4/4/11

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία Ελλήνων Βουλευτών
04/04/2011





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Ντίνο Βρεττό και τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές κα Άρια Αγάτσα, κ.κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Αθανάσιο Παφίλη, Ιωάννη Κοραντή και Θεόδωρο Δρίτσα, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Βουλής. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Έλληνες Βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την απαισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος, ένεκα της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, η οποία εκφράζεται μέσω της κατάθεσης θέσεων στις διαπραγματεύσεις που, εάν υιοθετηθούν, θα καταλήξουν σε λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, βρίσκεται στην Άγκυρα, στην οποία θα πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις, ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και η οποία να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιτίθεται, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών κ. Ντίνος Βρεττός και τα μέλη της αντιπροσωπίας επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων και γενικότερα του πολιτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και συντονισμού των δύο Κοινοβουλίων στο διμερές και διεθνές επίπεδο.