31/3/11

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Πολεοδομική Αμνηστία

31/03/2011
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και των Τεχνικών του Υπηρεσιών, καθώς και των Τμημάτων Πολεοδομίας και Οικήσεως, και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την εφαρμογή των νέων νομοθεσιών που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του ελέγχου, της αδειοδότησης και της έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας (Πολεοδομική Αμνηστία).



Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όταν επανειλημμένα παρότρυνα την έγκριση των νομοσχεδίων για την Πολεοδομική Αμνηστία εξηγούσα πως εμείς είμαστε έτοιμοι και το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν η Βουλή να ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε. Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν ακριβώς η προώθηση και ολοκλήρωση της προετοιμασίας μας για την πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή των νέων αυτών νομοθεσιών. Ξεκινάμε λοιπόν να στήνουμε τους μηχανισμούς γι’ αυτή τη δουλειά και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα για την εύρυθμη λειτουργία του νέου αυτού συστήματος που εισάγουμε για τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου, της αδειοδότησης και της έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη δόθηκαν οδηγίες στο Κτηματολόγιο για να ετοιμαστεί κατάλογος στον οποίο θα καθορίζεται ανά περιοχή το αντίτιμο που θα καταβάλλεται για την άρση των παρατυπιών. Παράλληλα, προχωρούμε με τη διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων και ημερίδων που θα απευθύνονται στους Λειτουργούς των αρμόδιων Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αρχών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Επαρχιακές Διοικήσεις, Δήμους), καθώς και στους Λειτουργούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Προγραμματίζεται, ακόμη, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ που θα απευθύνονται στους ιδιώτες μελετητές. Θα εκδώσουμε, επίσης, σχετικό ενημερωτικό έντυπο που θα διανεμηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και ευρύτατα στο κοινό για να πληροφορηθούν όλοι πώς προχωρούν και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις σημαντικότατες αυτές αλλαγές που επιφέρουμε.

Για ένα είμαστε βέβαιοι: πως σε αντίθεση με τις αποσπασματικές ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν, αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία θα πετύχει, και αυτό γιατί, όπως εξήγησα ήδη πολλές φορές, αυτό το πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης έχει στηριχτεί σε μια ιδιαίτερα επίπονη, επίμονη, συστηματική και μεθοδική δουλειά. Μια δουλειά που άντεξε στη βάσανο ενός ευρύτατου διαλόγου που αναπτύξαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και το κοινό, γιατί εκείνο που επιδιώκαμε ήταν αυτή μας η προσπάθεια να διασφαλίζει και τους κανόνες της διαφάνειας, αλλά και της συμμετοχικότητας.

Αντικρίσαμε τα προβλήματα από μια ολιστική οπτική, γι’ αυτό και λύνουμε ριζικά και οριστικά το γόρδιο δεσμό και τις παθογένειες του παρελθόντος. Το νέο σύστημα που εισάγουμε για τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου, της αδειοδότησης και της έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας στηρίζεται σε διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις σημερινές, γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι πως δεν θα εγκλωβιστεί, όπως πολλοί φοβούνται, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ίσα-ίσα που εμείς παρακάμπτουμε αυτά τα γρανάζια, αφού ουσιαστικά πάμε αντίστροφα και ανατρέπουμε τον τρόπο που μέχρι σήμερα λειτουργούσε το όλο σύστημα.

Έτσι, με τη νέα νομοθεσία, αφενός, δίνουμε πλέον τη δυνατότητα πρώτα να εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας με καταγραφή σε αυτόν των όποιων παρατυπιών, και μετά να προσφεύγει ο ιδιοκτήτης στις αρμόδιες Επιτροπές για τις διορθώσεις των παρατυπιών που υπάρχουν στο ακίνητό του. Αφετέρου, με τη νέα νομοθεσία ουσιαστικά αποκεντρώνουμε την όλη διαδικασία, αφού έχουμε προνοήσει για τη σύσταση και λειτουργία δύο Επιτροπών ανά επαρχία που θα επιλαμβάνονται των διορθώσεων των παρατυπιών, αντί της μίας Επιτροπής που λειτουργεί σήμερα Παγκύπρια. Συγκεκριμένα, στην κάθε επαρχία θα συσταθεί μια Επιτροπή με βάση το Νόμο περί Οδών και Οικοδομών, η οποία θα εξετάζει παρατυπίες που φτάνουν μέχρι 10% της υπέρβασης του συγκεκριμένου συντελεστή δόμησης, ενώ η δεύτερη Επιτροπή θα συσταθεί με βάση το Νόμο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας και θα εξετάζει παρατυπίες που φτάνουν μέχρι το 30%.

Μέσα και από την απλοποίηση και συστηματοποίηση των διαδικασιών είναι σαφές πως δίνουμε πλέον διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες απλούς πολίτες/αγοραστές να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Το μόνο που απομένει είναι η υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων - πριν τη διάλυσή της για τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου - και των δύο άλλων νομοσχεδίων που εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και τα οποία έχουν ως βασική τους φιλοσοφία την προστασία των αγοραστών/πολιτών στο μέλλον».