4/3/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ημερίδα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία
04/03/2011







Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση για να χαιρετίσω τη σημερινή Ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων παραγωγικής πορείας του Τμήματος. Η Ημερίδα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήδη, από την επεξεργασία του Προγράμματος Διακυβέρνησης αναγνωρίσαμε τη σημασία και τη σπουδαιότητα του ρόλου της πολεοδομίας και της χωροταξίας στη διασφάλιση της ορθολογικής ανάπτυξης και του μέλλοντος της Κύπρου. Αναγνωρίσαμε, επίσης, πλήρως το γεγονός πως η πολεοδομία, με συνιστώντα στοιχεία τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολεοδομική αδειοδότηση, έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα, ταυτόχρονα και παράλληλα με την επιστημονική της φύση. Για το λόγο αυτό, θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη δημιουργία νέων θεσμικών οργάνων και επιπέδων σχεδιασμού και αδειοδότησης με την ενίσχυση της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην παραγωγή και τη διαμόρφωση της πολεοδομικής πολιτικής, μέσω της εγκαθίδρυσης νέων οργάνων εκπόνησης Σχεδίων Ανάπτυξης, όσο και στην εφαρμογή της, υπό τη μορφή Ενιαίων Αρχών Ελέγχου της Ανάπτυξης.

Στόχος και στρατηγικής σημασίας επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση συνθηκών πλήρους διαφάνειας και συμμετοχικότητας σε όλες τις διεργασίες του πολεοδομικού συστήματος. Επιδιώκουμε να βγάλουμε την πολεοδομία τόσο ως πολιτική όσο και ως τεχνοκρατική δράση, στο πλήρες φως, γιατί πιστεύουμε πως μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει τον σεβασμό και την εκτίμηση του κάθε Κύπριου πολίτη και των φορέων που συμμετέχουν στις διαδικασίες της ανάπτυξης. Επιμένουμε πως ο πολίτης, ο μελετητής μηχανικός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οργανωμένα σύνολα του τόπου και του τομέα της ανάπτυξης έχουν ρόλο και λόγο στα αποτελέσματα της άσκησης της πολεοδομίας. Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που ο Υπουργός Εσωτερικών έχει εισάξει με διαδοχικές πρωτοβουλίες και τις συνεχείς του οδηγίες νέες ποιότητες και προϋποθέσεις λειτουργίας του πολεοδομικού συστήματος.

Εκφράζω την εκτίμησή μου στη Διεύθυνση και σε όλο το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για το έργο που έχουν επιτελέσει μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, με την επιστημονική τους επάρκεια, την επιμονή και την έντονη προσπάθεια που έχουν καταβάλει. Χαιρετίζω τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του κρατικού αυτού οργάνου, κατά την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οπότε το Τμήμα αποτέλεσε κινητήρα ανάπτυξης για τον τόπο σε χρόνια απίστευτα δύσκολα και πικρά, καθώς και κατά την πλήρη εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας από το 1990 και μετά. Ταυτόχρονα, καλώ κάθε στέλεχος του Τμήματος σε εγρήγορση και ενίσχυση των προσπαθειών του. Αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Είναι, κατά την άποψη της Κυβέρνησής μας, η αφετηρία μιας νέας ριζοσπαστικής προσπάθειας και επίπονης εργασίας, που θα στοχεύουν στη μεταρρύθμιση του πολεοδομικού συστήματος, σε βαθμό που θα εντυπωσιάσει πολλούς. Εκφράζοντας, λοιπόν, την ευαρέσκειά μας για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα και πεπραγμένα, έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο μέλλον και σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε αναγκαίες, ώστε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να καταγράψει νέες χρυσές σελίδες στην πολεοδομία του τόπου μας.

Ως Κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί πως θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στα ακόλουθα:

· Τη μεταρρύθμιση της ιεραρχίας των Σχεδίων Ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται πολεοδομικοί και χωροταξικοί σχεδιασμοί σε όλα τα επίπεδα, από το εθνικό μέχρι το επίπεδο της γειτονιάς.
· Τη θέσπιση νέων οργάνων, με την ενισχυμένη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα οποία θα εκχωρηθούν εξουσίες εκπόνησης και τροποποίησης Σχεδίων Ανάπτυξης ορισμένου τύπου, διασφαλίζοντας τις αναγκαίες ισορροπίες και τη δυνατότητα του κράτους να εφαρμόζει αποφάσεις πολιτικής εθνικής κλίμακας και σημασίας.
· Την προώθηση καινοτόμων και σύγχρονων πολιτικών για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη συγκράτηση του πληθυσμού και την κοινωνική και οικονομική της αναζωογόνηση, με σωστό προγραμματισμό και επενδύσεις από το κράτος, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τον ιδιωτικό τομέα.
· Την υιοθέτηση νέων πολιτικών που θα στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία και προβολή της ποιότητας του περιβάλλοντος, προς όφελος τόσο των σημερινών, όσο και των μελλοντικών κατοίκων αυτού του νησιού.
· Την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων νομοθεσιών που με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα ψηφισθούν, με στόχους τον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών από πολύχρονα αδιέξοδα, την έκδοση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού και ξένων επενδυτών στην κυπριακή κτηματαγορά.
· Την εισαγωγή καινοτόμων πολεοδομικών πολιτικών στα Σχέδια Ανάπτυξης, με στόχο την απάμβλυνση ή και την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως είναι η δυσκολία σημαντικού μέρους του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην αγορά κατοικίας.
Όλα όσα έχω περιγράψει αποτελούν αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις της Κυβέρνησής μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σχετική εργασία που προωθείται με τις οδηγίες και τη συνεχή εποπτεία του Υπουργού Εσωτερικών αποτελεί εχέγγυο για την υλοποίηση των στοχοθετήσεών μας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να απευθυνθώ στη Διεύθυνση και το σύνολο του προσωπικού του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για να εκφράσω την ευαρέσκεια της πολιτείας σε όλους, σημερινούς και αφυπηρετήσαντες. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με πολλή προσοχή την πορεία και τα επιτεύγματά σας και να σας υποστηρίζουμε στην προσπάθειά σας να υλοποιήσετε το κυβερνητικό πρόγραμμα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.