12/3/11

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη Σκαρίνου
12/03/2011






Ευχαριστώ πολύ την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Επαρχίας Λάρνακας (ΑΝΕΤΕΛ) για την πρόσκληση και πρόθυμα ανταποκρίνομαι για να καταθέσουμε τον θεμέλιο λίθο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σκαρίνου.

Είναι ένα έργο που το αξίζει και το χρειάζεται η Ορεινή της Λάρνακας, που αναδεικνύει και αναβαθμίζει την περιοχή. Έργο υποδομής για την οικολογία και το περιβάλλον, για τον τουρισμό, τη γνώση και τον πολιτισμό.

Η ανάθεση του έργου έγινε ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό που οργανώθηκε από την ΑΝΕΤΕΛ με βάση τη χαμηλότερη προσφορά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στις €750.000, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Οι εργασίες ανέγερσης έχουν ήδη αρχίσει και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Κέντρο να λειτουργήσει στις αρχές του 2012, ενώ τη διαχείρισή του θα έχει η Αναπτυξιακή Λάρνακας.

Στην Κύπρο λειτουργούν ήδη από το Τμήμα Δασών τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους και Αθαλάσσας. Πρόσφατα έχει γίνει η θεμελίωση του Κέντρου στο Κάβο Γκρέκο, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει δρομολογήσει τη διαδικασία δημιουργίας ανάλογου κέντρου στις Αλυκές Λάρνακας και θα ακολουθήσει ακόμη ένα στη χερσόνησο του Ακάμα.

Το Κέντρο που θεμελιώνουμε θα αναδείξει τις προστατευόμενες δασικές περιοχές του δικτύου Φύση 2000 στα Λεύκαρα, το Σταυροβούνι, την Ασγάτα και στον Μαχαιρά. Στόχος είναι η ενημέρωση για τα αξιόλογα φυσικά και οικολογικά χαρακτηριστικά της Ορεινής Λάρνακας και για τους κινδύνους που απειλούν τη βιοποικιλότητα και η ευαισθητοποίηση στα κρίσιμα θέματα του σεβασμού και της προστασίας της φύσης.

Η υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική της πολιτείας και η περιβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών προβάλλουν ως απόλυτη αναγκαιότητα. Η οικονομική ανάπτυξη, για να είναι βιώσιμη και αειφόρος και για να έχει παρόν και μέλλον, πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, πρέπει να είναι πράσινη.

Το Κέντρο θα καλύπτει έκταση 533 τ.μ. και θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, μικρό κατάστημα με αναμνηστικά, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκθεμάτων, χώρο προβολών, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εργαστήριο με τον σχετικό εξοπλισμό. Στο εξωτερικό θα υπάρχει παιδική χαρά, βοηθητικοί χώροι και χώρος στάθμευσης, ενώ θα κατασκευασθεί και εκπαιδευτικό μονοπάτι 300 μ.

Η ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 προστατεύει τη βιοποικιλότητα, τα τοπία και τις φυσικές διαδικασίες από ασύμβατες επεμβάσεις και εξασφαλίζει την αειφορική χρήση μαζί με τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους.

Μέσα σ΄ αυτό το θαυμάσιο περιβάλλον, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα αναπτύξει περιβαλλοντικές συνειδήσεις, θα αναδείξει τις οικολογικές αξίες της περιοχής, θα εμπλουτίσει ποιοτικά τον τουρισμό και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Θα είναι μια σύγχρονη υποδομή για την ολοκληρωμένη κοινωνική αναβάθμιση.

Παρακαλώ επιτρέψετέ μου να συγχαρώ τους συντελεστές του έργου, τους μελετητές και τους κατασκευαστές, για τη σημαντική δουλειά που επιτελούν.

Ιδιαίτερα, θερμά συγχαίρω την ΑΝΕΤΕΛ, στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις Δήμοι και 45 Κοινοτικά Συμβούλια της επαρχίας, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, η ΣΠΕ Σκαρίνου, Ψεματισμένου και Τόχνης, η Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας και το ΚΕΝΘΕΑ.

Είναι μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία και συνεργασία για την πρόοδο και την ανάπτυξη της επαρχίας. Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, συνεργατικό κίνημα, κοινωνικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις σε μια υπεύθυνη προσπάθεια να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, αξιοποιώντας αποτελεσματικά κοινοτικούς πόρους και προγράμματα, δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει και στηρίζει αυτούς τους πρωτοποριακούς θεσμούς και τις εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες που ανοίγουν τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Με έργα όπως το σημερινό που θεμελιώνουμε, δημιουργούμε συνείδηση και προστατεύουμε το περιβάλλον, ως πολιτεία και ως κοινωνία, εκφράζουμε την πίστη και την αποφασιστικότητά μας να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη, ειρηνική και πράσινη, μια πατρίδα της προόδου και του πολιτισμού.

Θεμελιώνοντας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκαρίνου θεμελιώνουμε, μαζί, ένα καλύτερο μέλλον για την επαρχία της Λάρνακας και για τον τόπο μας.