6/3/11

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, Προέδρου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου, 2011)
06/03/2011





Να μη μεταδοθεί πριν τη Δευτέρα 7/3/2011 στις 5:00 μ.μ.

Με αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και θαυμασμού απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ημέρα που καθιερώθηκε να εορτάζεται προς τιμήν των γυναικών.

Εκφράζω, εκ μέρους της πολιτείας, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό μου προς τις γυναίκες, οι οποίες συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών μέσα στην οικογένεια, που αφορούν τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων εξαρτημένων ατόμων.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας πρωτοστατεί στα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών και μέσα από τα προγράμματα και τις επιχορηγήσεις που προσφέρει στις γυναικείες οργανώσεις συνεχίζει να στηρίζει όλες τις γυναίκες και, ιδιαίτερα, τις εργαζόμενες γυναίκες, τις οικοκυρές, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μονογονιούς, τις γυναίκες με αναπηρίες, τις ηλικιωμένες, τις οικονομικά αδύνατες και τις γυναίκες-θύματα βίας στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νομοθετικό τομέα τόσο στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου όσο και της εργατικής νομοθεσίας έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, όπως είναι οι Νόμοι για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων, τη βία στην οικογένεια, την εμπορία προσώπων, την προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η επέκταση του δικτύου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, προγράμματα για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προστασία των θυμάτων βίας, καθώς και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών, στους οποίους οι γυναίκες μπορούν να καταφεύγουν, να ζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν τις διακρίσεις που υφίστανται.

Επίσης, πολύ θετικά βήματα έχουν γίνει για τη σφαιρική και συντονισμένη προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων και ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας, καθώς και των προκαταλήψεων και στερεοτύπων, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας, με την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013), του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013) και του Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων (2010-2012).

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων της πολιτικής και δημόσιας ζωής εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ανισότητας στον τόπο μας, γι’ αυτό και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στο πλαίσιο διαφωτιστικής εκστρατείας, επικεντρώνει φέτος τις προσπάθειές του στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη νέα Βουλή, ενόψει και των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών.

Μήνυμά μας η ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του 12% που ισχύει σήμερα, και το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που ανέρχεται σε 24%.

Παράλληλα, ο Εθνικός Μηχανισμός εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, η οποία αποτελεί τη σοβαρότερη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, στέλνοντας το μήνυμα για συστράτευση όλων, για μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, εκφράζω για άλλη μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου για όλα όσα έχουν προσφέρει στον τόπο μας και εύχομαι ευόδωση των στόχων και επιθυμιών τους.