28/2/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε εκδήλωση για την παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 67 οικοπέδων αυτοστέγασης στην Κοκκινοτριμιθιά
28/02/2011





Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 67 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς σε ισάριθμες οικογένειες δικαιούχων εκτοπισθέντων. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόμουν εδώ για τον ίδιο σκοπό. Τότε παραχωρήσαμε 49 οικόπεδα αυτοστέγασης, όμως να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει και συνέχεια και μάλιστα για παραχώρηση οικοπέδων όχι μόνο σε δικαιούχους πρόσφυγες αλλά και σε αυτόχθονες με χαμηλά εισοδήματα. Είναι γνωστό πως στην Κοκκινοτριμιθιά έχουμε βάλει μπροστά τις διαδικασίες και προχωρούμε με το διαχωρισμό οικοπέδων σε κρατική γη που θα παραχωρήσουμε εντός του χρόνου σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Είναι κάτι που έχω πει μερικές φορές και θα το επαναλάβω και απόψε: Ένας από τους στόχους μας ήταν να καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τον χρόνο αναμονής και, φυσικά, ταλαιπωρίας για παραχώρηση οικοπέδου αυτοστέγασης στους δικαιούχους, που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρά ζευγάρια. Η παρουσία μου εδώ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρείς μήνες είναι άλλη μια απόδειξη πως σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε επιτύχει αυτό μας τον στόχο.

Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως δεν νοείται κράτος πρόνοιας, όταν αυτό παραλείπει να μεριμνά για τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών του. Η απόκτηση στέγης αποτελεί βασικό ανθρώπινο αγαθό γι' αυτό και, κατά την άποψή μου, η στεγαστική πολιτική της κάθε Κυβέρνησης αποτελεί ίσως την πεμπτουσία της κοινωνικής της πολιτικής, αποδεικνύοντας τον βαθμό ευαισθησίας που τη διακρίνει απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Είναι γνωστές οι ευαισθησίες που διακρίνουν την Κυβέρνηση Χριστόφια και οι έντονες προσπάθειες που καταβάλλει για στήριξη όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποτελούμε το μόνο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινωνική μας πολιτική. Και φυσικά σημαντικότατο μέρος της κοινωνικής μας πολιτικής αφορά τη στεγαστική μας πολιτική. Μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη και πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική που απευθύνεται τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους αυτόχθονες που χρήζουν της αρωγής του κράτους για κάλυψη των βασικών στεγαστικών τους αναγκών.

Για απόψε θα επικεντρώσω τις αναφορές μου στη στεγαστική μας πολιτική που απευθύνεται στους πρόσφυγες. Μια πολιτική που θέσαμε σε εφαρμογή από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, την 1η Μαρτίου 2008, και η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης, αλλά έχει εμπλουτίσει και αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό το σύνολο των στεγαστικών προγραμμάτων και σχεδίων που εφαρμόζονται για τους πρόσφυγες, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη όλων εσάς που έχετε υποστεί και τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και τη για 37 τώρα χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή.

Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες στεγαστικές ανάγκες και απαιτήσεις των εκτοπισθέντων, από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα, αλλά και όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Από €72 εκ. που κατά μέσο όρο διέθεταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διαφόρων προγραμμάτων της προσφυγικής τους πολιτικής, εμείς αυξήσαμε αυτό το ποσό στα €150 εκ. Και αυτό δεν είναι μόνο για το 2010. Ανάλογο ποσό υπολογίζουμε ότι θα διαθέσουμε και για το 2011. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ήδη έχουμε υλοποιήσει το σύνολο σχεδόν των προγραμματικών δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των πολιτών, όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων και ρυθμίσεων που προωθήσαμε για τη βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών ζωής του προσφυγικού μας κόσμου, μεταξύ άλλων:

· Υλοποιούμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη, στις 21 Φεβρουαρίου παραδώσαμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 60 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες άλλες 52 κατοικίες και διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στο Τσακκιλερό και αμέσως μετά άλλα 36 διαμερίσματα στον Οικισμό Κόκκινες.
· Παραχωρήσαμε 1353 οικόπεδα αυτοστέγασης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, ενώ άλλα 600 περίπου οικόπεδα παραχωρούνται την επόμενη περίοδο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες όλων όσοι έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε με το διαχωρισμό 1285 οικοπέδων για να είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε τους δικαιούχους που θα εγκριθούν και στο άμεσο μέλλον.
· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
· Επειδή δεν δεχόμαστε ούτε ένας πρόσφυγας να αδικηθεί, όσοι δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας παίρνουν πιστοποιητικά μίσθωσης ή και κρατικό οικόπεδο ως αντιστάθμισμα, δίνοντας όμως προτεραιότητα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια. Ήδη 316 δικαιούχοι έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και άλλοι 750 σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο το παίρνουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η προοπτική, βέβαια, είναι να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους πολύ σύντομα.
· Μετά τα πρώτα 160 οικόπεδα που παραχωρήσαμε ως αντιστάθμισμα, καλύπτοντας όλους τους δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες στη Λευκωσία, το επόμενο δίμηνο άλλοι 134 δικαιούχοι αποκτούν το δικό τους οικόπεδο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός 900 επιπρόσθετων οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες.
· Αυξήσαμε την προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση των εκτοπισθέντων.
· Επεκτείναμε τη βοήθεια που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου να σας ενημερώσω και για κάποια πράγματα που αφορούν ευρύτερα την κοινότητά σας. Θέλοντας να συμβάλει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Κοκκινοτριμιθιάς, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί με την ολοκλήρωση εντός του 2011 της εργασίας τοπογραφικής αποτύπωσης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της οποίας θα δημιουργηθεί το Γραμμικό Πάρκο, ώστε να προωθηθεί από τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες ο περαιτέρω σχεδιασμός του έργου. Και αυτό, βέβαια παράλληλα με την παραχώρηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας η οποία αξιοποιείται για την υλοποίηση διάφορων κοινοτικών αναπτυξιακών και βελτιωτικών έργων και που για φέτος ανέρχεται στα €140.000.

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος στους δικαιούχους των 67 οικοπέδων που παραχωρούμε σήμερα, δεν έχω παρά να τους ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Και να μην ξεχνάμε πως τελικός στόχος και κύριο όραμα της Κυβέρνησής μας είναι η επίλυση του Κυπριακού για να επανενώσουμε την πατρίδα μας και τον λαό μας, να απαλλαγούμε από την κατοχή και να μπορείτε οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις κατεχόμενες σήμερα πόλεις και τα χωριά σας.