15/4/11

Ο Υπουργός Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της πραγματοποίησης εξειδικευμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο Λεμεσού

15/04/2011





Τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συμφωνία αδελφοποίησης μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου παίρνει σάρκα και οστά έναν μόλις μήνα μετά την υπογραφή της, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Υγείας δρ Χρίστος Πατσαλίδης.

Μιλώντας σήμερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της πραγματοποίησης τεσσάρων εξειδικευμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο από δύο πανεπιστημιακούς ιατρούς του Νοσοκομείου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως η σημερινή μέρα καταδεικνύει ότι η αδελφοποίηση των νοσοκομείων δεν έγινε απλά για συμβολικούς σκοπούς. «Θέλουμε αυτές οι συμφωνίες να έχουν πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο νοσοκομείων», σημείωσε.

Ο στόχος αυτής της συνεργασίας, τόνισε, δεν είναι απλά η πραγματοποίηση κάποιων δύσκολων επεμβάσεων αλλά η ανάπτυξη της Οφθαλμιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού σε κέντρο - πρότυπο και κέντρο αριστείας για τη χώρα μας. «Είναι θέση μου πως το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να αναβαθμίζει κάποιες κλινικές του μέσω συνεργασιών με πανεπιστημιακά κέντρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι αυτές οι συνεργασίες να αναπτυχθούν και σε άλλες κλινικές.

Ο δρ Πατσαλίδης εξέφρασε, επίσης, τα θερμά του συγχαρητήρια προς όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των επεμβάσεων και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους Κύπριους πολίτες που υποβλήθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης δρα Ιωάννη Παλλήκαρη και τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Νικόλαο Κοκκίνη.

Επισήμανε δε πως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης αποτελεί κόσμημα για την Ελλάδα καθώς είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο, προσφέροντας εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες. Αναφερόμενος στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Μεταμοσχευτικής και Μικροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου δρα Παλλήκαρη, σημείωσε πως η εδώ παρουσία του αποτελεί τιμή για την Κύπρο καθώς πρόκειται για έναν από τους πλέον καταξιωμένους ιατρούς στον τομέα του ανά το παγκόσμιο.

Τέλος, ανέφερε πως μέσα από την αδελφοποίηση των νοσοκομείων προωθείται η συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων όπως επίσης και πρακτικών οργάνωσης και διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο δρ Παλλήκαρης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο σημειώνοντας πως στόχος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού η οποία να αποτελεί κέντρο αναφοράς. Ανέφερε μάλιστα πως από την εμπειρία του εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εφαρμογή, στην Οφθαλμιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, του μοντέλου που υπάρχει στην αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τέλος, ο κ. Κοκκίνης σημείωσε από την πλευρά του ότι το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων ημερών αποτελεί την αφετηρία μιας συνεργασίας που κατέστη δυνατή λόγω της πολιτικής βούλησης που επέδειξαν οι Υπουργοί Υγείας των δύο χωρών. Βούληση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, πρόσθεσε, είναι η επέκταση της συνεργασίας των δύο νοσοκομείων και σε άλλους τομείς. Καταλήγοντας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Επισημαίνεται πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί νέος κύκλων εξειδικευμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Λεμεσού από ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.