31/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην πολιτική εκδήλωση «Η γυναίκα της υπαίθρου στο διάβα του χρόνου», στο Δάλι
31/03/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.15 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση του Τμήματος Αγροτισσών ΕΚΑ, με θέμα τη γυναίκα της υπαίθρου στο διάβα του χρόνου.

Σας συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία να διοργανώσετε τη σημερινή εκδήλωση, η οποία θέτει στο επίκεντρο την Κύπρια αγρότισσα, τους μόχθους, τις επιδιώξεις και τους οραματισμούς της για το μέλλον του τόπου.

Ιδιαίτερα όμως συγχαίρω την ΕΚΑ για την ενδυνάμωση του Τμήματος Γυναικών με εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της αγρότισσας αλλά και την δρομολόγηση λύσεων για την αντιμετώπισή τους, η οποία άρχισε να αποδίδει καρπούς.

Ήδη, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ενέκρινε όλες τις προτάσεις της Οργάνωσής σας και επιχορήγησε σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων/διαλέξεων προς την Κύπρια αγρότισσα, καθώς και την κοινωνιολογική έρευνα με θέμα «Η θέση της γυναίκας της Υπαίθρου-Προβλήματα, Προοπτικές», τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η στήριξη και ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων των γυναικών - ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αγρότισσες, οι γυναίκες μονογονιοί, οι γυναίκες με αναπηρίες κ.ά. - εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και συγκαταλέγεται μεταξύ των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013).

Ως γνωστόν, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν την ισότητα ανδρών και γυναικών σε έξι βασικούς τομείς πολιτικής: την εργασία, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τα κοινωνικά δικαιώματα και την αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που τελεί υπό την προεδρία του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στηρίζει και αγκαλιάζει όλες τις γυναικείες, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, είτε μέσω των επιχορηγήσεων που προσφέρει, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη υλοποίησης δράσεων που προάγουν την ισότητα.

Ήδη, η Υπεπιτροπή Εργασίας και Διευκολύνσεων προς τους Εργαζόμενους Γονείς, σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες συνεχίζει τη διαφωτιστική εκστρατεία στην ύπαιθρο για ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, τη συμφιλίωση επαγγελματικών–οικογενειακών υποχρεώσεων, τις νομοθεσίες, πολιτικές, καλές πρακτικές, αλλά και τις παροχές και διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους γονείς.

Είναι κοινή παραδοχή ότι η γυναίκα αγρότισσα, δια μέσου των αιώνων συνέβαλε και συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ενός στέρεου οικογενειακού οικοδομήματος, απαραίτητου για την κοινωνική συνοχή και πρόοδο. Επιπλέον, μέσω της ενασχόλησής της με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό - ένα τομέα που έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες - συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και ευρύτερα, στη διατήρηση και εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

Η ενασχόληση της Κύπριας αγρότισσας με τον αγροτουρισμό αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα οικονομικής βιωσιμότητας και γυναικείας επιχειρηματικότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 80 μονάδες αγροτουρισμού στην Κύπρο, 25 ανήκουν σε γυναίκες, 25 σε γυναίκες και άνδρες και 30 σε άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σ’ ό,τι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νομοθετικό τομέα, τόσο στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου όσο και της εργατικής νομοθεσίας, έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, όπως είναι οι νόμοι για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων, τη βία στην οικογένεια, την εμπορία προσώπων, την προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η εξάλειψη της νομοθετικής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας αγρότισσας, στα πλαίσια των κοινωνικών ασφαλίσεων, με βάση την οποία σήμερα, οι γυναίκες που απασχολούνται στη γεωργία είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες ως αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα, όπως και οι άνδρες αγρότες, ανεξάρτητα από το γαμικό τους καθεστώς.

Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η επέκταση του δικτύου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, προγράμματα για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προστασία των θυμάτων βίας, καθώς και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών, στους οποίους οι γυναίκες μπορούν να καταφεύγουν, να ζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν τις διακρίσεις που υφίστανται.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή εκδήλωση θα προβάλει και θ’ αναδείξει τόσο τα προβλήματα, τις αντιξοότητες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει η γυναίκα της υπαίθρου όσο και τις ιδιαίτερες ανάγκες, επιδιώξεις και στόχους της Κύπριας αγρότισσας.

Ας εργαστούμε όλοι συλλογικά και συντονισμένα για στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου, αναγνωρίζοντας την πολυσήμαντη και πολύπλευρη συνεισφορά τους στο πέρασμα του χρόνου.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω για άλλη μια φορά την ΕΚΑ και ιδιαίτερα το Γενικό Γραμματέα κ. Πανίκο Χάμπα για το έργο που επιτελεί η Οργάνωση, και εύχομαι ευόδωση των στόχων σας για ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή ύπαιθρο.