9/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στα εγκαίνια της έκθεσης 365 αφισών για τη βία κατά των γυναικών, στη Λευκωσία
09/03/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Έκθεσης που διοργανώνει ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με θέμα όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η Έκθεση, η οποία φιλοξενεί 365 αφίσες απ’ όλο τον κόσμο που προβάλλουν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, φιλοδοξεί ν’ αποτυπώσει την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος: 365 ημέρες το χρόνο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι γυναίκες - ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης - υφίστανται βία, κακοποίηση, παραμέληση ή βιασμό.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Εθνικός Μηχανισμός, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την καθιέρωση της 8ης του Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αποφάσισε να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στη φετινή επέτειο, επικεντρώνοντας την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης σε δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, δηλαδή την υποεκπροσώπηση των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή και το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.


Χθες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στην παρουσία υποψήφιων γυναικών στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δόθηκε το μήνυμα για την ανάγκη συστράτευσης όλων προκειμένου να επιτύχουμε την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ενώ σήμερα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της συστράτευσης για μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Όπως γνωρίζετε, η βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στερώντας από το άτομο κάθε διάθεση για δημιουργική ανάπτυξη και πρόοδο, αφού πλήττει τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική, διανοητική και ψυχική του υγεία.

Τα αίτια της βίας κατά των γυναικών συνδέονται άμεσα με τις ιεραρχημένες και εξουσιαστικές σχέσεις αντρών και γυναικών, δηλαδή με την ανισότητα και τα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας γύρω από τους ρόλους των δύο φύλων.


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι βέβαια το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Κύπρο μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, κυρίως της βίας στην οικογένεια, της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, της παράνομης διακίνησης και της εκμετάλλευσης γυναικών.


Αυτό υποδηλοί ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερο έτοιμες, ενημερωμένες και ενθαρρυμένες να δώσουν τέλος στο πρόβλημα που βιώνουν και τις ταλαιπωρεί. Ταυτόχρονα, το γεγονός αυτό υποδηλοί ότι τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια τόσο από το κράτος όσο και από την κοινωνία των πολιτών στο τρίπτυχο πρόληψη, καταστολή και προστασία θυμάτων άρχισαν ν’ αποφέρουν καρπούς.

Υπογραμμίζω την υιοθέτηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013) καθώς και του Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων (2010-2012), με στόχο τη σφαιρική και συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, θέλοντας να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σύστησε ειδική υπεπιτροπή η οποία ανέλαβε σημαντικές διαφωτιστικές και ενημερωτικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και τη σημερινή εκδήλωση.

Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω θερμά τη Συντονίστρια και όλα τα μέλη της υπεπιτροπής, που εργάστηκαν για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και τη μεταφορά στην Κύπρο μιας τόσο σημαντικής Έκθεσης η οποία έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μέσω της δύναμης της εικόνας.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας εργαστούμε όλοι συλλογικά και συντονισμένα για μια κοινωνία χωρίς βία, πόνο και συμπεριφορές που προσβάλλουν και εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.