17/3/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
17/03/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε το διαχωρισμό οικοπέδων σε συνέχιση του Προγράμματος για διαχωρισμό οικοπέδων σε οικισμούς αυτοστέγασης για τους εκτοπισθέντες. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί ο διαχωρισμός 22 οικοπέδων στην Κοινότητα Αυδήμου, 48 οικοπέδων στην Παρεκκλησιά, 29 οικοπέδων στην Αγροκηπιά, 20 οικοπέδων στην Αλάμπρα, 25 στο Παραλίμνι, 29 στην Τερσεφάνου και 101 οικόπεδα στην περιοχή Επισκοπής. Τα 101 οικόπεδα αποτελούν αντιστάθμιση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας διότι είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας τα σπίτια και στη βάση της απόφασης της Κυβέρνησης που υλοποιείται θα δοθούν ως αντιστάθμισμα τα οικόπεδα αυτά».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Θα εγείρει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα της ανέγερσης πυρηνικού σταθμού από την Τουρκία, πρόθεση που επανέλαβε χθες ο κ. Ερντογάν;

Απάντηση: Πάντοτε υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την ανέγερση πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όπως είναι γνωστό, τώρα με αφορμή και το όλο σκηνικό στην Ιαπωνία και την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά από το μεγάλο σεισμό και τη ζημιά που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός, προτίθενται στην ΕΕ να εγερθούν διάφορα ζητήματα. Εκεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει με ένα πολύ προετοιμασμένο τρόπο. ΄Ηδη, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, έχει συγκληθεί συνεδρία των Υπουργών που έχουν ευθύνη για τα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας.

Ερώτηση: Μετά από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ ακούστηκαν αντιδράσεις από την ΄Αγκυρα που ανεβάζουν το κλίμα και σε επίπεδο ενδεχόμενης σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο. ΄Εχουν ληφθεί κάποια μέτρα σε σχέση με το Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές;

Απάντηση: Είναι γνωστό ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε το πρόγραμμα ερευνών στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπήρξαν διάφορες προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας και εμείς χειριστήκαμε το ζήτημα ως Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλή υπευθυνότητα, με πολλή σοβαρότητα, υπερασπιζόμενοι πάντοτε τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από ’κει και πέρα, με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και τώρα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντα μας ως Κυπριακή Δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε υπεύθυνοι, και χωρίς πολλά λόγια, να προχωρούμε σε εκείνο που χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε σύντομα να μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Είναι γνωστό ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ απέδωσε ως απόφαση την εντατικοποίηση του διαλόγου με το Ισραήλ αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα. ΄Οταν και εφόσον έχουμε περισσότερα πράγματα για αυτό, να είστε σίγουροι ότι θα τα ανακοινώσουμε. Από ’κει και πέρα, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται από μέρους της Κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σε αυτούς που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο. Είναι επίσης γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πολλές φορές ήγειρε το θέμα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ΕΕ, και αυτός είναι ο βασικός λόγος – εννοώ η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας – που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει και έχει παγώσει το κεφάλαιο για την ενέργεια, με φόντο βέβαια και την άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών για εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της ΄Αγκυρας.

Ερώτηση: Σάς ανησυχεί η πρόθεση της Τουρκίας να αναγείρει πυρηνικό σταθμό 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου;

Απάντηση: Πάντοτε αυτά τα ζητήματα που αφορούν ασφαλώς την περιοχή και την Κύπρο δεν τα προσπερνούμε αλόγιστα, αλλά πάντοτε τα μελετούμε σοβαρά και προβαίνουμε πάντοτε σε όλες τις δέουσες παραστάσεις, έτσι ώστε να υπερασπιζόμαστε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Τι γίνεται με το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου;

Απάντηση: Είχαμε πει ευθύς εξ αρχής ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της όταν αξιολογηθούν και σταθμιστούν όλα τα δεδομένα, για να είμαστε σίγουροι ότι οι αποφάσεις θα εξυπηρετήσουν πραγματικά τα συμφέροντά μας.

Ερώτηση: Πότε θα σταθμιστούν αυτά τα δεδομένα;

Απάντηση: Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε θα πούμε πως ‘τώρα θα σταθμίσουμε τα δεδομένα’. Είναι μια διαδικασία που εδώ και καιρό υπάρχει σε εξέλιξη. Δεν είναι εύκολα και απλά τα ζητήματα αυτά. Χρειάζεται μια πολύ σοβαρή και σε βάθος μελέτη όλων των δεδομένων και πτυχών και αυτές οι μελέτες και η αξιολόγηση γίνεται.

Ερώτηση: Αυτή η απόφαση θα ληφθεί χρονικά εντός της θητείας του Προέδρου Χριστόφια;

Απάντηση: Ο στόχος είναι να πάρουμε τις αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα πάρουμε αυτές τις αποφάσεις.

Ερώτηση: Μιλήσατε για κυριαρχικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτών, ενδεχομένως να εφαρμοστεί και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου – Ελλάδας ή να υπάρξει κάποια συνεργασία με το Ισραήλ;

Απάντηση: Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους. Πρώτα από όλα να είμαστε συνεπείς και είμαστε συνεπείς και σταθεροί στο διεθνές δίκαιο, σε ό,τι προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και στις διεθνείς Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ολόκληρη νομοθεσία του ΟΗΕ του 1982 επί του θέματος. Για μας, η μεγαλύτερη προστασία και το μεγαλύτερο εχέγγυο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνέπεια στο διεθνές δίκαιο και αυτό κάνουμε.