12/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του έργου ανάπλασης της Βρύσης της Κολώνης, στη Γεροσκήπου
12/03/2011



Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας στα εγκαίνια του έργου ανάπλασης της Βρύσης της Κολώνης και για την ευκαιρία που μου δίνετε να επισκεφτώ και πάλι την όμορφη Γεροσκήπου και να διαπιστώσω με πολύ μεγάλη χαρά, για άλλη μια φορά, τη συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη που συντελείται στον Δήμο σας. Άλλωστε, τα εγκαίνια νέων έργων αυτό ακριβώς αποδεικνύουν: πως είμαστε σε καλό δρόμο σε αυτόν τον τόπο, στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Όπως είναι γνωστό, οι δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση στην κυπριακή οικονομία δεν άλλαξαν τον καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα που, ως Κυβέρνηση, θέλαμε να προσδώσουμε στην οικονομία μας. Γι’ αυτό και έγκαιρα επισημάναμε πως όχι μόνο δεν αναστέλλουμε έργα και δεν περιορίζουμε τα σχετικά με την ανάπτυξη κονδύλια, αλλά αντίθετα, τα ενισχύουμε για να δώσουμε ακόμη περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλη την Κύπρο, από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητές μας μέχρι τους μεγαλύτερους Δήμους μας, παντού κατασκευάζονται έργα – μικρά και μεγάλα. Και εδώ στη Γεροσκήπου αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά, αφού ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή μιας σειράς ιδιαίτερα σημαντικών έργων, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι η κατασκευή του δρόμου προς τον Αερολιμένα Πάφου, η κατασκευή του βόρειου παρακαμπτήριου δρόμου Γεροσκήπου, ο κάθετος δρόμος που συνδέει το κέντρο της Γεροσκήπου με την τουριστική περιοχή και πολλά άλλα.

Συγκεκριμένα, η αναπαλαιωμένη βρύση που εγκαινιάζουμε σήμερα θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες και βασικό σημείο αναφοράς για τον Δήμο της Γεροσκήπου, ο οποίος έχει μια βαθιά παράδοση πολιτιστικής ζωής και δημιουργίας. Το έργο αυτό, που έγινε στο μεγαλύτερό του μέρος, με κρατική δαπάνη, εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για διατήρηση και προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Η κληρονομιά αυτή, που οι ρίζες της μας οδηγούν βαθιά μέσα στους αιώνες, αποτελεί για τον τόπο μας βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας παράδοσης, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Αυτή άλλωστε είναι και μια από τις σημαντικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης Χριστόφια. Μέσα από τα διάφορα αναπτυξιακά έργα που προωθούμε στις αστικές περιοχές και στην περιφέρεια, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, προβολή και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τόσο κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το φάσμα των προτεραιοτήτων μας, μεταξύ άλλων, έχουμε διαφοροποιήσει και διευρύνει τα κριτήρια συμμετοχής προς όφελος των δικαιούχων στα προγράμματα για τη σωστή αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών.

Βέβαια, αυτή μας η επιδίωξη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που εφαρμόζουμε και συνδέεται με τη νέα εποχή που θέλουμε να επιφέρουμε σε αυτά τα ζητήματα. Μια εποχή ευρύτατων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ακουμπούν τα όρια της επανάστασης. Μια εποχή που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε μπροστά με μια εκ θεμελίων καινούρια πολεοδομική και χωροταξική πολιτική. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το όλο σύστημα προγραμματισμού, στρατηγικού επανασχεδιασμού και ελέγχου της ανάπτυξης, έτσι που να διαμορφώσουμε επιτέλους και στην Κύπρο τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν μια ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη μεταξύ αστικών περιοχών και περιφέρειας.

Αυτή μας η φιλοσοφία και νέα αντίληψη των πραγμάτων έχει περάσει τόσο στις τροποποιήσεις που προωθούμε στα νέα Περιφερειακά Χωροταξικά και Τοπικά Σχέδια που θα καλύπτουν το σύνολο της Κύπρου όσο και στην αποφασιστική προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα αντικρίζει την Κύπρο ως ένα ενιαίο σύνολο και αναφέρομαι στο «Σχέδιο Νήσος Κύπρος». Έχει επίσης περάσει και στην απόφασή μας για την εκπόνηση ρυθμιστικών σχεδίων για τη διεύρυνση, τη βελτίωση και την κατασκευή κύριων οδικών αρτηριών μέσα στα αστικά κέντρα και σε 150 μέχρι σήμερα κοινότητες της υπαίθρου μας, με στόχο βέβαια να προχωρήσουμε και να καλύψουμε με την εκπόνηση ανάλογων ρυθμιστικών σχεδίων και τις υπόλοιπες κοινότητές μας.

Καταλήγοντας, φίλε Δήμαρχε, φίλοι μου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σας συγχαίρω για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε και το συνολικό έργο που επιτελείτε στον Δήμο σας. Όπως ήδη γνωρίζετε, η πόρτα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πάντα ανοικτή και είμαστε πάντα το ίδιο πρόθυμοι να συνεχίσουμε την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία μας προς όφελος του ίδιου του Δήμου και των δημοτών σας. Φίλοι μου δημότες της Γεροσκήπου, να είστε βέβαιοι πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχουν πάντα ψηλά στις προτεραιότητές τους την ευημερία και την πρόοδο σας.