24/3/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με τίτλο «Σεργιάνι στην Άκρα Γη», στη Λευκωσία
24/03/2011






Με αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης βρισκόμαστε εδώ, σήμερα, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου με τίτλο «Σεργιάνι στην Άκρα Γη». Βρισκόμαστε εδώ για να προβάλουμε την ομορφιά του καρπασίτικου τοπίου. Μια ομορφιά τόσο σπάνια που κράτησε τους ανθρώπους του ριζωμένους στη γη τους, με αγωνιστικότητα και καρτερικότητα, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα μέχρι που να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Συγχαίρω θερμά τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και όσους εργάστηκαν για την παρουσίαση αυτής της έκθεσης. Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στη Διευθύντρια, τους δασκάλους, και τους μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου που συμμετείχαν σε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία.

Η φωτογραφία κρύβει τη μαγεία της στιγμής. Απαθανατίζει με λεπτομέρεια αυτά που αιχμαλωτίζει το ανθρώπινο μάτι και σε παρασύρει αφήνοντας σου την αίσθηση ότι βρισκόσουν εκεί μαζί με τον φωτογράφο τη στιγμή που συνέλαβε την εικόνα. Η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζουμε σήμερα σκοπό έχει να μας μεταφέρει στην όμορφη γη της Καρπασίας. Να σεργιανίσουμε στα τοπία της και να θαυμάσουμε το όμορφο αυτό κομμάτι του τόπου μας. Να νοσταλγήσουμε και να ονειρευτούμε. Να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας.

Η Κύπρος μας μπορεί να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά της. Επανενωμένη μπορεί να τους χαρίσει ευημερία και ειρηνική ζωή, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα. Το οφείλουμε στις νέες γενιές, το οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Είναι χρέος τιμής και προς αυτούς που θυσιάστηκαν, προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας, αλλά και οφειλή προς τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.
Μέσα στις συνθήκες της ημικατοχής, μέλημά μας είναι και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας στην κατοικία, την ιδιοκτησία, την ελεύθερη διακίνηση, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, εν γένει, στη ζωή σε συνθήκες ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αγωνίζεται για την επίτευξη μιας βιώσιμης και υπό τις περιστάσεις δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση στη βάση της οποίας θα υπάρχει ενότητα των θεσμών, της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της. Η προσπάθεια του είναι σκληρή και δύσκολη. Πολλά τα εμπόδια, πολλές οι δυσκολίες, πολύπλοκα μερικά από τα υπό συζήτηση θέματα. Συνεχίζει με πίστη την προσπάθεια. Αντλεί δύναμη και κουράγιο από τον αγώνα των εγκλωβισμένων μας, που διατηρούν την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας ζωντανή.

Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Η λύση, ωστόσο, για να μπορεί να γίνει αποδεκτή πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιβολής. Δεν μπορεί να είναι αντίθετη με τη βούληση και τα συμφέροντα του λαού μας. Γι αυτό και επιμένουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει και ανήκει στους Κύπριους.

Πρέπει να εργαστούμε, με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του κυπριακού λαού, ώστε τα παιδιά μας, οι νέοι αυτού του τόπου που αποτελούν το μέλλον του, να μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά.

Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ειρηνικής συμβίωσης είναι η καλλιέργεια σωστής αντίληψης, η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η καταπολέμηση κάθε μορφής εθνικισμού που καλλιεργεί την εχθρότητα.

Σε όλους τους τομείς της ζωής μας λειτουργούμε με βάση την παιδεία που δεχθήκαμε από τους γονείς μας, τους δασκάλους μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Οφείλουμε να περάσουμε τα μηνύματα στην κοινωνία μας μέχρι που να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι εμμονές ή τα συμπλέγματα.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι πρόκειται για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα για λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και να εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Σε αυτή την πάλη για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, ο αγώνας μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινός. Όπως στο παρελθόν μαζί είχαμε δώσει κοινωνικές και ταξικές μάχες για το σύνολο του κυπριακού λαού, έτσι θα συνεχίσουμε και στο παρόν. Για να δικαιώσουμε τους κοινούς αυτούς αγώνες. Για να δικαιώσουμε την Κύπρο μας.

Ευχή μας, εγκαινιάζοντας την έκθεση αυτή, είναι να μεταφέρουν οι φωτογραφίες των παιδιών μας το μήνυμα της αγάπης, της ανθρωπιάς και της αδελφοσύνης. Το μήνυμα για μια Κύπρο ειρηνική, ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική.