24/3/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφιας στην αιμοδοσία νέων για τις οδικές συγκρούσεις και τον τερματισμό της εμπορίας παιδιών και εφήβων, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
24/03/2011





Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την έναρξη της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης. Συγχαίρω θερμά την ομάδα της νεανικής εφημερίδας «Click», τον Κυπριακό Οργανισμό Νέων για την Οδική Ασφάλειαν «Reaction» και το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιούν σήμερα την αιμοδοσία νέων που είναι αφιερωμένη στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων και της εμπορίας παιδιών και εφήβων.

Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές αιμοδότες που με την παρουσία τους εδώ, σήμερα, τιμούν έμπρακτα το σκοπό της εκδήλωσης. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι δότης ζωής, ταυτίζεται με τον αλτρουισμό, την ανιδιοτέλεια, τη φιλαλληλία και επιτυχώς αντιλαμβάνεται την ουσία της έννοιας αγάπη για το συνάνθρωπο.

H σημερινή αιμοδοσία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των αντανακλαστικών της σύγχρονης κοινωνίας.

Τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν ένα μεγάλο, πολύπλοκο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Ως πρόβλημα, αφορά την ποιότητα των δρόμων και των οχημάτων, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης, αλλά περισσότερο αφορά την ποιότητα της οδικής μας συμπεριφοράς.

Η πατρίδα μας κάθε χρόνο θρηνεί ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι που σε πολλές περιπτώσεις, παρασυρόμενοι από τη νεανική επιπολαιότητα, πεθαίνουν πριν ακόμα χαρούν τη ζωή.

Για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητοδρόμους, τους υπεραστικούς δρόμους και το κύριο οδικό δίκτυο στις πόλεις και σε κοινότητες. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφάλεια των οδηγών.

Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη το γεγονός ότι καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή τραγικών ατυχημάτων διαδραματίζει η ανθρώπινη οδική συμπεριφορά, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας.

Η ζωή μας, φίλες και φίλοι, βρίσκεται κύρια στα δικά μας χέρια. Για να την προστατεύσουμε πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Ακόμη και αν εξασφαλίσουμε τους πιο ασφαλείς δρόμους και οχήματα, τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες άμεσης περίθαλψης, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι την τελική ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια και των γύρω μας φέρουμε εμείς οι οδηγοί, δεν θα επιτύχουμε στην προσπάθεια για εξάλειψη του φαινομένου.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι ας έχουμε κατά νου ότι η οδική συμπεριφορά και η αναπτυγμένη συνείδηση ασφάλειας είναι στοιχεία πολιτισμού μιας χώρας.

Στοιχείο πολιτισμού είναι και η στάση μιας κοινωνίας έναντι του φαινομένου της εμπορίας προσώπων. Το φαινόμενο αυτό είναι απότοκο μιας ιδεολογίας που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος σε ανώτερους και κατώτερους, κοινωνικά και πνευματικά, ανθρώπους. Τα θύματα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό νεαρές γυναίκες και παιδιά.

Με τον όρο «εμπορία προσώπων» εννοούμε τη συλλογή, τη μεταφορά, τη μετακίνηση, την εκμετάλλευση ανθρώπων μέσω απειλής ή βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού ή τη λήψη χρημάτων για άσκηση εξουσίας πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό την εκμετάλλευση. Εννοούμε την πιο σκοτεινή μορφή δουλεμπορίου στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.

Δυστυχώς το μέγεθος του προβλήματος αυτού μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση. Οι αριθμοί που αναφέρονται γύρω από το πόσα είναι τα θύματα της εμπορίας προσώπων είναι μικρότεροι από την τραγική πραγματικότητα. Για την ανθρωπότητα είναι ένα μεγάλο στοίχημα το να αλλάξει αυτά τα δεδομένα.

Απαιτείται στις κοινωνίες από όπου προέρχονται τα θύματα, να εφαρμοστούν πολιτικές πρόληψης, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης, συμμετοχής στη μόρφωση και τη γνώση, ενημέρωσης για τους κινδύνους και τον τρόπο δράσης των παράνομων κυκλωμάτων, ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός υποψηφίων θυμάτων. Απαιτείται στις κοινωνίες που γίνονται δέκτες, να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας και υποστήριξης των θυμάτων και ένα δίκτυο κοινωνικής φροντίδας, ως ελάχιστη κοινωνική υποχρέωση.

Επιβάλλεται επιβολή αυστηρότατων ποινών στους δράστες, για να καθίσταται αποτρεπτική η ενασχόληση με αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Δραστηριότητες που αποφέρουν κέρδη αντίστοιχα με αυτά του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Όσο οι οργανωμένες σύγχρονες κοινωνίες επιλέγουν να συντηρούν φαινόμενα άλλων εποχών όπου οι γυναίκες κακοποιούντο και αποτελούσαν αντικείμενα εμπορικών συναλλαγών, δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό και αξίες αλλά για έκπτωση των ανθρωπίνων αξιών. Όσο μετράμε αθώες παιδικές ψυχές που ξαφνικά χάνονται, δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχες συνειδήσεις. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί και δεν έχει τιμή. Εάν υπάρχει ένα θέμα τιμής, είναι αυτό της κοινωνίας μας να την προστατεύσει.

Με αυτές τις σκέψεις ολοκληρώνω. Είμαι βέβαιη ότι εσείς, οι νέες και οι νέοι, το μέλλον αυτού του τόπου, με τις ευαισθησίες και την αγωνιστική διάθεση που σας χαρακτηρίζει, θα συμβάλετε στην πρόοδο και την ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας. Μέχρι που να πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα φτώχιας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, πόνος και δυστυχία. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε καλό.