πώς λειτουργούν οι κροτίδες και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται.

Οι κροτίδες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο έθιμο που μπορεί μέσα σε μια στιγμή να μετατρέψει την Ανάσταση σε πένθος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Γι’ αυτό μείνετε μακριά από τις κροτίδες και υπάρχουν πολλοί τρόποι και πιο ασφαλείς για ένα χαρούμενο Πάσχα. Εύχομαι ένα τέτοιο να γιορτάσουμε όλοι με τις οικογένειες μας.


Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης δρ Πέτρος Καρεκλάς.