17/3/11

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

17/03/2011



Το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων θα διερευνήσει προληπτικά κατά πόσον έχουν υπάρξει εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, είπε σήμερα, ο Υπουργός Υγείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πατσαλίδης είπε:

«Μετά και από τις επαφές, αλλά και από διάφορες ενημερώσεις από πλευράς ΕΕ σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας που ίσως να υπάρχει μετά από τους σεισμούς και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων, με στόχο την παρακολούθηση, την έρευνα και την πιθανή λήψη μέτρων όσον αφορά σε τρόφιμα και προϊόντα που μπορεί να έχουν εισαχθεί ή είναι στη διαδικασία εισαγωγής από την Ιαπωνία ή άλλες χώρες που πιθανόν να έχουν επηρεαστεί.

Πρόκειται για μια προληπτική ενέργεια. Δεν υπάρχει κάτι το δεδομένο ή το διαπιστωμένο, αλλά στο πλαίσιο της πρόληψης θεωρούμε σωστό όπως τεθεί το θέμα σε όλες τις Υπηρεσίες που συνθέτουν το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων να εξετασθεί το πού βρισκόμαστε, ποιοι πιθανοί κίνδυνοι υπάρχουν, αν υπάρχουν, και ποια μέτρα λαμβάνονται για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής προϊόντων που ίσως θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγείας των πολιτών».

Ερωτηθείς σε ποια τρόφιμα αναφέρεται, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι γενικότερο το θέμα, δεν ξέρει κανείς αν υπάρχουν επηρεασμένα τρόφιμα ή προϊόντα αυτή τη στιγμή. Απλώς εμείς λαμβάνουμε μέτρα. Το θέμα συζητείται και στην ίδια την ΕΕ. Λειτουργούμε προληπτικά αυτή τη στιγμή για να έχουμε ένα σχέδιο που σίγουρα θα οδηγήσει σε επιπλέον και επισταμένους ελέγχους που αφορούν σε αυτά τα τρόφιμα. Αλλά πρέπει πρώτα να εξετασθεί κατά πόσον έχουμε στην Κύπρο τέτοιου είδους εισαγωγές, αν πρέπει να γίνουν και ποιου είδους έλεγχοι, για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αυτή η προφύλαξη. Αναμένω ότι μετά από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων θα υπάρξουν εισηγήσεις του αρμόδιου αυτού Οργάνου που έχουμε συστήσει πριν από ένα χρόνο».

Ερωτηθείς αν διαθέτουμε τα τεχνικά μέσα για αυτού του είδους τους ελέγχους, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν».

Σε ερώτηση αν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι και σε συνεργασία με την ΕΕ, ο κ. Πατσαλίδης είπε: «Σίγουρα. Και σε εθνικό επίπεδο αυτό που θέλουμε είναι από τώρα να είμαστε προετοιμασμένοι. Το νόημα της ύπαρξης αυτών των Συμβουλίων είναι να παίρνεις αποφάσεις προληπτικά και να είσαι σε ετοιμότητα να ελέγξεις, να αξιολογήσεις την κατάσταση, να αναλύσεις και να εκτιμάς πιθανούς κινδύνους».

Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται και στην ΕΕ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η λήψη προληπτικών μέτρων όπως οι ελέγχοι από το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων είναι εθνικό μέτρο.