12/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση προς τιμήν του Λοχία 3246 Ανδρέα Γεωργίου, στην Πάφο NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση προς τιμήν του Λοχία 3246 Ανδρέα Γεωργίου, στην Πάφο
12/03/2011






Ανάμεσα στην ανθρώπινη φυλή, υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Είναι οι άνθρωποι που τολμούν να υπερβούν τα στενά όρια του ατομικισμού και του φόβου, που ρίχνονται στη φωτιά με τόλμη και αυτοθυσία, για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που κινδυνεύουν ή που δυστυχούν και για να προσφέρουν στην κοινωνία και στον τόπο τους. Έναν τέτοιο άνθρωπο τιμούμε σήμερα.

Είναι πραγματικά με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, αλλά και με απέραντο σεβασμό και θαυμασμό, που συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής μετά θάνατον, στον Λοχία Ανδρέα Γεωργίου. Το άοκνο και ικανότατο μέλος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, μα πάνω απ’ όλα τον ΑΝΘΡΩΠΟ Ανδρέα Γεωργίου, που πριν από ένα χρόνο θυσίασε τη ζωή του στο βωμό της ύψιστης αποστολής για το κάθε μέλος της Αστυνομίας, που δεν άλλη από τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα, ο Ανδρέας αντιπάλεψε τη μανιασμένη θάλασσα, όταν κλήθηκε να συνδράμει στη διάσωση γυναίκας και παιδιών που κινδύνευαν. Η μάχη του αυτή με τη θάλασσα, την οποία τόσο αγάπησε και τόσο καλά γνώριζε, είχε δυστυχώς τραγική κατάληξη.

Το μεγαλείο ψυχής και η αυτοθυσία σου Ανδρέα έμελλαν να σου στερήσουν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια σου τη ζωή. ΄Εμελλαν να βυθίσουν την οικογένειά σου σε βαθύτατο πένθος και ανείπωτη θλίψη. Τραγωδία ασύλληπτη και για το Αστυνομικό Σώμα, του οποίου υπήρξες άξιο και εξαίρετο μέλος, ο τόσο πρόωρος και άδικος χαμός σου που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης, θέλοντας να περιγράψει το μεγαλείο της ανδρείας, είπε ότι «η ανδρεία έχει μεγαλύτερη αξία από τη σοφία». Στην εποχή μας, όπου θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες, όπως το θάρρος και η ανθρωπιά γίνονται όλο και πιο σπάνιες, πράξεις αυτοθυσίας και αλτρουισμού, όπως η θυσία σου Ανδρέα, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, ακόμη βαθύτερο νόημα.

Είθε ο πανάγαθος Θεός να δίνει δύναμη στους δικούς σου ανθρώπους να αντέχουν και να πορεύονται στη ζωή, έχοντας ως πυξίδα και αντλώντας κουράγιο, από την ηρωική σου πράξη. Ίσως η περηφάνια των γονιών σου, που πηγάζει από το γεγονός ότι έφεραν στον κόσμο και ανάθρεψαν έναν τέτοιο σπάνιο άνθρωπο, απαλύνει και σ΄ αυτούς κάπως τον αβάσταχτο πόνο τους.

Η αναμνηστική πλάκα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας θα γίνουν σε λίγο, θα βρίσκεται εδώ, για να θυμίζει στις επόμενες γενιές την ηρωική θυσία του Αστυνομικού και του Ανθρώπου Ανδρέα Γεωργίου. Πάνω απ’ όλα όμως, ο Ανδρέας θα βρίσκεται ολοζώντανος στις καρδιές μας. Αιώνια θα είναι η μνήμη του Ανδρέα, γιατί η ανθρωπιά και το μεγαλείο της ψυχής του είναι αρετές, που παραμένουν λαμπερές, ολοζώντανες και αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου κι αυτή τους η λάμψη αγγίζει και διαπερνά κάθε γενιά που έρχεται σ’ αυτό τον κόσμο.

Αιωνία σου η μνήμη!