12/3/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΟΑΣ, στη Λευκωσία
12/03/2011






Αποτελεί για μένα τιμή η πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το σημερινό Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΑΣ.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών, της οποίας η ιστορία ξεπερνά τον μισό αιώνα, αποτέλεσε την έπαλξη μέσω της οποίας διεξήχθησαν αγώνες από μεγάλο αριθμό εργαζομένων για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Ανασκοπώντας τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΑΣ, χωρίς αμφιβολία μπορεί να λεχθεί ότι το εργασιακό πεδίο έχει σαφώς βελτιωθεί αυτά τα χρόνια, πράγμα για το οποίο η ΠΟΑΣ έχει τη δική της ουσιαστική συνδρομή. Παρά τις αντιξοότητες που κατά καιρούς αντιμετώπισε η Ομοσπονδία και οι Συντεχνίες που τη συναποτελούν, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους εργαζομένους.

Με την έναρξη της νέας χιλιετίας, μπροστά στις νέες συνθήκες και στις νέες προκλήσεις για την οικονομία, τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η αγωνιστική πορεία της ΠΟΑΣ εμπλουτίστηκε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον στον τομέα της εργασίας, με τη ρευστότητα που το χαρακτηρίζει, τις φιλελευθεροποιημένες αγορές, την παγκοσμιοποίηση και την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των συντεχνιών στις νέες συνθήκες. Έτσι, αναδείχθηκε η σημασία της συνένωσης συντεχνιών και η από κοινού αξιοποίηση των δυνάμεών τους μέσω της ένταξης σε ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες, για αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ανεξάρτητες συντεχνίες, αφουγκραζόμενες τα μηνύματα των καιρών, πέτυχαν την ένταξή τους στην ΠΟΑΣ.


Η συμβολή της Ομοσπονδίας σας στα σώματα του δομημένου κοινωνικού διαλόγου, στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας είναι ουσιαστική.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο είμαστε πάντα πρόθυμοι, με διάθεση αλληλοκατανόησης και σεβασμού, να ακούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας για τα θέματα που σας αφορούν.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, έτσι που αυτό να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και της κατάστασης στο πεδίο της εργασίας. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις ως τον κύριο μηχανισμό διαμόρφωσης των όρων απασχόλησης και συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να υποβοηθήσουμε με θεσμικά μέτρα το σύστημα εργασιακών σχέσεων έτσι που το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οργάνωσης να βρίσκει έκφραση μέσα από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Η ισορροπία δύναμης και οργάνωσης από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες είναι παράγοντες που διαχρονικά βοήθησαν τη λειτουργία της οικονομίας.

Η Κυβέρνησή μας πιστεύει στον κοινωνικό διάλογο και σέβεται τις εργασιακές σχέσεις. Ιδιαίτερα, σήμερα, μπροστά στις δύσκολες συνθήκες για τα δημόσια οικονομικά, όπως τα χρόνια διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας αναδεικνύονται και απαιτούν λύσεις, είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Για τα μεγάλα ζητήματα του συνταξιοδοτικού του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, του κόστους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, της βελτίωσης της αποδοτικότητάς του και πολλών άλλων ζητημάτων, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές τομές μετά από τον αναγκαίο διάλογο με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή μας τη στάση ως ατολμία. Εμείς απαντούμε ότι μόνο με διάλογο, συνέργια και αμοιβαία αναγνώριση του δημοσίου συμφέροντος μπορούμε να πετύχουμε τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές τομές.

Είμαι βέβαιη ότι οι εμπλεκόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα προσεγγίσουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα με σοβαρότητα και ρεαλισμό.
Μαζί με την προσπάθειά μας, ως Κυβέρνηση, για επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, συμβαδίζει και η προσπάθειά μας για απάμβλυνση των προβλημάτων που η κρίση έχει επισωρεύσει στον τομέα της απασχόλησης. Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη πληγή που άφησε η κρίση είναι η αύξηση της ανεργίας και ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο, με μια σειρά από ενεργητικές παρεμβάσεις και ειδικά μέτρα που άρχισαν από το 2009, βοηθούμε τους ανέργους να επανενταχθούν στην απασχόληση. Με τα επιχορηγημένα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πέραν των 3.000 εγγεγραμμένων ανέργων τοποθετήθηκαν σε εργασία ενώ άλλοι 2.300 άνεργοι αξιοποίησαν τα σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η επιτυχία των προσπαθειών μας, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομία έχει εισέλθει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του κόσμου των επιχειρήσεων. Η προσφυγή σε προσλήψεις εργατικού δυναμικού που είτε είναι αδήλωτο, είτε παράνομο, είτε απασχολείται έξω από τα συμφωνημένα πλαίσια είναι πρακτική που δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Το Υπουργείο στέκεται με αποφασιστικότητα μπροστά σ΄ αυτά τα φαινόμενα απαιτώντας και επιβάλλοντας εφαρμογή των εργασιακών νομοθεσιών. Παράλληλα με την αντιμετώπιση της ανεργίας, κεντρικός άξονας των ενεργειών μας παραμένει η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Με σταθερότητα υλοποιούμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης στηρίζοντας τους συνταξιούχους, τα άτομα που ζουν με τα δημόσια βοηθήματα, τα άτομα με αναπηρίες.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι κοινές. Με κοινή προσπάθεια, στηριγμένοι στο πετυχημένο μικτό οικονομικό μοντέλο και στο πετυχημένο σύστημα των εργασιακών σχέσεων, μπορούμε να πάρουμε μπροστά και την οικονομία και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.