15/4/11

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο και αντιπροσωπία της ΑΧΕΠΑ
15/04/2011
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα πολυμελή αντιπροσωπία του Συνδέσμου Αποδήμων ΑΧΕΠΑ, της οποίας ηγείτο ο Ύπατος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νικόλας Καρακώστας.



Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκτίμηση για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν οι απόδημοι στις διάφορες χώρες όπου διαβιούν και για τη διαρκή στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπία για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για τα μέχρι στιγμής πενιχρά, όπως ανέφερε, αποτελέσματα, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η στασιμότητα οφείλεται στην πάγια αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, της οποίας οι αξιώσεις, όπως επισήμανε, εκφεύγουν του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου παραπέμποντας σε λύση συνομοσπονδίας, στη βάση του ούτως καλούμενου «νέου συνεταιρισμού». Ο κ. Καρογιάν επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική και όχι αριθμητική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Μιας λύσης, τόνισε, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να σέβεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επισημαίνοντας την κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι τουρκικές επιδιώξεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως ακτίνα συμφωνίας επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, για άσκηση επιδιαιτησίας και για επιβολή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως γίνονται αποδεκτές.
Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της πορείας αυτής.

Από πλευράς της ΑΧΕΠΑ τόσο ο Ύπατος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καρακώστας όσο και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Νίκος Αρουτζίδης διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής για τη σταθερή και αδιάλειπτη στήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού. Ο κ. Καρογιάν ευχήθηκε επιτυχή συνέχιση του πολύ ουσιαστικού έργου του Συνδέσμου, υποσχόμενος κάθε δυνατή στήριξη εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.