8/3/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

08/03/2011

Το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί μια δοκιμασία της τουρκικής πλευράς κατά πόσο πραγματικά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανένωση της Κύπρου είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε με τη σύζυγό του κα Ελση Χριστόφια με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα για το θέμα της Αμμοχώστου, είπε ότι «δεν είναι σημερινή αυτή η πρωτοβουλία. Όπως ξέρετε είναι παλαιότερη, από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου. Έχουμε κάνει και ειδική πρόταση. Ποτέ δεν ήταν εκτός της δικής μου προσοχής, από την ώρα που έχω αναλάβει αυτό το αξίωμα, η Αμμόχωστος. Έχει τεράστια σημασία το θέμα της Αμμοχώστου διότι είναι τεστ, μια δοκιμασία της τουρκικής πλευράς κατά πόσο πραγματικά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανένωση της Κύπρου, να προχωρήσει στον τερματισμό της κατοχής. Αν δεν κάνει αυτό το βήμα, ο καθένας μπορεί να αμφιβάλλει για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου, αναφερόμενος στη σημερινή Ημέρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η 8η Μαρτίου είναι καθιερωμένη ως ημέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών για ισοτιμία. Η μέρα αυτή έχει χαρακτήρα κοινωνικό με την έννοια ότι δεν μπορεί να είναι γιορτή απλώς των γυναικών. Είναι, ημέρα αγώνα και των δύο φύλων, όλων όσοι ενδιαφέρονται για ισότητα στην κοινωνία. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ θερμά τις γυναίκες της Κύπρου, οι οποίες πάντοτε τράβηξαν μεγάλο οικογενειακό βάρος, αλλά την ίδια ώρα και ένα σημαντικό βάρος των αγώνων για ελευθερία της Κύπρου για κοινωνική δικαιοσύνη, για δημοκρατία. Μετά την εισβολή και την κατοχή πρωτοπόρησαν στους αγώνες για επιστροφή, πρωτοπόρησαν στους αγώνες για να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας».

Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Ελση Χριστόφια δήλωσε από πλευράς της ότι «είναι ημέρα αγώνα και των δύο φύλων, διότι κατακτώντας τα δικαιώματά της, η γυναίκα συμβάλλει και δίνει όλο της το είναι για την κοινωνική ανάπτυξη. Επομένως, είναι με αυτή την έννοια που θα πρέπει να είναι και είναι αγώνας για όλους για βελτίωση των συνθηκών εργασιών, των συνθηκών στην οικογένεια, για την εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, έτσι που πιο απρόσκοπτα οι γυναίκες θα συμβάλλουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι».