6/3/11

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Κισσόνεργας – Τάλας του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Κισσόνεργα
06/03/2011





Μαζευτήκαμε σήμερα, στον ιερό αυτό χώρο, για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους ηρωικούς νεκρούς της Κισσόνεργας και της Τάλας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας μας και τη διατήρηση της δημοκρατίας μας.

Τιμούμε σήμερα τους αείμνηστους ήρωες της Κισσόνεργας Χρίστο Κκέλη, Γεώργιο Μιχαήλ και Χαράλαμπο Καραγιάννη και το ηρωικό παλικάρι της Τάλας Μιλτιάδη Στυλιανού. Έπραξαν και οι τέσσερις στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα και με την ηρωική τους θυσία δίκαια κατέλαβαν τη θέση που τους αξίζει στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας.

Ο Χρίστος Κκέλης, που γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1934, ήταν μόλις 21 χρονών όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959. Κατατάχθηκε από τους πρώτους στις γραμμές της οργάνωσης και ανέλαβε τη θέση του τομεάρχη της περιοχής.
Πήρε μέρος σε πολλές ενέδρες σε βάρος των Άγγλων στην Κισσόνεργα και αλλού και πρωτοστάτησε σε αρκετές παράτολμες επιχειρήσεις ενάντια στους κατακτητές. Αποκορύφωμα της μεγάλης προσφοράς του προς την πατρίδα ήταν η ηρωική του θυσία στις 7 Μαρτίου 1957, ύστερα από προδοσία και σκληρή μάχη με τα αγγλικά στρατεύματα, στην τοποθεσία «Ππιρής» της Κισσόνεργας.

Στη μάχη αυτή, στο πλευρό του Κκέλη, σκοτώθηκε, επίσης, την ίδια ημέρα ο συναγωνιστής του Μιλτιάδης Στυλιανού από την Τάλα. Ο Μιλτιάδης, γεννημένος το 1937 στην Τάλα, μέλος γεωργικής και πολύτεκνης οικογένειας, βρέθηκε από τους πρώτους στον αγώνα, και ήταν ο στενότερος συνεργάτης του φίλου και συναγωνιστή του Χρίστου Κκέλη. Το 18χρονο παλικάρι της Τάλας πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις της οργάνωσης και όταν σήμανε η ώρα, έδωσε και αυτός τη ζωή του για την πατρίδα στην ηρωική μάχη στην τοποθεσία «Ππιρής» στην Κισσόνεργα, στις 7 Μαρτίου 1957.

Στο πάνθεο των ηρώων του απελευθερωτικού μας αγώνα ανήκει, επίσης, ο Γεώργιος Μιχαήλ από την Κισσόνεργα, που έπεσε μαχόμενος στις 12 Μαρτίου 1956. Όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο Γιώργος ήταν μόλις 16 χρόνων. Μαθητής στο Κολλέγιο Πάφου πρωτοστατούσε σε όλες τις εκδηλώσεις τους σχολείου του ενάντια στους Άγγλους δυνάστες. Επιζητούσε να γίνει μέλος της οργάνωσης, όμως λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο ήρωας τομεάρχης Χρίστος Κκέλης τον απέτρεπε.

Όμως, η αγάπη για την πατρίδα, η γενναιότητα της ψυχής και η αυτοθυσία που τον διέκρινε, είχαν ως αποτέλεσμα να δώσει τελικά τη ζωή του θυσία για τη λευτεριά της Κύπρου, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων. Το 17χρονο παλικάρι της Κισσόνεργας, ο Γεώργιος Μιχαήλ, σκοτώθηκε από βρετανικά πυρά στις 12 Μαρτίου 1956, όταν επιχείρησε να οργανώσει μόνος του μια βομβιστική ενέδρα στην είσοδο του χωριού του εναντίον δύο βρετανικών στρατιωτικών οχημάτων.

Τιμούμε σήμερα και μνημονεύουμε ανάμεσα στους άλλους ήρωες των δύο κοινοτήτων και τον ηρωικό δάσκαλο Χαράλαμπο Καραγιάννη, που πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα στη διάρκεια της τουρκοανταρσίας του 1963-1964. Ο δάσκαλος της Κισσόνεργας έτρεξε από τους πρώτους για να υπερασπίσει τη μαρτυρική μας πατρίδα, όταν οι Τούρκοι εξτρεμιστές προκάλεσαν τις διακοινοτικές ταραχές, με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, κατατάχθηκε και στάληκε στην Ελλάδα, όπου και εκπαιδεύθηκε ως αξιωματικός. Και ενώ πρόσφερε τότε σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα, πέθανε ξαφνικά στις 2 Φεβρουαρίου 1965, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το έργο του.

Τιμημένοι συγγενείς των ηρώων μας,

Μνημονεύουμε σήμερα τους νεκρούς ήρωές μας με ψυχή καθαρή, με πίστη και αποφασιστικότητα και τους υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την τιμή μας.

Το συμβόλαιό μας μαζί με τα ηρωικά παλικάρια της Κισσόνεργας και της Τάλας είναι υπογεγραμμένο με το αίμα τους και είναι δεσμευτικό. Η θυσία τους θα καθοδηγεί και καθορίζει πάντα την πορεία μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και φωτεινό ας κρατήσουμε το ηρωικό παράδειγμά τους.