12/3/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη κατά την τελετή παράδοσης του οικιστικού συγκροτήματος «ΑΘΗΝΑ» στην ΄Εμπα – Πάφος
12/03/2011

Σας καλωσορίζω σε αυτή την εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την τελετή παράδοσης του Οικιστικού Συγκροτήματος “ΑΘΗΝΑ” εδώ στην Έμπα.

Είναι απολύτως κατανοητό πως δεν νοείται κράτος πρόνοιας όταν αυτό παραλείπει να μεριμνά για τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών του. Αποτελεί γεγονός πως οι στεγαστικές συνθήκες στον τόπο μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και συγκρίνονται ευνοϊκά με πολλές χώρες που είναι πιο αναπτυγμένες οικονομικά από την Κύπρο. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά στεγαστικά προβλήματα. Με την ολοκληρωμένη, συγκροτημένη, σύγχρονη και πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση Χριστόφια, επιδιώξαμε να προσδώσουμε νέα διάσταση και περιεχόμενο στο κοινωνικό κράτος, στοχεύοντας στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όσων συμπολιτών μας χρειάζονται την κρατική αρωγή για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών τους.

Άλλωστε, είναι πολύ καλά γνωστές στους πολίτες οι ευαισθησίες που διακρίνουν την Κυβέρνηση Χριστόφια και οι έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Ακόμη και σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης, αποτελούμε το μόνο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική. Ως αποτέλεσμα αυτών των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησής μας, πέραν των 17.000 οικογενειών, κυρίως νεαρά ζευγάρια, πρόσφυγες και αυτόχθονες, έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από τα διάφορα σχέδια που εφαρμόζουμε για την απόκτηση κατοικίας ή κρατικού οικοπέδου.

O Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς υλοποίησης της στεγαστικής μας πολιτικής, είτε μέσω της εφαρμογής των δικών του Στεγαστικών Σχεδίων, είτε αναλαμβάνοντας τη διαχείριση άλλων Κρατικών Στεγαστικών Σχεδίων. Με την απόφαση που έχουμε λάβει για την επαρκέστερη στελέχωση των υπηρεσιών του ΚΟΑΓ έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που επιτρέπουν τον τριπλασιασμό, περίπου, της παραγωγής του Οργανισμού. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει πως οι 110 - 120 οικιστικές μονάδες, που παρήγαγε ετήσια ο ΚΟΑΓ, σήμερα έχουν αυξηθεί στις 300 μονάδες.

Παράλληλα, όμως, και πάντα στο πλαίσιο των έντονων προσπαθειών που καταβάλλουμε για συνεχή βελτίωση, αναβάθμιση και εμπλουτισμό της στεγαστικής μας πολιτικής, που ταυτόχρονα σημαίνει και στήριξη των διαφόρων Προγραμμάτων του ΚΟΑΓ, πολύ πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις εισηγήσεις που υπέβαλε ο Οργανισμός για αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων που εφαρμόζει. Ως αποτέλεσμα και των νέων αυτών τροποποιήσεων που επιφέραμε στα Στεγαστικά Σχέδια, έχουμε επιτύχει να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τον κύκλο των δικαιούχων. Έτσι, για τα μεν σχέδια που απευθύνονται στους χαμηλά αμειβόμενους διαφοροποιήσαμε τα κριτήρια συμμετοχής σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των δικαιούχων, αυξήσαμε το ποσό της χορηγίας προς όλες τις ομάδες των δικαιούχων, ενώ διαφοροποιήσαμε και το ποσό της προκαταβολής που καταβάλλεται από τους αγοραστές. Για τους χαμηλά αμειβόμενους σε ορεινές περιοχές αυξήσαμε επιπρόσθετα το ποσό του παρεχόμενου δανείου.

Στο πλαίσιο των στεγαστικών του προγραμμάτων, κατά τη διετία 2009 – 2010, ο ΚΟΑΓ έχει ανεγείρει και διαθέσει 420 περίπου οικιστικές μονάδες, ενώ έχουν αγοραστεί από ιδιωτικές εταιρίες ανάπτυξης γης πέραν των 860 οικιστικών μονάδων, οι οποίες άρχισαν ήδη να παραδίδονται στους δικαιούχους. Τόσο για το 2011 όσο και για το 2012, ο Οργανισμός προβλέπει ότι θα δαπανήσει ποσό της τάξης των €30 εκ. για τα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση.

Το Συγκρότημα «ΑΘΗΝΑ», που παραδίδουμε σήμερα, αποτελείται από 30 οικιστικές μονάδες και περιλαμβάνει διαμερίσματα και κατοικίες. Έχουν ανεγερθεί τέσσερα συγκροτήματα, τα δύο από τα οποία αποτελούνται από τέσσερις κατοικίες το κάθε ένα, το τρίτο συγκρότημα αποτελείται από 18 διαμερίσματα (15 των τριών υπνοδωματίων και 3 των δύο υπνοδωματίων), ενώ το τέταρτο συγκρότημα αποτελείται από τετρακατοικία. Μέρος του έργου έχει διατεθεί μέσω του Σχεδίου Στέγασης Χαμηλά Αμειβομένων. Πέραν όμως από το συγκεκριμένο έργο, στην ενορία Αγίου Παύλου στην Πάφο, προχωρεί η ανέγερση συγκροτήματος 2 πολυκατοικιών, τις οποίες μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδώσουμε στους δικαιούχους τους.

Ένα από τα στεγαστικά προγράμματα, στο οποίο επίσης δώσαμε προτεραιότητα στο πλαίσιο εφαρμογής της στεγαστικής μας πολιτικής, είναι και το Σχέδιο Διαχωρισμού και Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα και Νεαρά Ζευγάρια. Με την εφαρμογή αυτού του Σχεδίου επιδιώκουμε να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως στα νεαρά μας ζευγάρια, ώστε να αποκτήσουν κατάλληλη οικοπεδοποιημένη γη για σκοπούς στέγασης σε πολύ λογικές τιμές και με όσο το δυνατό λιγότερους περιορισμούς στον τόπο εγκατάστασης. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού μας του Σχεδίου, κατά τη διάρκεια του 2010 μόνο, έχουμε παραχωρήσει 273 οικόπεδα σε ισάριθμες οικογένειες που πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός άλλων 1.124 οικοπέδων σε κρατική γη. Παράλληλα, με την παραχώρηση του οικοπέδου, έχουμε μεριμνήσει ώστε να παρέχεται η δυνατότητα δανειοδότησης στους δικαιούχους με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, έτσι που να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανέγερση του σπιτιού τους.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε καλό, υγεία, προκοπή και οικογενειακή ευτυχία σε όλους εσάς που αποκτάτε σήμερα τη δική σας στέγη εδώ στο Συγκρότημα “ΑΘΗΝΑ”. Να είσαστε βέβαιοι πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουμε μέσα σε πνεύμα έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης να επενδύουμε στο κοινωνικό κράτος, γιατί έτσι επενδύουμε στον άνθρωπο. Και για εμάς, μέσα από τις διάφορες πολιτικές που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε, πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο άνθρωπος και η κάλυψη των διάφορων αναγκών του. Γι’ αυτό άλλωστε και είμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας.