4/4/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Άννας Βασιλείου με θέμα «Ιστοί του χρόνου», στη Λευκωσία
04/04/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Γράφει ο Λουκιανός σε επίγραμμα: «Ζωγραφική εστί σιγώσα ποίησις, ποίησις δε, φθεγγομένη ζωγραφία». Η ζωγραφική είναι η σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι ζωγραφική με το χάρισμα του λόγου. Αν δεν ζωγραφίσεις αυτό που αισθάνεσαι το έργο σου αποδυναμώνεται. Αν απομιμηθείς τη συγκίνηση, τότε το έργο σου θα ξεβάψει όπως το φθηνό χρώμα στον τοίχο.

Κινούμενη μεταξύ αφαίρεσης και κυβισμού, με υλικά που εκτείνονται από λάδι μέχρι φύλλο χρυσού και ασήμι, ύφασμα, ακρυλικό, χαρτί και κλωστές, η Άννα Βασιλείου σεργιανίζει εικαστικά σε ανατρεπτικά μονοπάτια, εξερευνά, πειραματίζεται και δημιουργεί αριστοτεχνικά μια εικαστικά ανθρωποκεντρική διαδρομή γεμάτη από ποικιλόμορφες αναζητήσεις. Έχοντας για συντρόφους στο μονοπάτι της δημιουργίας χρώματα που αποπνέουν δυναμισμό και ζωηράδα, η Άννα δημιουργεί, χωρίς καθόλου να μονοτονεί, έργα με κυρίαρχη μορφή τη γυναίκα που μετουσιώνουν την ύλη σε συναίσθημα και αποτυπώνουν την υπέρβαση από τον ρεαλισμό σε ένα ταξίδι πέρα από τον ιστό του χρόνου.

Η Άννα γεννήθηκε το 1974 στα Περβόλια Λάρνακας. Από παιδί επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική και μαθήτευσε σε Κύπριους ζωγράφους. Ήδη από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ παρουσίασε και ζωγραφική σε γυαλί, σε ατομική έκθεση. Έχοντας στο αίμα της την ευαισθησία και τις ανησυχίες του καλλιτέχνη, σπούδασε γραφικές τέχνες σε κολέγιο στην Κύπρο και στη συνέχεια ζωγραφική σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών από όπου και αποφοίτησε ως κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος.

Με το ταλέντο και τη μαεστρία του πινέλου της, η Άννα παρουσίασε έργα της σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Κύπρο και εξωτερικό.

Με την παρουσία μας σήμερα σε αυτό τον όμορφο χώρο πολιτισμού, εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας προς τους ανθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν την τέχνη. Στους ανθρώπους που με τον δικό τους τρόπο αγωνίζονται για μια άλλη αισθητική αντίληψη του κόσμου, μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Ο πολιτισμός μέσα από την τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα που έχει την ικανότητα να ενώνει, να διαμορφώνει κοινωνική πολιτική και να συμβάλλει στην κατάργηση των εμποδίων για ενσωμάτωση στην κοινωνία. Εξού και η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το κεφάλαιο «πολιτισμός» με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στηρίζει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης δεσμεύεται και στοχεύει σε ένα σωστό πολιτιστικό σχεδιασμό που να αναδεικνύει τις αρχές και τις αξίες που ο πολιτισμός εκφράζει. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικός και σταθερός μας στόχος είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός να διαδραματίσουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στη δομημένη Πολιτεία ως φορείς μέσα από τους οποίους μπορούμε με επιτυχία να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας κατανόησης, αποδοχής της διαφορετικότητας και πρόληψης της δημιουργίας φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και προκαταλήψεων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Απόψε, στο πρόσωπο της Άννας Βασιλείου, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημιουργούς μας για την προσφορά τους. Στην ίδια την Άννα, εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεσή της, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια που έγινε η αφορμή να θαυμάσουμε αυτά τα υπέροχα εκθέματα που ευφραίνουν την ψυχή. Ας μαγευτούμε, λοιπόν, με την πρωτοτυπία των έργων της και ας αφήσουμε τα χρώματα να μας μιλήσουν και να μας ταξιδέψουν στη φαντασία του δημιουργού τους.