23/3/11

O Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

23/03/2011
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κα Fu Ying.



Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή καθώς και η κατάσταση στην Ιαπωνία.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η κα Ying διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών ότι η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας, ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα, αλλά και ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα, καθώς και στον τομέα των επενδύσεων».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι κατά τη συνάντηση επανέλαβε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της Κίνας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η Κίνα στηρίζει την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως στηρίζει τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».


Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η έντονη θέση της Κύπρου υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, και χωρίς ανταγωνιστικό πνεύμα. «Η καλή συνεργασία μεταξύ Κίνας-ΕΕ θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, αλλά μπορώ να πω ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή πλευρά» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η Κίνα, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και με αυτή την ιδιότητα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή μας». Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εξίσου στενά παρακολουθεί και η Κύπρος τα τεκταινόμενα διότι «ενδιαφερόμαστε έντονα για τις εξελίξεις σε γειτονικές μας χώρες».