30/4/11

Πρωτομαγιάτικος χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους
30/04/2011

Να μη μεταδοθεί πριν την Κυριακή, 1η Μαΐου



Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απευθύνω θερμό χαιρετισμό προς το σύνολο των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας σε όλους αυτούς που με καθημερινό μόχθο παρέχουν την εργασία τους, την πολύτιμη παραγωγική τους δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Αποτίνουμε σήμερα την πρέπουσα τιμή, ιδιαίτερα στους πρωτοπόρους εκείνους που αγωνίστηκαν κάτω από σκληρές και αντίξοες για τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα συνθήκες, διεκδικώντας αξιοπρεπή εργασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τιμούμε τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, που με αυταπάρνηση πάλεψαν για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Τιμούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην οικοδόμηση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.

Παράλληλα, ως πολιτεία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι στη συνεχή και συνεπή προσφορά των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Κύπρου στον αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και για την επανένωση της πατρίδας μας.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Με προσήλωση στον κοινωνικό διάλογο, στην τριμερή συνεργασία και στις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το ομολογουμένως επιτυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων του τόπου μας, μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την ανάπτυξη, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που η κρίση έχει επιφέρει στην οικονομία και στην απασχόληση, να επιφέρουμε την κοινωνική πρόοδο.

Η προστασία των εργαζομένων και πρώτιστα των ομάδων που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση αποτελεί ιδιαίτερο μέλημα μας, αφού η διατήρηση του ευρύτερου εργασιακού και κοινωνικού κεκτημένου συνιστά προϋπόθεση για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στη βάση του στόχου αυτού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ανέργων, με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις για στήριξη της απασχόλησης, για στήριξη των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, των νοικοκυριών των εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα και των μακροχρόνια ανέργων. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διεύρυνση των επαγγελμάτων που καλύπτονται από το σχετικό Διάταγμα στοχεύουν ακριβώς στην προστασία των πιο ευάλωτων τάξεων των εργοδοτουμένων του τόπου μας.

Η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος απαιτούν τη συνεισφορά και την ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Αυτό αφορά το κράτος αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν να επιδείξουν πνεύμα κοινωνικής ευθύνης, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της καταπολέμησης της ανεργίας και του σεβασμού των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς διαβεβαιώνουμε και πάλι όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας για τη δέσμευσή μας στην προάσπιση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι, στην εφαρμογή και συνεχή βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας, την προσήλωση μας στα ιδανικά της αξιοπρεπούς εργασίας, της ευημερίας, της προόδου και της κοινωνικής ανάπτυξης.